Split dobio „finale Svjetskog prvenstva“, na Gripama pao Borac

Toni Perković je u najavi rekao, „ovo je nama kao finale Svjetskog prvenstva“, pa iako Split nije postao svjetski prvak, Žuti su pobijedili Borac na Gripama sa 75:61 za prvo slavlje u ABA ligi u 4. kolu. Valja naglasiti i da je Perković dobrano potegnuo za ovaj uspjeh, ubacio je 21 koš (5-5 za 2, 3-8 za 3, 4 skoka, 2 asistencije), a njemu je u napadu asistirao Krešimir Ljubičić sa 16 koševa (8-12 za 2) uz 7 skokova.
Split je fantastično otvorio, „zavezao“ goste u obrani u čvor, bilo je čak 20:6 nakon prve četvrtine, ali onda su se gosti razgoropadili u drugih deset minuta (16:29), pa se na odmor otišlo skoro izjednačeno (36:35).
Očekivala se drama u nastavku, pogotovo kad je Borac u 26. minuti prvi put izjednačio (44:44), ali Split se nije dao. Tricu je pogodio Perković, Funderburk dodao dva plus slobodno bacanje, a onda je i Gnjidić zakucao i uz to pogodio slobodno bacanje. Upravo je Gnjidić inicirao novi bijeg (57:47) u 29. minuti. Jedan skok u napadu, jedna asistencija i ta tri koša. Bit će Gnjidić pravo pojačanje za Split, ovo mu je bila prva utakmica nakon ozljede, koju je zaradio u prvom susretu sa Studentskim centrom.
Nakon toga više nije bilo drame, pogotovo kad su u 35. minuti Perković (trica) i Ljubičić podigli na 66:53.
Od prve sekunde je bila prisutna naša želja za pobjedom. Borac je bio bez najboljeg igrača, neki od njih u nekoj polu virozi, tako da nisu bili na razini kao u prve tri utakmice. Osim pada u pet minuta druge četvrtine, sve ostalo je bilo dobro. I drugi dio smo odigrali vrlo motivirano u obrani, Gnjidić je pokrenuo dobar trenutak. Bili smo bez Mate Kalajžića, s Gnjidićem koji se još nije do kraja oporavio – rekao je trener Slaven Rimac.
Lakše se diše, sigurno. Fali nam još iskustva, to nam je falilo u prve dvije domaće utakmice, ali sada će biti lakše kad igrači vide da se može. Mislim da je publika mogla vidjeti dobru utakmicu, borbenu momčad i da će na sljedeće utakmice doći više navijača.

SPLIT: Funderburk 12, Perković 21, Stevenson 4, Tišma, Runjić 3, Klepo, Vuko 6, Gnjidić 3, Shelton 10, Dubravčić, Pavin, Ljubičić 16.

BORAC: Rebrača 2, Birts 10, Tomašević 11, Talić 5, Franklin 13, Uskoković 15, Todorović, Čarapić 1, Manojlović 4, Šalić.

POSLJEDNJE DODANO: