Dorisu Mijaniću za napad na konzulicu liječenje, a ne kazna

Doris Mijanić, optuženi za napad na počasnu nizozemsku konzulicuSilvanu Kondić, proglašen je danas na splitskom Županijskom sudu krivim, ali neće u zatvor, već na šest mjeseci liječenja u psihijatriju. Sudsko vijeće Damira Romca utvrdilo je, naime, da je Mijanić djelo počinio u stanju psihotičkog poremećaja. Bio je neubrojiv pa mu se po zakonu ne može dati kazna, već liječenje. 

Konzulicu Kondić napao je početkom listopada prošle godine u njezinom uredu u Koteksovom neboderu. Upao je oko podneva, tražio je novac. Udario ju je šakom u glavu i tako srušio na pod. Nastavio ju je udarati šakama i bosti nožem po glavi. Mijanić je nasrtaje prekinuo kada su u ured konzulice došli zaposlenici iz susjednih prostorija. 

Pobjegao je, ali je brzo uhićen i pritvoren. Unatoč silnim porezotinama po glavi, najteža ozljeda koju je konzulica zadobila bila je rezna rana šake. 

Sudsko vijeće smatralo je da ne stoji kvalifikacija pokušaja teškog ubojstva. Županijsko državno odvjetništvo u Splitu odlučilo se za takvu kvalifikaciju jer su smatrali da je konzulica napadnuta na svom radnom mjestu tijekom obavljanja službe. Sudac Romac obrazložio je da u tom smislu konzulica nije bila decidirana pa su se odlučili da prekvalificiraju djelo u pokušaj ubojstva. 

Sama kvalifikacija i nije od značaja budući da Mijaniću nije izrečena kazna zatvora, već liječenje. U psihijatriju ide na šest mjeseci, a o daljnjem boravku u ustanovi odlučit će nadležni sud. 

Pritvor mu je produljen jer postoji bojazan od ponavljanja djela. 

POSLJEDNJE DODANO: