Turistička zajednica SDŽ predstavila projekt čiji je cilj kvalitetno upravljanje destinacijom i održivim turizmom

Splitsko-dalmatinska županije godinu za godinom bilježi izuzetne rezultate kada je u pitanju turizam, pa čak i u neizvjesnim i izazovnim godinama. Rezultat je to dugogodišnjeg iskustva, predanog rada, praćenja trendova, ali i osluškivanja potreba i navika kako domaćih, tako i turista.

Upravo zbog toga, TZ Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s Institutom za turizam pokreće izradu projekta ‘Ekonomski učinci turizma u 2021. godini na području Splitsko-dalmatinske županije: Metodološki okvir satelitskog računa turizma’ u svrhu unapređenja informacijske osnovice analize dugoročne održivosti turizma na području Županije polazeći od međunarodno harmoniziranog metodološkog okvira satelitskog računa turizma prilagođenog regionalnoj razini.

Cilj ovog projekta je podizanje razine razumijevanja odnosa fizičkih i monetarnih obilježja turističke aktivnosti na području Županije i njezinih klastera; transparentno praćenje strukture i uspješnosti pružatelja usluga smještaja i pripreme i usluživanja hrane i pića kao najvažnije turističke aktivnosti na području Županije i njezinih klastera; zatim optimiziranje kolaborativne destinacijske turističke politike, te razvoj metodološkog okvira analize veličine i utjecaja turističke aktivnosti.

– S obzirom da nam noćenja i dolasci nisu dovoljni kako bi kvalitetno analizirali turizam Splitsko – dalmatinske županije odlučili smo prvi u Hrvatskoj napraviti u suradnji s Institutom za turizam projekt “Ekonomski učinci turizma u 2021. godini na području Splitsko-dalmatinske županije: Metodološki okvir satelitskog računa turizma”, a sve s ciljem kvalitetnijeg upravljanja destinacijom i održivim turizmom. 

Činjenica je da se nalazimo u razdoblju brzih i značajnih promjena, a te promjene obuhvaćaju različite aspekte, od životnih navika, poslovnih, a na kraju i medijskih navika pojedinaca. Iako često stavljamo fokus na prilagođavanje ponude i komunikacije prema gostima, jednako je važno pratiti i osluškivati potrebe lokalne zajednice. Efikasno upravljanje procesom razvoja turizma i njegovom održivosti podrazumijeva razumijevanje odnosa pozitivnih i negativnih učinaka turističke aktivnosti na području Županije i njezinih klastera. Turizam ne može opstati bez simbioze s lokalnim stanovništvom, upravo u tome leži važnost ovakvih projekata i istraživanja – izjavio je Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije. 
Na prezentaciji projekta istaknuto je kako će projekt biti podloga za izradu kratkoročnih i srednjoročnih plansko-razvojnih dokumenata Splitsko-dalmatinske županije, ali i osnova za vertikalno usklađivanje turističke politike Županije s nacionalnom te klasterskom i destinacijskom turističkom politikom te okvir za definiranje programa korištenja raspoloživih financijskih sredstava EU.
Projekt uključuje tri međusobno povezane skupine aktivnosti: 

· Procjenu ekonomskih učinaka turizma u 2021. godini na području Splitsko-dalmatinske županije prema metodološkom okviru satelitskog računa turizma 

· Ažuriranje procjene ekonomskih učinaka turizma u 2021. godini na temelju podataka iz istraživanja TOMAS Hrvatska 2022. u Splitsko-dalmatinskoj županiji

· Provedbu strateških radionice na temu metodološkog okvira satelitskog računa turizma i njegova uspostavljanja na regionalnoj razini

POSLJEDNJE DODANO: