Zaposlenici fakulteta krali novac preko studentskih ugovora, policija detaljno opisala njihovu “operaciju”

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad muškarcem starosti 57 godina te tri ženske osobe starosti  58, 66 i 49 godina zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.
 
Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja da je osumnjičeni 57-godišnjak kao zaposlenik visokoškolske ustanove iz Zagreba zajedno sa sumnjičenom 58-godišnjom zaposlenicom i uz pomoć osumnjičene 66-godišnje zaposlenice od kraja listopada 2018. do rujna  2019. godine u nakani da se nepripadno okoriste, isplatama po osnovi nepostojećeg rada studenata, na način da su u cilju realizacije navedenog drugoosumnjičena i trećeosumnjičena pronalazile studente koji su uz dogovoreni postotak od oko 10% od iznosa vrijednosti navodno obavljenog posla, najprije pribavljali studentske ugovore i neispunjene ih potpisivali te ih potom predavali drugo i trećeosumnjičenoj koje su u iste unosile neistinite podatke o opisu poslova i broju odrađenih sati rada kao da su studenti u stvarnosti obavili poslove navedene u ugovoru, znajući da studenti zaista nisu obavili te poslove. Takve neistinite ugovore je potom svojim potpisom dalje ovjeravao prvoosumnjičeni.
 
Nadalje, studenti su po izvršenom plaćanju na njihove tekuće račune u banci, podizali novac sa svojih bankovnih računa te zadržavali za sebe unaprijed dogovoreni iznos na ime usluge podizanja ugovora i novca, a ostatak novca predavali drugoosumnjičenoj i trećeosumnjičenoj osobno na ruke, koje su zatim uz zadržavanje određenog manjeg postotka za sebe, veći dio novca dalje predavale prvoosumnjičenom muškarcu.  Na taj način su prvoosumnjičeni i drugoosumnjičena uz pomoć trećeosumnjičene sebi pribavili nepripadnu imovinsku korist u za sada točno neutvrđenom novčanom iznosu, ali svakako većem od 7960 eura (odnosno 60.000 kn), za koliko su oštetili visokoškolsku ustanovu na koji način su prvoosumnjičeni i drugoosumnjičena počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te je trećeosumnjičena počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti pomaganjem i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.
 
Sumnja se da je prvoosumnjičeni od prosinca 2018. do ožujka 2020. godine u nakani da se nepripadno okoristi putem službene bankovne kartice plaćao privatne troškove za razne kozmetičke, prehrambene i druge artikle, ugostiteljske, hotelske i druge usluge pri čemu je na račune po ostvarenim takvim troškovima neistinito navodio da su oni učinjeni u službene svrhe te ih ovjeravao svojim potpisom i na koji način je pribavio sebi nepripadnu korist u ukupnom novčanom iznosu od oko 9680 eura, za koliko je oštetio visokoškolsku ustanovu i na koji način je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti  te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.
 
Isto tako, sumnja se da je četvrtoosumnjičena dolaskom na poziciju umjesto prvoosumnjičenog zajedno s drugoosumnjičenom i uz pomoć trećeosumnjičene od listopada 2019. do 2021. godine u nakani da se nepripadno okoriste, isplatama po osnovi nepostojećeg rada studenata na način da su u cilju realizacije navedenog drugoosumnjičena i trećeosumnjičena pronalazile studente koji su uz dogovoreni postotak od oko 10% od iznosa vrijednosti navodno obavljenog posla, najprije pribavljali studentske ugovore i neispunjene ih potpisivali te ih predavali drugo i trećeosumnjičenoj koje su u iste unosile neistinite podatke da su studenti obavili poslove navedene u ugovoru znajući da studenti nisu obavili naznačene poslove, a koje je potom četvrtoosumnjičena svojim potpisom ovjeravala. Po već uhodanom načinu, studenti su po izvršenom plaćanju na njihove tekuće račune u banci, podizali novac te zadržavali za sebe unaprijed dogovoreni iznos od oko 10% na ime usluge podizanja ugovora i novca, a ostatak novca predavali drugoosumnjičenoj i trećeosumnjičenoj koje su zatim uz zadržavanje određenog manjeg postotka za sebe, veći dio novca dalje predavale četvrtoosumnjičenoj. Na taj način su četvrtoosumnjičena i drugoosumnjičena uz pomoć trećeosumnjičene sebi pribavile nepripadnu imovinsku korist u za sada točno neutvrđenom novčanom iznosu, ali svakako većem od 7960 eura (odnosno 60.000 kn) na koji način su drugoosumnjičena i četvrtoosumnjičena počinile kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te je trećeosumnjičena počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti pomaganjem i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.
 
Nadalje sumnja se da je četvrtoosumnjičena od listopada 2019. do travnja 2021. godine u nakani da se nepripadno okoristi putem službene bankovne kartice izdane na njezino ime plaćala i odobravala plaćanja privatnih troškova za razne kozmetičke, prehrambene i druge artikle te ugostiteljske i druge usluge pri čemu je na račune po ostvarenim takvim troškovima neistinito navodila da su oni učinjeni u službene svrhe te ih ovjeravala svojim potpisom na koji način je sebi pribavila nepripadnu korist u ukupnom novčanom iznosu od oko 1200 eura i počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.
 
Ukupna materijalna šteta počinjena ovim kaznenim djelima zasad je točno neutvrđena, cijeni se većom.
 
Po dovršenom kriminalističkom istraživanju posebno izvješće je dostavlja se Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.
 

POSLJEDNJE DODANO: