ZAŠTITA POTROŠAČA

Značajno sniženje cijena u trgovačkim lancima: Najnoviji podaci otkrivaju

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u petak su stigle ohrabrujuće vijesti za potrošače. Najnovija ažuriranja na web stranici “Kretanje cijena” pokazuju stabilnost cijena u trgovačkim lancima, bez neopravdanog povećanja.

Prema priopćenju Ministarstva, podaci o cijenama ažurirani su 15. studenoga, omogućujući transparentnost i trenutačni uvid u tržišne cijene. Ovo ažuriranje dolazi kao odgovor na stalnu zabrinutost potrošača o mogućem rastu cijena u kontekstu ekonomskih izazova s kojima se zemlja suočava.

Prema ažuriranim informacijama, potrošačka košarica trgovca Konzum plus d.o.o., sastavljena od 365 artikala, sada iznosi 917,47 eura, što je za 6,38% jeftinije u usporedbi s cijenama na kraju 2022. godine. Slično, Tommy d.o.o. nudi svoju košaricu od 365 artikala po cijeni od 912,13 eura, što je smanjenje za 8,79%, dok košarica trgovca KTC d.d. s 349 artikala iznosi 922,65 eura, bilježeći pad od 4,15%.

Najveće smanjenje cijena zabilježeno je na proizvodima poput 3 kg sira Gouda, 500 g špageta Barilla Zlato polje i Žito, 1 l biljnog ulja Zvijezda i 1 kg riže Zlato polje Arborio scotti, gdje su cijene pale za impresivnih 40-60%.

Razlog smanjenja cijena: Ovo značajno smanjenje cijena je rezultat Vladinih mjera ograničavanja cijena određenih proizvoda u maloprodaji, kako je navedeno u Odluci (‘Narodne novine’, broj: 107/2023-1531) koja je stupila na snagu 18. rujna 2023. godine.

Iznimke: Međutim, zabilježeno je i značajno poskupljenje nekih proizvoda, uključujući naranču, crveni luk i kupus, posebno kod trgovaca KTC d.d. i Konzum plus d.o.o.

Zaključak: Unatoč ovim promjenama, od posljednjeg ažuriranja nije zabilježen neopravdani rast cijena, što je dobra vijest za potrošače. Ostanite informirani o daljnjim promjenama u cijenama prateći našu stranicu za redovna ažuriranja.

POSLJEDNJE DODANO: