Zapovjednik NATO-a Breedlove posjetio HRM

Zapovjednik NATO-a za Europu američki general Philip Breedlove posjetio je u srijedu Hrvatsku ratnu mornaricu (HRM), te je razgledao ratnu luku Loru i vojarnu svetog Nikole, priopćeno je iz OSRH.

Zapovjednik HRM-a komodor Robert Hranj upoznao je generala Breedlovea s misijom, ulogom, trenutnim i budućim zadaćama i organizacijskom strukturom Hrvatske ratne mornarice.

“HRM će u okviru svojih mogućnosti i dalje pružati potporu Savezu u očuvanju mira u svijetu”, istaknuo je Hranj u razgovoru s Breedloveom.

General Breedlove danas i sutra sudjeluje na trećoj konferenciji načelnika glavnih stožera zemalja Srednje Europe koju organizira Zapovjedništvo američkih snaga u Europi (EUCOM) u splitskom hotelu Le Meridien Lav.

Tijekom konferencije razmotrit će se međusobna suradnja oružanih snaga zemalja sudionica te zajednički projekti pod okriljem NATO-a, kao što je inicijativa “Pametne obrane”.

Na konferenciji sudjeluju načelnici glavnih stožera iz Hrvatske, Poljske, Rumunjske, Bugarske, Slovenije, Mađarske, Češke i Slovačke, te zapovjednici nacionalne garde američkih saveznih država Ohia, Colorada, Minnesote, Teksasa, Nebraske, Tennesseeja i Alabame.

Načelnici glavnih stožera će razmotriti i operacije potpore miru u kojima sudjeluju oružane snage zemalja sudionika Konferencije, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Breedlove je jučer u Zagrebu u odvojenim sastancima razgovarao s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, te sa zamjenicom ministra obrane Višnjom Tafrom i načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Dragom Lovrićem.


POSLJEDNJE DODANO: