Svake srijede tijekom korizme u Kliničkom bolničkom centru Split odvijao se hvalevrijedan volonterski projekt ‘Food KBC Split’. U suradnji s kuharima i nutricionistima koji svakodnevno rade u kuhinji splitske bolnice, vrhunski gostujući šefovi spremali su ručak za pacijente i osoblje.
Iza svega stoji poznata dijetetičarka Olja Martinić te vrhunski hrvatski chef Hrvoje Zirojević. Njima su se priključili i druga poznata imena splitske gastro scene: Ivan Pažanin, Nikola Krcatović, Antonio Topčić, Matko Bukovec i Marko Čolak, a dio tima bila je i Marija Vučković, široj javnosti poznata kao Mara Uštipak.
Ravnatelj KBC-a Split izv. prof. dr. sc. Krešimir Dolić zahvalio je svim sudionicima na inovativnoj i uspješnoj suradnji kojom se poslala snažna poruka zajedništva.
– Dali ste svoj obol, vrijeme, znanje i iskustvo te tako obogatili svakodnevicu i pacijentima i našim vrijednim djelatnicima, posebno onima koji su zaposleni u kuhinji i koji svakodnevno obavljaju veliku količinu posla s puno ljubavi i pažnje. Hvala na ovom iskoraku i nadamo se da će se, po vašem primjeru, proširiti ovaj lanac dobrote.
– Posebno nas je razveselio veliki interes ljudi koji su se htjeli priključiti akciji. I ja se još jednom zahvaljujem našim kuharima koji su kroz sve ove dane poklonili puno svojih sati za opće dobro. Bilo je izazovno, no pozitivne povratne informacije od pacijenata i osoblja su nam najvažnije. Nadam se da smo uspjeli plasirati važnu poruku – hrana je lijek – istaknula je Olja Martinić.
Hrvoje Zirojević je istaknuo da je „ovo bilo sjajno iskustvo s odličnom bolničkom ekipom koju moram pohvaliti u svakom smislu. Sretni smo ako smo razveselili pacijente i osoblje, a i nama je zadovoljstvo bilo služiti i dati dio sebi za ovu našu bolnicu. Zahvaljujem kolegama koji su rado pristali biti dio ove priče, bilo ih još jako puno koji su nam se htjeli pridružiti“.
Zadovoljni suradnjom su i djelatnici bolničke kuhinje koji se nadaju da će se ovakva vrsta suradnje i nastaviti. Voditeljica Službe za prehranu i dijetetiku Marija Selak, mag. nutr. je kazala kako je „ova kampanja bila izrazito pozitivno i motivirajuće iskustvo obzirom da smo s gostujućim kuharima zajednički kreirali obroke. Ova suradnja je svakoga od nas nešto naučila, a naučena znanja ćemo maksimalno iskoristiti u budućem radu. Zahvaljujem im na svakoj sugestiji i pohvali koju su uputili našem timu“.
Gostujući kuhari pripremali su: krem juhu od buče s nepalskim timut paprom i juneće šnicele s limunom i ružmarinom; juhu minestrone i polpete s mrkvom na buzaru; krem juhu od cvjetače i zapečenu škarpinu s povrćem i začinima; krem juhu od graška i koromača i ragu od liganja s palentom; krem juha od karameliziranog luka i krumpira i zapečene pileće prsi punjene šunkom i sirom u umaku od ružmarina i bijelog vina s rižom. Ispečeno je i 2000 najpoznatijih sinjskih uštipaka.