Liječnica zna zašto vas mamurluk tako jako boli i nudi savjete kako si pomoći

Mamurluk je tjelesna reakcija na trovanje organizma alkoholom. Pretjerano konzumiranje alkohola direktno napada živčani sustav, što rezultira glavoboljom, mučninom i vrtoglavicom, piše ordinacija.hr

Što je mamurluk?

“Mamurluk je skup simptoma nastalih kao tjelesna reakcija na prekomjernu konzumaciju alkoholnih pića, a obično nastaje nakon popijenog jednog ili više standardnog pića dnevno. Standardno piće podrazumijeva 10 grama čistog alkohola dnevno što je otprilike 2,5 dl piva, 1,25 dl stolnog vina, 1 dl desertnog vina, 0,7 dl aperitiva, 0,3 dl vinjaka ili konjaka ili nekog drugog žestokog alkoholnog pića”, navodi Ivana Prpić Znidarčić, dr. med., te dodaje kako djeca i alkohol ne idu zajedno jer za djecu u razvoju (do 18. godine) ne postoji sigurna ni dozvoljena doza alkohola. Alkohol se u tijelu brzo apsorbira, ali se jednako brzo ne razgrađuje, što onda dovodi do simptoma mamurluka.

Bez masne hrane

Suprotno preporuci da se alkohol uzima i nakon pretjerane konzumacije alkohola, to se nikako ne preporučuje. Želucu će pomoći lagana hrana, nešto poput juhe koja će ga umiriti i rehidrirati organizam. Prepečeni tost mogao bi pomoći podizanjem šećera u krvi kako se ne biste osjećali iscrpljeno i umorno.

Zašto je mamurluk gori kod starijih žena?

Kako starimo, naša tolerancija na alkohol se smanjuje, što je uglavnom vezano za usporavanje metabolizma – sadržaj vode u tijelu se smanjuje što dovodi do toga da ista količina alkohola stvara veću koncentraciju u krvi pa zato žene teže podnose alkohol i lakše se opiju te imaju jače simptome mamurluka od muškaraca.

Kava može pogoršati mamurluk

Ako bez šalice kave ne možete zamisliti jutro, sigurno je to napitak na koji ćete pomisliti čim otvorite oči. U slučaju da kavu ne popijete, apstinencijska kriza mogla bi samo simptome mamurluka učiniti gorima. Dakle, kava će samo prevenirati nove simptome, ali mamurluk olakšati neće.

Kako spriječiti mamurluk?

Ako pijemo pametno, što znači samo ona pića i one količine koje su podnošljive za svaku osobu individualno, ali svakako ne više od preporučene količine.Svjetlija, ne obojena pića, podnošljivija su od tamnih vina i žestokih pića s većim udjelom alkohola te dodanim bojama i aromama koje potiču mamurluk.Rehidrirati organizam vodom i prije i tijekom konzumiranja alkohola.Ne uzimati alkohol na prazan želudac, već po mogućnosti uz neku masniju hranu kako biste usporili apsorpciju alkohola i spriječili mamurluk.

POSLJEDNJE DODANO: