Article

//www.dalmacijanews.hr/files/606df4ae6f52dfd2278b45cb/80
Foto: DalmacijaNews

Koalicija Pametno, Možemo i Nova ljevica žele Split bez gužvi i zagađenja

Danas je održana konferencija za medije

Koalicija stranaka Možemo, Pametno i Nova ljevica danas je održala konferenciju za medije, a govorili su o prometnim rješenjima za grad Split.

- Provedbom našeg prometnog rješenja Split će postati grad uzor ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu. Besplatan i reorganiziran javni prijevoz, izgradnja montažnih garaža i garaža na obodu grada omogućit će zone smirenog prometa, slobodne pločnike i zelena područja u kojima će građani uživati. Split oslobođen prometnih gužvi i zagađenja naš je cilj i jedan od najvažnijih zadataka u nadolazećem mandatu. - kazali su.

- Rješavanje prometnih problema započet ćemo kompletnom reorganizacijom javnog prijevoza i uvođenjem novih linija. U prvoj godini mandata planiramo njegovo pojeftinjenje za 5o %, a do kraja mandata bio bi potpuno besplatan. Cilj nam je da javni gradski prijevoz na splitskom poluotoku, u sadašnjoj prvoj zoni, bude funkcionalan i omogući jednostavnu i brzu povezanost svih dijelova grada. Želimo potaknuti građane na njegovo korištenje i odricanje od drugog i trećeg automobila u obitelji. Već samim tim smanjilo bi se prometno zagušenje, pritisak na nedostatna parkirna mjesta kao i zagađenost. Idući korak bila bi modernizacija voznog parka vozilima na električni pogon, vodik i sličnim za okoliš prihvatljivim rješenjima. - započeo je Jakov Prkić, kandidat koalicije Možemo! Pametno i Nova ljevica za gradonačelnika.

Parkirna mjesta u Splitu

- Iskorištenost parkirnih površina u Splitu nije zadovoljavajuća. Zato ćemo sva veća gradska parkirališta nadograditi čeličnim ili betonskim konstrukcijama kojima će se broj parkirnih mjesta povećati za dva do tri puta. Krovne površine takvih garaža mogu se koristiti za zelene krovove, urbane i rekreacijske sadržaje ili kao solarni sustav za električnu energiju. Nastavkom gradnje kvartovskih garaža i uvođenjem povoljnih godišnjih pretplata za stanovnike oslobodit ćemo pločnike i kolnike od parkiranih automobila i Split učiniti pristupačnijim osobama s invaliditetom i onima s problemima kretanja. - dodala je Kristina Vidan, predsjednica Pametno za Split i Dalmaciju te buduća zamjenica gradonačelnika.

- Za potrebe turista i ostalih koji posjećuju Split izgradit ćemo garaže na obodima grada u kojima bi cijena parkiranja uključivala i javni prijevoz, i tako smanjiti gužve u centru grada za vrijeme turističke sezone. - nastavio je niz prijedloga Ivica Profaca, kandidat Možemo! na koalicijskoj listi.

Zaključio bih za Split potpuno novom idejom koja je na tragu trendova kojima se promiče smanjenje zagađenja i aktivniji život u urbanim sredinama, a to su dvije zone smirenog prometa. Prva će ići od Pazara do HNK, Zagrebačkom i Sinjskom ulicom, a druga od hotela Ambasador do Trga dr. Franje Tuđmana ispred Svetog Frane. Time bismo na obodu stare gradske jezgre dobili prostor oslobođen od parkiranih vozila i brzog prometa. Na ovom prostoru prednost će imati pješaci, nove zelene površine i urbani sadržaji, a najveća dozvoljena brzina kretanja automobila bit će 10 km/h.


hr Wed Apr 07 2021 19:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6092f4956f52df785a8b4588/80
Foto: Screenshot

Vice provozao ekologa u svojoj "četvorci": "Ono što je Messi u balunu, Lovro Rumora je u ekologiji"

Ovog puta, njegov gost u Renaultu 4 je Lovro Rumora

Vice Mihanović, kandidat za splitskog gradonačelnika, objavio je još jedan video iz svoje "četvorke". 

Ovog puta, njegov gost je Lovro Rumora. 

– Ono šta je Messi u balunu, to je Lovro Rumora u ekologiji! Drago mi je šta mi se pridružio u vožnji „četvorkom”. Otišli smo i do Karepovca, ali o tome u drugom nastavku – poručio je Mihanović.

Evo o čemu su sve razgovarali: 


hr Wed May 05 2021 21:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6092f8796f52df6b5a8b4583/80
Foto: DalmacijaNews

Marko Žaja: 'Pokušavam dati svoj doprinos za bolju, Bogoljubniju, domoljubniju i pravedniju Splitsko-dalmatinsku županiju!'

Njegovo priopćenje donosimo u nastavku...
Marko Žaja iz Domovinskog pokreta objavio je kandidaturu za dožupana Splitsko-dalmatinske županije. 

Njegovo priopćenje donosimo u nastavku: 

Dragi prijatelji, nakon dugo vremena opet ću Vas malo zagnjaviti s politikom. Nakon dugog perioda nezadovoljstva smjerom kojim je otišao HDZ izašao sam iz stranke i odlučio se, kao nezavisni kandidat na listi Domovinskog pokreta kandidirati na predstojećim izborima.

Vi koji malo pozornije pratite politiku imali ste priliku i čuti koji su razlozi izlasku, od koalicije s notornim Pupovcem preko Istanbulske konvencije i marakeškog sporazuma, ukidanja referenduma, sve do nedavnih mirovina za četničke vojnike. Smjer i politike koje provodi Domovinski Pokret od svog osnutka kompatibilne su mojim stavovima a i stavovima većine birača i simpatizera moje donedavne stranke s kojima sam u kontaktu. Upravo njihova potpora uz potporu moje obitelji i prijatelja ohrabrili su me da se kandidiram i pokušam dati svoj doprinos u borbi za bolju, Bogoljubniju, domoljubniju i pravedniju županiju Splitsko- Dalmatinsku i našu domovinu Hrvatsku.

Na listi DP- a kandidiram se za dožupana uz bok legendarnog brigadira Hrvatske vojske Joze Ribičića kao potpora našem kandidatu za župana profesoru Mate Šimundiću. Također nalazim se na trećem mjestu liste Domovinskog Pokreta za županijsku skupštinu. Kako bi potpora bila potpuna kandidirao sam se simbolično kao posljednji i na listi DP- a za Gradsko vijeće.

Sve Vas molim za pomoć kroz savjete i primjedbe koje mi možete slati kroz narednih 10-ak dana. Svaki vaš lajk i potpora puno mi znače i daju mi dodatnu snagu. Ono što Vam obećavam je da ću, bez obzira kako završe ovi izbori, ostati uvik isti i u borbi za boljitak našeg naroda ne ću se nikada umoriti. 
hr Wed May 05 2021 21:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff453ec6f52df20958b456f/80
Foto: DalmacijaNews

"Više od 450 milijuna kuna ulaganja u lučku infrastrukturu i pomorsko dobro u Splitsko-dalmatinskoj županiji"

"Pred nama još brojni projekti kojima razvijamo naše priobalje, povezujemo naše otoke te stvaramo preduvjete za još brži gospodarski razvoj županije."
U posljednje je četiri godine Splitsko – dalmatinska županija uložila je više od 36 milijuna kuna projekata na pomorskom dobru, na područjima različitih jedinica lokalne samouprave u priobalju i na otocima, dok je Županijska lučka uprava posljednjih godina započela i dijelom već realizirala razvojne projekte izgradnje, sanacije i uređenja lučke infrastrukture vrijednosti više od 427 milijuna kuna.

- Lučka infrastruktura i pomorsko dobro, u županiji koja je velikim svojim djelom usmjerena ka moru, značajan je razvojni resurs. Za nama su projekti lučke infrastrukture u Trogiru, Sućurju, Starom Gradu, Visu, Kaštelima, a pred nama još brojni projekti kojima razvijamo naše priobalje, povezujemo naše otoke te stvaramo preduvjete za još brži gospodarski razvoj županije. - naglasio je Blaženko Boban


hr Wed May 05 2021 20:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6092d2316f52df1f588b45e0/80

Izgradnja vanjskog veza luke Sućuraj dio je većeg projekta koji obuhvaća tunel Ravča i Drvenik

Blaženko Boban danas je boravio na otoku Hvaru
Radovi na dogradnji vanjskoga veza luke Sućuraj na otoku Hvaru teku predviđenom dinamikom, a njihovim dovršetkom ova će luka moći primiti brodove većega kapaciteta.

- Ovo je dio jednoga većega projekta koji obuhvaća tunel Ravča, Drvenik i Luku Sućuraj čime će se još bolje povezati spomenuto područje. Naš cilj je ravnomjeran razvoj cijele Splitsko-dalmatinske županije, a ovo je još jedan od projekata koji to dokazuje. - izjavio je Blaženko Boban. 

Načelnik Općine Sućuraj Ivan Slavić istaknuo je kako će ova luka moći primiti trajekte kapaciteta većega od 100 vozila.

- Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije putem EU fondova izradila je projektnu dokumentaciju i sami projekt je na taj način pod županijom, tako da ona ima veliku ulogu u samoj realizaciji ovoga projekta. Naravno, osim većega protoka vozila, očekujemo i smanjenje gužvi u samoj luci. - izjavio je Slavić.
hr Wed May 05 2021 19:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .