Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6085cf986f52df5f448b45ae/80
Foto: D.N.

Samo u Splitu: Grad od neznatnog računa sada mora platiti čak 10 puta veći iznos - i to svojoj firmi!

Grad Split je Vodovodu račun vratio jer 'u proračunu nisu imali sredstva za plaćanje tog računa'. Točno 4.811,25 kuna.
Već smo pisali o muljaži s blagdanskim bonovima za zaposlenike Banovine, a zamislite onda tek situaciju u kojoj tvrtka u većinskom vlasništvu grada tuži taj isti grad pa nakon šest godina Trgovački sud presudi u njezinu korist i tako pokaže gorku istinu nebrige i rasipanja novca svih nas, poreznih obveznika.
I to, ni manje ni više, nego za čišćenje slivnika iz 2015. godine. Teško objašnjivi detalji odvijali su se u 'vladavini' SDP-ovog gradonačelnika Ive Baldasara, a teži je, sudski dio, izvršen je za vrijeme HDZ-ovog poteštata Andre Krstulovića Opare.

No, vratimo se na početak. Grad Split i tvrtka Vodovod i kanalizacija d.o.o. u poslovnom su odnosu vezano za održavanje kišnih slivnika na prometnicama na splitskom području. U studenom 2015. godine Vodovod je tako dobio nalog za čišćenje jednog slivnika što je, tvrtka u većinskom vlasništvu grada Splita, nakon nekoliko dana i učinila.

Ovdje se stvari počinju komplicirati jer nakon izdanog računa za usluge, koji sadržava i troškove vodomjera, rada i transporta, grad Split je Vodovodu račun vratio jer 'u proračunu nisu imali sredstva za plaćanje tog računa'. Točno 4.811,25 kuna

Čudno je bilo kako taj naizgled beznačajan iznos 'na dnevni red' nije stigao naredne 2016. godine, ali činjenice kažu kako je grad Split račun ponovno zatražio 27. veljače 2017. godine i platio ga dvadesetak dana kasnije, precizno 21. ožujka.  

Tada priča postaje još bolja, unosnija. Svi kosturi iz ormara izašli su prošlog tjedna kada je Trgovački sud u Splitu, u predmetu kojeg je vodila sutkinja Rajana Buljan, presudio u korist Vodovoda i kanalizacije pa će grad Split, potvrdi li Visoki trgovački sud pravorijek iz Splita, biti tvrtki u većinskom vlasništvu grada Splita dužan platiti više od 50 tisuća kuna. Zašto? 

Vodovod je tužio grad Split koji je opetovano odbijao naplatu zateznih kamata koje su tekle po sili zakona. Od dana kada je grad Split pao u novčano zakašnjenje. Grad Split nije osporavao učinjeno i neplaćeno nego tek obvezu plaćanja kamata. 

- Slučaj je vodio Odjel za pravne poslove koji je samo odradio svoj posao - potraživanja koja nisu bila naplaćena i, sukladno zakonu, zateznu kamatu zbog kašnjenja - naša saznanja potvrdio je Tomislav Šuta, direktor splitske tvrtke.


Zanimalo nas je i je li cijeli slučaj mogao proći bez sudske pozadine, možebitnim dogovorom obiju strana, bez da se dodatno mora trošiti plaćanjem parničkih troškova. Šuta je odgovorio:
- Naš interes je sigurno bio zaštita onoga koga zastupamo. Sve ono što je moglo biti učinjeno je učinjeno.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara, kojemu je mandat na izmaku, na objavi presude se, iako je bio pozvan, nije pojavio, a u sličnom tonu prošlo je i naše nastojanje da slučaj komentira Mirna Veža, pročelnica službe pravnih poslova zaštite i zastupanja. Telefonske pozive uporno je odbijala iako je znala za traženi slučaj jer smo je o temi razgovora upoznali SMS porukom. 

To je Hrvatska - članica Europske unije. Mala zemlja za veliko prosipanje novca. Uzalud.
hr Sun Apr 25 2021 22:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6304d61618d1cb85868b45e4/80
Foto: pixabay

Pokret Otoka je novi predstavnik u Europskoj federaciji malih otoka

Kao hrvatski predstavnik, Pokret Otoka će u i kroz ESIN nastaviti promovirati važnost održivog razvoja, rada u zajednici te bottom-up pristupa razvojnim politikama
Na današnjem sastanku Upravnog odbora Europske federacije malih otoka (ESIN) potvrđena je odluka o primanju Pokreta Otoka u članstvo organizacije kao predstavnika hrvatskih otoka.

Pokret je još 7. i 8. rujna na estonskom otoku Kihnu sudjelovao kao promatrač na godišnjoj skupštini ESIN-a, a na kojoj je prihvaćen prijedlog predsjednika federacije Johna Walsha o primanju u članstvo nove organizacije iz Hrvatske.

Nakon jednoglasne podrške Skupštine, sastavljene od predstavnika finskih, alandskih, švedskih, danskih, irskih, škotskih i francuskih otoka, Pokret Otoka je s današnjim sudjelovanjem u Upravnom odboru postao punopravni član ESIN-a

ESIN je europska organizacija osnovana 2001. godine sa službenim sjedištem u Švedskoj, a okuplja predstavnike preko 1500 malih europskih otoka s preko 350 tisuća otočana. Kao mreža otočana omogućuje razmjenu iskustava, znanja i najboljih praksi na lokalnoj razini, zagovara i razvija novi pristup razvojnim otočnim politikama te je glas malih otočnih zajednica na EU razini.

Kao hrvatski predstavnik, Pokret Otoka će u i kroz ESIN nastaviti promovirati važnost održivog razvoja, rada u zajednici te bottom-up pristupa razvojnim politikama.


hr Wed Oct 05 2022 16:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59f88d1eb9e03ef0988b4591/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Objavljena lista najboljih nastavnika u Hrvatskoj, je li vaš na popisu?

Povjerenstvo za nagrađivanje najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika izabralo je 513 najuspješnijih djelatnika u području obrazovanja
Na temelju Pravilnika o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima (NN, br. 53/2019.), Povjerenstvo za nagrađivanje najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika izabralo je 513 najuspješnijih djelatnika u području obrazovanja u školskoj godini 2021./2022.

Ovim javnim pozivom Ministarstvo znanosti i obrazovanja sustavno nagrađuje istaknute pojedince koji kontinuirano unaprjeđuju odgojno-obrazovni sustav Republike Hrvatske, a u povodu Svjetskog dana učitelja u srijedu, 5. listopada 2022. godine, održat će se svečanost na kojoj će prof. dr. sc. Radovan Fuchs dodijeliti priznanja najuspješnijim odgojno-obrazovnim radnicima.

Imena dobitnika nalaze se na sljedećoj poveznici.
hr Wed Oct 05 2022 15:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e917ff129111cfddf8b4574/80
Foto: Pixabay

Grad Zadar na 97 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019., u rujnu čak 2.666 Amerikanaca

U rujnu u Zadru je boravilo 79.211 turista, 23 posto više nego prošle godine
Dobra posezona primaknula je Zadar još bliže rekordnom broju noćenja iz 2019. godine - prema podacima sustava eVisitor (nedostaje nautički turizam), zaključno sa zadnjim danom mjeseca rujna ostvareno je 1.870.851 noćenja, što je 97 posto ostvarenih noćenja u posljednjoj pretpandemijskoj godini, dok se u odnosu na prošlu godinu  bilježi porast od 42% u dolascima i 30% u noćenjima.

- Turisti očigledno prepoznaju kvalitetu destinacije i pomake koji su napravljeni prije svega u eno-gastro ponudi, zbog koje gosti često ostaju duže nego su namjeravali. Zahvaljujući ugostiteljima koji nude autohtone namirnice, ponudi kvalitetnih domaćih vina te različitim sadržajima u turističkoj ponudi, imamo porast prosječnog trajanja boravka u Zadru - kaže direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka.

Broj registriranih turista pritom često ne odgovara stvarnom stanju, budući da na 33 tisuće registriranih ležajeva u sustavu eVisitor tijekom sezone broj registriranih turista nikada nije prelazio 19.500. Umjesto koncentracije na veći broj turista u glavnoj sezoni, u sljedećem razdoblju aktivnosti će se usmjeriti na turiste s, uvjetno rečeno, bogatijih tržišta s ciljem daljnjeg produženja pred- i posezone. Kako bi se to ostvarilo, trenutno je prvenstveno potrebno podizanje standarda hotelskih usluga, odnosno izgradnja novih gradskih hotela, kao i rekonstrukcija postojećih hotelskih sadržaja.

Što se tiče samog mjeseca rujna, u Zadru je boravilo 79.211 turista, 23 posto više nego prošle godine, koji su ostvarili 265.215 noćenja (porast 18 posto). Od toga preko 15 tisuća je bilo Nijemaca, po šest tisuća Austrijanaca i Poljaka, a domaći gosti su u rujnu "pali" na četvrto mjesto. Pozitivno iznenađenje je veliki broj državljana SAD-a, kojih je u rujnu bilo čak 2.666.

 
Aktualni eVisitor podaci od 1. do 30. rujna 2022.:

Dolasci: 69.246 (+25%, lani zabilježeno 55.345)

Noćenja: 265.215 (+18% lani zabilježeno 224.990)

Turisti: 79.211 (+23%, lani zabilježeno 64.328)
hr Wed Oct 05 2022 14:44:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633d737a18d1cbee0f8b45fe/80
Foto: Ivana Ivanović

Od srijede do petka vrhunski svjetski i domaći chefovi kuhaju u više od 20 splitskih restorana

Festival Taste the Mediterranean službeno je otvoren, a time i prvi Mjesec gastronomije u Splitu

Taste the Mediterranean festival je danas, u novootvorenom hotelu Ambasador, u društvu državnog tajnika u Ministarstvu turizma i sporta Tončija Glavinu te direktoricu festivala Ingrid Badurinu Danielsson i službeno otvorio gradonačelnik Splita Ivica Puljak. Ovogodišnje 10. izdanje festivala, poseban značaj ima za grad Split jer je ujedno i uvod u prvi Mjesec gastronomije, program koji za cilj ima podići kvalitetu gastronomske ponude i pozicionirati se kao poželjna destinacija gastroturizma.

- Manifestacije poput Taste the Mediterranean festivala iznimno doprinose pozicioniranju Splita na gastronomskoj mapi i zato nam je drago što ga iz godine u godinu imamo priliku ugostiti. Ove godine festival ima poseban značaj jer, uz to što je važan događaj za razvoj struke i razmjenu iskustava, ove godine označava uvod u prvi Mjesec gastronomije koji će svojim bogatim programom doprinijeti  produženju turističke sezone i afirmacije grada Splita i Splitsko dalmatinske Županije kao poželjne destinacije za hedoniste - zaključio je gradonačelnik Puljak.

Taste the Mediterranean festival, u svom jubilarnom 10. izdanju, od 4. do 9. listopada ponovno u Splitu okuplja više od 40 vrhunskih stranih i domaćih chefova, nagrađenih Michelinovim zvjezdicama, Gault&Millau kapicama i drugim važnim  kulinarskim priznanjima. U pet dana trajanja festivala svi su posjetitelji dobrodošli i to u čak 22 splitska restorana domaćina: Adriatic Sushi&Oyster Bar, Artičok, Bokeria, Central-Hotel Santa Lucia, Chops Grill-Steak&Seafood, Corto Maltese, Dujkin dvor, Dvor, Mazzgoon, Méditerranée-Hotel Ambasador, Noir, Noštromo, Olive Tree, Pandora Greenbox, Pinku Fish&Wine, Štorija, Šug, Zinfandel, Zoi, Zona, Zora bila, Zrno Soli. Večere se rezerviraju direktno u restoranima o kojima informacije možete saznati na službenim stranicama festivala, a vrhunski chefovi iz Italije, Francuske, Japana, Maroka, Slovenije, Španjolske, Švedske i Hrvatske, zajedno s chefovima domaćinima pobrinut će se za nezaboravan gastronomski doživljaj gostiju.

- Drago nam je što se svake godine sve više splitskih restorana uključuje u program festivala, što je jednak poticaj njima za konstantan napredak u kvaliteti svoje ponude, kao i nama za održavanje kvalitete platforme za razmjenu iskustava. Glavna odrednica festivala je očuvanje  mediteranske kulturne baštine i načina života, te razmjena iskustava i edukacija profesionalaca i publike, dok sama činjenica da je ovo već deseta godina održavanja govori sama za sebe o značaju festivala za struku i publiku - istaknula je direktorica TTM festivala Ingrid Badurina Danielsson.

Na važnost razvoja gastronomskog aspekta turizma u Hrvatskoj osvrnuo se i državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, Tonči Glavina, te posebno naglasio potencijale s kojima Hrvatska raspolaže, a koji su pravi preduvjeti za postizanje održivog turizma, kojem je bogata i kvalitetna gastronomska ponuda jedan od ključnih faktora.


hr Wed Oct 05 2022 14:08:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .