Policija ubila istaknutog člana ukrajinske krajnje desnice

Specijalna policija ubila je noću na utorak istaknutog aktivista ukrajinske krajnje desnice, pripadnika nacionalističkog pokreta Desni sektor koji je igrao istaknutu ulogu u svrgavanju predsjednika Viktora Janukoviča, objavile su vlasti.

Aktivist Oleksander Mužičko, zvan Saško Bili, ubijen je u zapadnoj ukrajinskoj pokrajini Rivne, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova na konferenciji u Kijevu.

“U trenutku uhićenja, na povike ‘Stop! Policija”, Mužičko se dao u bijeg iskakanjem kroz prozor i otvorio je vatru, a policajci su uzvratili”, rekao je Volodimir Jevdokimov iz MUP-a u Kijevu.

Policija je kazala da ga je došla uhititi zbog “huliganizma” i napada na lokalnog državnog odvjetnika.

Aneksiju Krima Rusija opravdava zaštitom ruske manjine od ukrajinskih fašista u koje ubraja i Desni sektor, a samog Mužička optužuje da je ratovao na strani čečenskih pobunjenika 90-ih godina.

Suprotno policijskim tvrdnjama, neovisni zastupnik Oleksander Donij napisao je na svojoj stranici Facebook da je Mužičko smaknut.

Sam Muzičko ranije je izrazio strahovanja da će ga policija ubiti.

Desni sektor u siječnju je podignuo na novu razinu ulične prosvjede protiv Janukovičeva odustajanja od sporazuma s Europskom unijom. Pokret je počeo napade na policijska vozila zapaljivim bombama i ciglama i odgovoran je za sukobe s policijom.

POSLJEDNJE DODANO: