Article

//www.dalmacijanews.hr/files/59f88d1eb9e03ef0988b4591/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Učiteljica zbog nepravde otišla iz škole: Utješila učenika pa dobila prigovor od savjetnice

Imala je zamjerke na pedagošku dokumentaciju, ali posebno, kaže učiteljica, na njezine postupke tijekom nastave
Već se dugo društvene mreže nisu tako užarile kao nakon slučaja Marije Mapilele iz Samobora. Ta izvrsna i omiljena učiteljica odlučila je otići iz škole nakon što joj savjetnica koja je došla na uvid u razred nije dala prolaznu ocjenu za napredovanje. Učiteljičin razlog nije taština, nego ponižavajući odnos prema njoj i njezinu radu. Mnogi koji su joj dali podršku imali su slična iskustva, ali nisu imali snage dati otkaz. - piše HRT.

Marija Mapilele radila je 15 godina u razredu, ove školske godine preuzela je male prvašiće. Ljubav je bila obostrana, već su svašta i naučili i 13. dan na uvid najavljeno je došla savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje, kako bi procijenila njezin rad za napredovanje u više zvanje.

Imala je zamjerke na pedagošku dokumentaciju, ali posebno, kaže učiteljica, na njezine postupke tijekom nastave.

- A to je utješiti dijete koje plače ili dozvoliti djetetu da briše ploču. Zašto dijete ne bi brisalo ploču, ja sam bila sretna da su oni to već naučili. Ona nije uvažila da je to prvi razred, da je to pripremno razdoblje, da je to 13. dan, rekla je Marija Mapilele.

Na pitanje zašto učiteljica nije dobila prolaznu ocjenu, savjetnica je odgovorila:           
                                                   
- Napredovanje učiteljice u zvanje je provedeno prema Pravilniku o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima i u skladu s pravilima struke. Učiteljica Marija Mapilele nije napredovala u više položajno zvanje, već joj je obnovljen status učitelja mentora. Razlog u vezi te odluke detaljno je obrazložen u stručnom mišljenju od 26. rujna 2022. Učiteljica Marija Mapilele u propisanom roku nije izjavila prigovor na stručno mišljenje o obnovi zvanja mentora, odgovorila je mag. prim. educ. Sandra Bašić, viša savjetnica za razrednu nastavu.

- Ja žalbu kao službenu žalbu nisam uložila, ja sam prigovor poslala u svoje ime i ravnateljica u ime škole i nismo dobile odgovor, rekla je Mapilele. Kaže, mnogi savjetnici kada dolaze u školu, vidi se da zaista imaju dobre namjere - savjetovati, a ne uništiti volju za radom.

- Prije 5 godina sam napredovala u zvanje mentora, taj posjet je zaista bio savjetnički, jer je savjetnica gledala prije svega moj odnos s djecom, izjavila je Mapilele. 

Mnogi se čude, doći na uvid drugi tjedan nastave s prvašićima, imati primjedbe na rad s malenima koji nerijetko učiteljicu zovu teta ili mama, koji stalno žele grliti učiteljicu i traže pažnju, dok se ne naviknu da nisu više u vrtiću... Za to treba ipak, savjetnice, imati malo više empatije prema učiteljskom zvanju. A urudžbeni broj stručnog mišljenja mogli ste zamijeniti stručnom izjavom pred kamerama. - poručuje Sunčica Findak na kraju svog priloga. - prenosi HRT.

hr Sat Mar 18 2023 09:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/641e060b5d79659e868b4573/80

U Sinju se obilježava 33. obljetnica utemeljenja HDZ-a

GO HDZ-a Sinj poziva sve da im se pridruže na obilježavanju 33. obljetnice
Gradska organizacija HDZ-a Sinj, u subotu 25.03.2023. g. u hotelu Alkar s početkom u 10:00 sati obilježit će 33. obljetnicu utemeljenja HDZ-a u Sinju i velikog skupa na kojem je prvi hrvatski predsjednik i počasni alkarski vojvoda dr. Franjo Tuđman 24.03.1990.g., pred više od 30 tisuća ljudi, održao jedan od svojih povijesnih govora uoči predstojećih demokratskih izbora u Hrvatskoj.

Prije početka programa izaslanstvo HDZ-a položiti će vijence i zapaliti svijeće ispred:

- biste Gojka Šuška u 9:00 sati

- biste dr. Franje Tuđmana u 09:15 sati

- spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u 09:30 sati.

GO HDZ-a Sinj poziva sve članove i simpatizere, građane Sinja i Cetinskog kraja, te prijatelje HDZ-a grada Sinja da im se pridruže na obilježavanju 33. obljetnice velikog skupa i osnivanja HDZ-a u Sinju.

hr Fri Mar 24 2023 21:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62dd88ad18d1cbfb1b8b463b/80
Foto: Pixabay

Ministar najavio pad cijena goriva: Jedno će osjetno pojeftiniti

Također je komentirao i cijene plina
Ministar gospodarstva Davor Filipović najavio je da se očekuje pad cijena goriva. - prenosi Dnevnik.hr

- One su padale i od sljedećeg tjedna može se očekivati osjetno pojeftinjenje dizela, a ovisno o kretanju cijena na Mediteranu, benzin će biti na istoj razini ili će cijena benzina lagano pasti. - rekao je ministar.

Također je komentirao i cijene plina.

- Ja bih volio da se energetska kriza privodi kraju, ali ne mogu reći da neće biti poremećaja cijena sve dok traje ruska agresija na Ukrajinu. Međutim, dobra je okolnost da su se cijene stabilizirale kada govorimo o plinu. - rekao je.

- Nakon dogovora na europskoj razini i donošenja odluke o ograničenju cijena plina, cijene su krenule prema dolje. Jučer su cijene plina bile oko 40 eura po megavatsatu, a nekakve su projekcije od 40 do 50 eura tijekom cijele ove godine. Sada je situacija zadovoljavajuća. - dodao je ministar.
hr Fri Mar 24 2023 16:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/641d98345d7965de808b4640/80

Nova računala za sinjske osnovnoškolce

Župan Boban predao je u petak u Sinju 15 novih računala za učenike Osnovne škole fra Pavla Vučkovića

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban predao je u petak u Sinju 15 novih računala za učenike Osnovne škole fra Pavla Vučkovića. Župan je računala podijelio u sklopu projekta Edit CodeSchool kojega je Županija pokrenula prije 6 godina, a provodi se u 9 gradova. 

- ICT je budućnost svih prostora, pa tako i naše Dalmatinske zagore. U tome je i do sada prednjačila ova osnovna škola. Nadam se da će tim stopama nastaviti i dalje, s novom i suvremenom opremom. Naša je obveza pratiti ih kroz to i da jednoga dana, kada stasaju u svom znanju, ovi učenici budu perjanica ICT sektora u Cetinskoj krajini - rekao je župan Boban. 

Ravnatelj Osnovne škole fra Pavla Vučkovića, profesor Nikola Vučković, zahvalan je na novim računalima.

- Mi provodimo projekt Edit CodeSchool koji našim učenicima daje velika znanja u IT sektoru. Poznato je da je ova industrija najbrže rastuća na svijetu pa svi oni koji imaju adekvatno znanje odmah nađu posao - ističe ravnatelj. 

Profesor informatike Boško Lišnić ističe kako nova računala učenicima otvaraju i brojne nove mogućnosti.

- Oni su to zaslužili svojim znanjem i zalaganjem. Ova računala će nam pomoći da radimo neke nove stvari u programiranju jer njihova procesorska snaga omogućava korištenje brojnih aspekata umjetne inteligencije - rekao je Lišnić.


hr Fri Mar 24 2023 13:32:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6136120b6f52df36218b45a5/80
Foto: Pixabay

Započinje isplata uskrsnica u Trogiru

Uskrsnice će se dodjeljivati od 27. ožujka do 6. travnja u Gradskoj vijećnici od 8 do 12 sati
Grad Trogir objavio je javni poziv za dodjelu uskrsnica umirovljenicima, korisnicima nacionalne naknade za starije osobe, korisnicima minimalne zajamčene naknade te nezaposlenim osobama starijima od 55 godina. 

Uskrsnice će se dodjeljivati od 27. ožujka do 6. travnja u Gradskoj vijećnici (Trg Ivana Pavla II br.1, 1. kat), od 8 do 12 sati. 

Uskrsnice će se isplaćivati:

- umirovljenicima s mirovinom do 200,00 eura, isplatit će se 55,00 eura

- umirovljenicima s mirovinom od 200,01 eura – 330,00 eura, isplatit će se 40,00 eura

- umirovljenicima s mirovinom od 330,01 eura – 400,00 eura, isplatit će se 30,00 eura

Prilikom preuzimanja uskrsnice potrebno je predočiti odrezak posljednje mirovine, osobnu iskaznicu i OIB. Korisnici mirovine s inozemnim elementom trebaju predočiti i potvrdu banke ili izvadak bankovnog računa na kojemu je vidljiv neto iznos isplaćene mirovine u prethodnom mjesecu. 

Pravo na uskrsnicu imaju te se trebaju javiti u Gradsku upravu Grada Trogira (uz predočenje osobne iskaznice i OIB-a):

- Korisnici  nacionalne naknade za starije osobe sa prebivalištem u gradu Trogiru - 40,00 eura po korisniku

- Korisnici Zajamčene minimalne naknade sa prebivalištem u gradu Trogiru - 40,00 eura po korisniku

- Nezaposlene osobe starije od 55 godina sa prebivalištem u gradu Trogiru, a koje su evidenciji HZZ-a, Regionalni ured Split – Ispostava Trogir,  najmanje 12 mjeseci za vrijeme trajanja Javnog poziva - 40,00 eura po nezaposlenoj osobi

Korisnici mogu ostvariti pravo na isplatu uskrsnica samo po jednoj osnovi. Ako korisnici ne preuzmu novac u gore navedenom razdoblju, isti neće moći ostvariti pravo naknadno.

- Pozivam građane da iskoriste svoje pravo, također i da jave starijim sugrađanima i drugima koji su obuhvaćeni odlukom. Svjesni smo da je ovo mala potpora za blagdane pred nama, ali je praksa koju smo mi uveli prije nekoliko godina, više puta povećavali iznose i za koju želimo da ostane trajna socijalna mjera - rekao je gradonačelnik Ante Bilić. 
hr Fri Mar 24 2023 12:31:21 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .