Article

//www.dalmacijanews.hr/files/614996436f52df7d348b45c0/80
Foto: Pixabay

Iznenađujuće: Ovo je glavni uzročnik trovanja hranom

Ispostavilo se da je povrće i voće sve više zagađeno.

Ranije se smatralo da su jaja i sirovo meso glavni uzročnici trovanja hranom. No, to se posljednjih godina promijenilo, zbog razvoja proizvodnje i široke distribucije proizvoda.

Ispostavilo se da je povrće i voće sve više zagađeno, izvijestio je CDC.

I dok brojne organizacije rade na nadzoru proizvodnje, opozivu proizvoda i rješavanju problema s lancem opskrbe, zadnji koji na sve utječu na kraju ćete uvijek biti – vi.

Slijedi statistika CDC-a o tome koja hrana najvjerojatnije uzrokuje trovanje. Četiri su jednostavna koraka koja možete poduzeti da se razbolite dok uživate u hrani koju volite – očistite, odvojite, skuhajte i ohladite.

1. Povrće

Povrće kao što je lisnato zeleno povrće (8% bolesti uzrokovanih trovanjem, prema CDC-u), sjemenke (7%), klice (2%), začinsko bilje (2%) i korjenasto povrće (2%) na uvjerljivom su prvom mjestu hrane koja će najvjerojatnije biti kontaminirana patogenima, što čini 21 posto svih bolesti uzrokovanih hranom, kažu iz CDC-a. Iznenađujuće, lisnato povrće, koje ljudi obično jedu sirovo, na vrhu je popisa.

Prema CDC -u, najsigurnija metoda je skuhati voće i povrće, a druga najsigurnija metoda je da ga se opere. Izbjegavajte neoprane svježe proizvode. Lisnato povrće koje kupite u trgovini u vrećici, na kojemu stoji da je već oprano i spremno za konzumiranje, također biste trebali oprati još jednom. Uz to, operite i krumpir, patlidžan, avokado i sve ostalo.

2. Meso peradi

Piletina (12% bolesti koje se prenose hranom) i puretina (8%) mogu sadržavati mnoge patogene i veliki su izvor salmonele.

Piletinu je potrebno dobro skuhati ili ispeći, da bi bila sigurna za konzumaciju. Nikada se ne smije prati, jer može širiti bakterije na druge površine, a ostatke hrane treba odmah staviti u hladnjak.

3. Svinjetina i govedina

Svinjetina i govedina zajedno čine 19% bolesti uzrokovanih hranom. Prilikom kuhanja svinjetine (10%) i govedine (9%) slijedite iste upute kao za kuhanje peradi.

4. Plodovi mora

Kontaminirani plodovi mora uzrokuju 9% slučajeva trovanja hranom. Opet, morate kuhati plodove mora, uključujući školjke (5%) i ribu (4%) na sigurnoj temperaturi, a ostatke zagrijati.

Kad je u pitanju sushi ili kamenice, kod njih morate posebno paziti, jer se jedu sirove. Nabavljajte ih iz pouzdanih izvora.

5. Voće

Nažalost, voće je zaslužno za 9% svih bolesti prenosivih hranom, kaže CDC. Voće može postati kontaminirano bilo gdje u lancu opskrbe. To je moguće s borovnicama, lubenicom, breskvama, dinjama, a posebno kod voća koje u trgovinama kupite već izrezano i spremno za konzumaciju. Pokušajte sami narezati voće i temeljito ga oprati prije rezanja. Učinite to čak i ako ne jedete koru, jer bakterije mogu prodrijeti u hranu prilikom guljenja kore, prenosi Eat This.

6. Jaja

Opće je poznato da s jajima morate biti posebno oprezni, ona su zaslužna za 7% svih bolesti prenosivih hranom. Mogu sadržavati salmonelu. Jaja dobro skuhajte i budite posebno oprezni prilikom konzumiranja hrane koja sadrži sirova jaja.

7. Mliječni proizvodi

Sirovi mliječni proizvodi čine 5% slučajeva bolesti uzrokovanih hranom. U SAD -u vjerojatno nećete naići na ove proizvode u supermarketima jer je većina ilegalna. No ipak, budite oprezni i te proizvode nemojte dugo držati izvan hladnjaka.

8. Žitarice i grahorice

Sirove žitarice i grahorice odgovorne su za 4% slučajeva trovanja hranom. CDC je čak izdao posebno upozorenje protiv konzumiranja sirovog brašna, jer neki ljudi jedu sirovo tijesto za kolačiće. Što se tiče graha i druge konzervirane hrane, bacite sve udubljene limenke i koristite odgovarajuće postupke za konzerviranje hrane kod kuće.

9. Drugi krivci

Ova kategorija uključuje proizvode poput alkohola, kave, pića, leda, začina i dodataka prehrani. Oni čine 7% bolesti prenosivih hranom, prenosi N1.

hr Tue Sep 21 2021 10:22:44 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/616c59a76f52df0e568b456f/80

Dani tehničke kulture 2021. organiziraju se u splitskoj OŠ Spinut

Cilj je promovirati i popularizirati područja tehničke kulture među djecom i mladima
Dani tehničke kulture 2021. godine provest će se 21. i 22. listopada u suorganizaciji Zajednice tehničke kulture grada Splita, dijela njenih udruga članica i splitske osnovne škole Spinut, kao jedna od ovogodišnjih manifestacija kojoj je cilj promovirati i popularizirati područja tehničke kulture među djecom i mladima.

U organizaciji sudjeluju: Ante Dušan Botica, voditelj KMT pri OŠ Spinut i Fadila Zoranić, stručna suradnica – pedagoginja OŠ Spinut.

Na manifestaciji će radionice provesti članovi udruga članica ZTK grada Splita: – Društvo pedagoga tehničke kulture Split – prof. Martin Olujić (radionica modelarstva) i prof. Dragan Stanojević (radionica elektronike), – Jedriličarski klub Zenta – promotor brodomodelarstva u JK Zenta Duje Luković (radionica brodomodelarstva i radio upravljanog jedrenja), – Klub mladih tehničara Elektrotehničke škole u Splitu – prof. Ante Vlah (Arduino radionica) i – ZTK grada Splita – stručna suradnica Ella Rinčić (radionica robotike).
hr Sun Oct 17 2021 19:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/53c12254179942387b373483/80

Tamna čokolada smanjuje srčane tegobe, tlak i šećer u krvi, a utječe i na osjećaj sreće

U istraživanju su ljudi koji su konzumirali kakao bogat spojem flavanolom bili bolje i u rješavanju raznih problemskih zadataka, a imali su i niži krvni tlak.
Mnoga su istraživanja već pokazala da tamna čokolada spada u skupinu zdravih namirnica koje imaju i neke zdravstvene prednosti, a najnovija studija objavljena prošlog tjedna otkrila je da može potaknuti i mršavljenje.

British Journal of Clinical Pharmacology tako navodi da čokolada utječe na neurotransmitere poput dopamina, serotonina i endorfina, a istraživanje provedeno na 14.000 odraslih osoba kaže da konzumacija tamne čokolade za 57 posto smanjuje vjerojatnost depresivnih epizoda. 

Jedno je istraživanje tako pokazalo da umjerena konzumacija čokolade; od tri reda čokolade mjesečno; može za 13 posto smanjiti rizik od zatajenja srca, a istraživači kažu da flavonoidi jačaju i zdravlje krvnih žila i pomažu u smanjenju upale, no upozoravaju da prevelika konzumacija čokolade isto nije dobra, pa čak i povećava rizik od zatajenja srca.

Čokolada sadrži i kofein i teobromin, prirodne stimulanse, no sadrži i šećer koji organizmu daje trenutačni ali kratkotrajni energetski 'boost', što je još jedan razlog zašto je najzdravija tamna čokolada koja u sebi nema dodanih šećera., piše Večernji

Studija objavljena prošle godine u časopisu Scientific Reports pokazala je da su zdrave odrasle osobe koje su konzumirale kakao bogat flavanolom bile bolje i u rješavanju raznih problemskih zadataka, a Gabriele Gratton sa Sveučilišta Illinois kaže da tijelo na kako reagira povećavajući dotok krvi u mozak.


hr Sat Oct 16 2021 20:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/616ac0906f52dfd8548b4598/80

Započinje Festival hrvatske drame 31. Marulićevi dani!

Festival hrvatske drame 31. Marulićevi dani održat će se, u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, od 16. do 26. listopada u Splitu i Zagrebu. U konkurenciji za festivalske nagrade Marul bit će izvedeno 11 predstava po izboru dramatičarke i kazališne kritičarke Gordane Ostović.

Po riječima izbornice izabrane predstave su raznolike, „neke od njih bave se, naravno, posljedicama pandemije, progovaraju o usamljenosti, otuđenju pa i depresiji, neke propituju korupciju i mešetarenje lokalnih moćnika na duhovit način, neke se bave odjecima tragedije Domovinskog rata, a druge  pak  na inteligentan način promatraju vječne stranputice muško-ženskih odnosa.“

Jedini festival posvećen hrvatskoj dramskoj riječi ni ove se godine, uslijed pandemijskih okolnosti,  ne održava u svom tradicionalnom terminu krajem travnja. Gordana Ostović izabrala je 13 predstava, no dvije od njih iz objektivnih razloga neće biti odigrane. Zbog složenih produkcijskih okolnosti nije bilo moguće izvesti Monovid – 19 Zagrebačkog kazališta mladih, a zbog iznenadne bolesti u ansamblu neće biti izvedena ni drama Usidrene Elvisa Bošnjaka u produkciji HNK Split, pa se izvedba ta dva naslova planira za 32. Marulićeve dane,.

Prva predstava 31. Marulićevih dana, Zagreb 2020 GDK Gavella,odigrat će se u Zagrebu, u KUC Travno u subotu 16. listopada. U ponedjeljak se Festival nastavlja u Splitu izvedbama dvaju predstava HNK Split, Francuzice Ilije Zovka i mjuzikla Bambina Ane Tonković Dolenčić i Nene Belana. 

Slijede predstave: Olja Lozica Dobro je ništa Teatra ITD, Zagreb;  Autorski projekt Josipe Anković i Josipa Ledine Fešta zagrebačkog Teatra Exit 

Deset pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života Ivana Ožegovića u produkciji Bjelovarskog kazališta, Centra za kulturu Trešnjevka i Umjetnička organizacija Kreator; Grane smo na vjetru prema priči Jeana Gionoa Čovjek koji je sadio drveće karlovačkog Gradskog kazališta Zorin dom; Štajga Ivane Šojat Gradskog kazališta Joza Ivakić, Vinkovci; 

Gruntovčani Mladena Kerstnera i Borisa Svrtana, i Umri ženski Marine Vujčić, obje u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh, Zagreb; te autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić Hotel Zagorje prema motivima istoimenog romana Ivane Bodrožić Gradskog dramskog kazališta Gavella, Zagreb kao posljednja u službenoj festivalskoj konkurenciji.

Festival se zatvara u utorak 26. listopada dodjelom nagrada i izvedbom, van konkurencije za nagrade, dramske predstave Kiklop Ranka Marinkovića GDK Gavella u režiji Saše Anočića.

Pored navedenih predstava, na 31. Marulićevim danima 23. listopada bit će predstavljeno drugo izdanje  knjige Nikole Batušića Povijest hrvatskog kazališta izašle u izdanju Hrvatskog centra ITI, te Zbornika sa znanstveno-stručnoga skupa o Anatoliju Kudrjavcevu Teatar u Splitu i Split u teatru koji će biti predstavljen 26. listopada. Kao prvonagrađeni na natječaju Marin Držić za 2020. bit će 25. listopada javno čitan dramski tekst Plodna voda Marine Vujčić.

hr Sat Oct 16 2021 14:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/616abf076f52df6d548b45f5/80
Foto: Jasmina Mihoč

Pava, ime koje morate zapamtiti: Poslušajte njenu drugu pjesmu 'Budi mi dobro'

Spot je sniman u Gorancima, selu u blizini Pavinog rodnog Mostara. Prostor je to nebrušene ljepote, sljubljen s Pavinom glazbom i neukroćenim topotom konja.

„Budi mi dobro” drugi je singl Pave, mlade kantautorice koja nas je osvojila svojom glazbenom vještinom, skromnošću i osmijehom već na prvoj autorskoj pjesmi. 

„Ponekad” je bio hrabar potez djevojke koja za sebe kaže da ljubav prema glazbi gaji od malih nogu. Suradnici kojima se okružila u početku ispratili su je i na novoj pjesmi. Dario Bajurin režirao je spot dok je pjesmu aranžirao Đuro Ravenšćak. „Budi mi dobro, čuvaj svoja leđa, o meni mislit' nemoj jer o meni ništa ne znaš”, glasi refren nove pjesme. Pava, ime koje morate zapamtiti.

Spot je sniman u Gorancima, selu u blizini Pavinog rodnog Mostara. Prostor je to nebrušene ljepote, sljubljen s Pavinom glazbom i neukroćenim topotom konja. 

Za klavirom podno starog hrasta Pava  pruža pogled do svih mjesta koja će dotaknuti njezina nova pjesma. „Pjesma i spot ispunili su sva moja očekivanja i jako sam sretna što sve na čemu smo radili mogu podijeliti sa svima vama”, rekla je za kraj Pava. Budite dobro, slušajte Pavu.


hr Sat Oct 16 2021 14:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .