Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63d10aa65d796520ba8b45ab/80

Intrigantna Verdijeva ljubavna i politička drama u hvaljenom glazbenom i redateljskom ruhu

Krabuljni ples vraća se na scenu Hrvatskog narodnog kazališta Split s dvije izvedbe u subotu i ponedjeljak, 28. i 30. siječnja s početkom u 19:30 sati

Krabuljni ples, „ljubavna priča s političkom urotom u pozadini“, jedna od najpopularnijih i najcjenjenijih opera Giuseppea Verdija, vraća se na scenu Hrvatskog narodnog kazališta Split s dvije izvedbe u subotu i ponedjeljak, 28. i 30. siječnja s početkom u 19:30 sati. Pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Gorana Golovka u ovom remek-djelu glazbene drame kao protagonisti nastupit će tenor Max Jota u ulozi Riccarda, kao Renato izmjenjivat će se baritoni Marko Lasić (28.1.) i Matija Meić (30.1.), ulogu Amelije tumačit će sopranistica Julia Radosz, Ulrica će biti Terezija Kusanović a Oscar Branka Pleština Stanić.

Pored glazbeno-scenske raskoši, karakteristične za čitav Verdijev opus, Krabuljni ples krase i nedostižna elegancija, prozračnost i istančanost cjelokupne partiture. Pored toga, u redateljskoj viziji Gorana Golovka svevremenski motivi, poput časti, ljubavi, prevare i oprosta, vješto su nijansirani u okvire našega vremena.

- U HNK Split dogodila se prava operna svečanost - zaključila je kritika nakon premijere u ožujku prošle godine. Superlative su pobrali „vrsni, sigurni i moćni“ izvođači, od dirigenta, zbora i orkestra do solista, kao i „neuobičajen i efektan“ redateljski pristup koji je „s poštovanjem slijedio Verdija, a opet scenskim metaforama i ironijskim komentarima osuvremenio djelo i olakšao ga od patetike“.

Intrigantna priča o uroti, izdaji i ljubavi prošla je trnovit put prije praizvedbe 1859. Libreto Antonija Somme izvorno se temeljio na stvarnom događaju, atentatu u kojem je 1792., na krabuljnom plesu, ubijen švedski kralj Gustav III. No, zbog cenzorskih zahtjeva više je puta mijenjano mjesto i okolnosti radnje, kao i sam naslov, koji je izvorno trebao nositi ime ubijenog kralja (Gustavo III di Svezia). Nakon više izmjena, konačno je radnja preseljena iz Europe u Sjevernu Ameriku, u Boston, ime promijenjeno u Krabuljni ples (Un ballo in maschera) a umjesto u napuljskom kazalištu San Carlo koje je djelo naručilo, praizvedba se zbila u rimskom Teatro Apollo. No, svim poteškoćama unatoč, 23. po redu od 28 Verdijevih opera polučila je izniman uspjeh već pri prvoj izvedbi.

Operni se velikan Verdi u Krabuljnom plesu fleksibilnijom i izbalansiranom strukturom riješio unaprijed utvrđenih glazbenih formi talijanske opere 19. stoljeća. Arije su relativno kratke, ansambli pretapaju suprotstavljena raspoloženja a scene ne slijede nužno konvencionalne strukturalne dizajne. Majstorstvo orkestracije koja pokreće i razvija dramu, pokazano već kod ranijeg Rigoletta, Verdi je nastavio razvijati. Neobičnije je bilo njegovo korištenje humora, kako bezbrižnog tako i sardoničnog, u tragičnom kontekstu.

Uloge tumače: Max Jota, Marko Lasić (28.1.) i Matija Meić (30.1.), Julia Radosz, Terezija Kusanović, Branka Pleština Stanić, Joško Tranfić (28.1.) i Vlatko Belas (30.1.), Mate Akrap (28.1.) i Felipe Čudina (30.1.), Božo Župić, Lovre Gujinović i Goran Velić.

Pored dirigenta Ive Lipanovića i redatelja Gorana Golovka autorski tim čine: scenograf Marin Gozze, kostimograf Mladen Radovniković, zborovođa Veton Marevci, scenski pokret oblikovao je Lev Šapošnikov, oblikovatelj svjetla je Srđan Barbarić, a autor videa Darko Škrobonja. Oglavlja je izradila Ankica Matijaš, suradnica redatelja je Jelena Bosančić, a libreto je prevela Jasna Žarić.


hr Wed Jan 25 2023 11:58:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63db6ab25d796591cd8b4624/80

Gastro rivijera: Ovoga petka nova radionica u organizaciji udruženja obrtnika Makarska

Krovna tema radionice je slastičarstvo i 'sourdough' pekarstvo, a moderirat će ju Ana Skender i Suzana Mustapić

Druga u nizu edukativnih radionica unutar ciklusa 'Gastro Rivijera' održat će se ovog petka s početkom u 9 sati u kabinetu Srednje strukovne škole u Makarskoj. Projekt u organizaciji Ceha za ugostiteljstvo i turizam pri Udruženju obrtnika Makarska usmjeren je na poticanje interesa za upis učenika u strukovna zanimanja. Kroz praktičnu edukaciju i stručni nadzor lokalnih majstora obrtnika podižu se kompetencije učenika u ugostiteljstvu te pripremi i posluživanju hrane i pića.

Nakon inicijalne radionice koju su moderirali poznati chefovi Mario Tomaš i Marin Ivanac te vinski edukator Daniel Čečavac, ovog puta učenike će educirati dvije mentorice. Krovna tema radionice je slastičarstvo i 'sourdough' pekarstvo, a moderirat će ju Ana Skender i Suzana Mustapić. Skender je vlasnica makarskog obrta 'Zrno Cukra' za proizvodnju kruha, peciva i slastica, a već je surađivala sa strukovnom školom. Sa mladim ljudima rado dijeli svoje znanje, motivirajući ih pritom na izbor slastičarskog zvanja koje u gastronomiji igra važnu ulogu. Mustapić zajedno sa suprugom već 25 godina vodi obiteljski restoran 'Il Golfo', a kroz rad u kuhinji otkrila je svoj veliki talent i strast koji unosi u pripremu dizanog tijesta.  

Koordinator projekta Ante Matić, ujedno i predsjednik makarskog Ceha za ugostiteljstvo i turizam, osim ove radionice najavio je nastavak projekta u veljači.

- Izvore znanja crpimo u bogatoj bazi od preko 1400 obrta od Brela do Živogošća, a u novim radionicama poseban fokus stavit ćemo na kompetencije u turizmu. Svaki edukator zasebna je priča o uspješnom vođenju posla i izdvojeni primjer dobre prakse kojim potičemo poduzetnički i obrtnički duh kod učenika – kazao je Matić.  


hr Thu Feb 02 2023 08:48:20 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63db67bb5d7965a9d18b4568/80

Pokrenuta jedinstvena suradnja između Pomorske škole u Splitu i ribarske luke Brižine

Dodatna vrijednost ove suradnje su i prve ponude maturantima za zasnivanje radnog odnosa

Pomorska škola u Splitu jedina je srednjoškolska ustanova u Republici Hrvatskoj u kojoj se, kroz četverogodišnje školovanje, učenici obrazuju za zanimanje ribarsko-nautičkog tehničara. Učenici ovog smjera školovanje većinom nastavljaju na srodnim fakultetima, prvenstveno Sveučilišnom odjelu za studije mora i Pomorskom fakultetu. Na tržištu rada osjetna je potražnja za ribarskim kadrom. 

Pokrenuta jedinstvena suradnja između Pomorske škole u Splitu i ribarske luke Brižine, odnosno koncesionara ribarske zadruge „Friška riba“ je proizašla iz obostrane želje napretka i razvoja ribarstva u Republici Hrvatskoj  i to kroz nadogradnju znanja i vještina koje učenici stječu u školi.  Modernizacija i obnova ribarska luke Brižine je započela u rujnu 2019. godine. Upravo suvremena ribarska luka je mjesto na kojem kroz terensku nastavu učenici razvijaju svoje kompetencije.

Dana 31. 01. maturanti ribarsko-nautičkog smjera u pratnji profesorice ribarsko-nautičke skupine predmeta Marijane De Marchi po prvi su put obišli ribarsku luku Brižine. Nastavni sat profesorice o ribarskim lukama održano je u modernoj predavaonici luke. Luka je djelo arhitekta Dinka Peračića (projekt je nominiran za nagradu „Viktor Kovačić“ koju dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata).

Tijekom obilaska zatvorenih prostora luke Brižine, Linda Zanki Duvnjak, upraviteljica ribarske zadruge „Friška riba“, učenike je osim s detaljima rada postrojenja (hladnjača, postrojenje za proizvodnju leda…) upoznala i s organizacijom te radom u luci, uslugama luke kao i logističkim operacijama na manipulativnoj vanjskoj površini. U praktičnom dijelu koji se održao u mrežari luke učenici su odradili vježbu krpanja mreže, a svoja dosadašnja znanja iz ribarskih, nautičkih i brodostrojarskih stručnih predmeta iskazali su tijekom razgleda brodova „Preko“ (plivaričar) i „Karfil“ (koćar).

Dodatna vrijednost ove suradnje su i prve ponude maturantima za zasnivanje radnog odnosa. 

 


hr Thu Feb 02 2023 08:41:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63db60e05d796553ce8b460c/80

U subotu u Bolu gostuje Jurica Pavičić

S Juricom Pavičićem razgovarat ćemo o novom romanu, strukturiranju priče, izazovima žanra kriminalističkog romana, o njegovom književnom radu i mjestu na domaćoj književnoj sceni
Centar za kulturu Općine Bol poziva vas na zimsko književno gostovanje i druženje s književnikom, publicistom, novinarom i filmskim kritičarem Juricom Pavičićem. Ovom prilikom predstavit ćemo novi roman Jurice Pavičića "Mater Dolorosa" (Stilus knjiga, 2022) kao i njegovu slikovnicu za djecu "Tri kuće, tri prijatelja" (Profil, 2022).

Juricu Pavičića poznajemo kao vrsnog filmskog kritičara i društvenog kroničara, njegovi tekstovi i kolumne naš su vodič za razumijevanje društvene, političke i kulturne stvarnosti. U domaćoj književnosti priznat je kao prvak žanra kriminalističkog romana, te je njegov novi roman "Mater Dolorosa" već dobio pozitivne reakcije književne kritike i čitateljske publike. Slikovnica "Tri kuće, tri prijatelja" donosi vješto ispričanu priču o različitim obiteljima, te o tome kako nastaju prijateljstva i kako se razvijaju, odgovaraju na pitanja što je vjernost, hrabrost i poštenje. 

S Juricom Pavičićem razgovarat ćemo o novom romanu, strukturiranju priče, izazovima žanra kriminalističkog romana, o njegovom književnom radu i mjestu na domaćoj književnoj sceni, te kako se odlučio na pisanje slikovnice. Iza Jurice Pavičića osam je romana i dvije zbirke priča, a njegova intezivna dinamika objavljivanja kao i pripovjedačka izvrsnost neprestano fasciniraju i iznenađuju.

Ulaz je slobodan. 
Mjesto: Dom kulture Bol
Vrijeme: subota, 4. veljače u 19 sati
Moderira: Sanja Baković
hr Thu Feb 02 2023 08:06:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63dacade5d7965a3cb8b468c/80
Foto: Zajednica tehničke kulture Dubrovnik

Na Du STEM Promo Daysima u Pločama i Metkoviću sudjelovalo preko 100 djece

Održano je šest radionica robotike i programiranja bez ekrana – jedna radionica na Pučkom otvorenom učilištu u Pločama
U sklopu projekta Du STEM Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Informatički klub Futura organizirale su STEM Promo Days 31. siječnja u Pločama u suradnji s Udrugom mladih Nova Ploče i 1. veljače u Metkoviću. Održano je šest radionica robotike i programiranja bez ekrana – jedna radionica na Pučkom otvorenom učilištu u Pločama, tri radionice u Središnjem dječjem vrtiću
Metković te dvije u Dječjem vrtiću Radost u Metkoviću.

Sudjelovalo je preko 100 djece, a svi polaznici su na kraju radionice dobili uvjerenje o uspješno odrađenoj radionici. Na radionicama su se koristili Cubetto setovi koji se sastoje od malih drvenih robota naziva Cubetto. On omogućuje davanje naredbi s blokovima (pločicama) koje se slažu na Cubetto kontrolnu ploču te se prema zadanim naredbama Cubetto robot kreće.

STEM Promo Days u Pločama i Metkoviću organizirali su Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Informatički klub Futura u sklopu projekta Du STEM. Ukupna vrijednost projekta je 353.053,70 EUR / 2.660.083,07 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“
iznosom od 300.095,64 EUR / 2.261.070,61 HRK.
hr Wed Feb 01 2023 21:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .