Pad Italije, Hrvatska u finalu EP-a, u subotu protiv Mađarske za zlato

Vaterpolska reprezentacija Hrvatske je pobijedila Italiju s 11:10 i igrat će u nedjelju od 20.30 sati protiv Mađarske u finalu Europskog prvenstva u Spaladium Areni u Splitu.

Teška, ratnička utakmica, borba za svaki pogodak, svaki prekršaj (po 19 na obje strane), svaki pedalj bazena pred 9000 gledatelja isplatio se izabranicima Siniše Tucka. Nije floskula napisati da su ostavili srca u bazenu, jer drugačije bi teško, gotovo nemoguće pobijedili aktualne svjetske viceprvake.

Hrvatska je bila za mrvicu bolja. Otkako su preuzeli vodstvo preko Marinića Kragića u 7. minuti (3:2), naši vaterpolisti su stalno bili u prednosti. Uglavnom za jedan pogodak, ali u dva navrata su se odlijepili i na dva razlike (7:5, 9:7), no Italija ne bi bila Italija da se nije znala vratiti. Na kraju se ušlo u dramatičnu završnicu u kojoj je Harkov zabio iz peterca za 11:10, e da bi čudesni Marko Bijač upisao dvije fantastične obrane i sačuvao pobjedu. Bijač je imao čak 14 obrana, zaustavljao je talijanske šutove kad se činilo da je pogodak neminovan. Bila je to doista njegova luda večer, držao nas je u vodstvu i odveo do pobjede.

Puno je tu junaka, dakako, od Jerka Marinića Kragića sa 4 pogotka, Andrije Bašića s 3… Mariniću Kragiću baš ide ovih dana, em blista na Europskom prvenstvu, em je pobijedio kao nositelj nezavisne liste na kotarskim izborima na Lovretu.

Dugo, dugo nakon završetka utakmice orila se pjesma za pjesmom Spaladium Arenom. Jedna za drugom. Što god bi bilo pušteno na razglas, gledatelji su prihvaćali. Vaterpolisti zajedno sa stručnim stožerom su im uzvraćali na podršci, pjevali s njima.

Mađarska je u drugom polufinalu iznenadila svjetske prvake Španjolce s 10:8, tako da će imati priliku obraniti naslov europskog prvaka. Mi se nadamo da neće, da će zlato pripasti Hrvatskoj. Nakon ovakve utakmice, nakon pobjede nad Italijom, Hrvatska sigurno može pobijediti i Mađarsku. Srebro nas neće zadovoljiti.

HRVATSKA: Bijač, Burić 1, Fatović, Krapić, Lazić, Bukić, Biljaka, Žuvela 1, Marinić Kragić 4, Vrlić, Bašić 3, Harkov 2, Popadić.

ITALIJA: Del Lungo, Di Fulvio 3, Diamonte 1, Alesiani, Fondelli 2, Cannella, Marziali 1, Presciutti, Bruni 1, Di Somma 1, Dolce 1, Nicosia.

POSLJEDNJE DODANO: