Novi sustav signalizacije krasi tvđavu Klis

Kliška tvrđava dobila je novo ruho. Kako bi na što kvalitetniji način udovoljili potrebama rastućeg broja posjetitelja i istovremeno ispoštovali naputke konzervatorske struke uspješno je završen projekt izrade sustava signalizacije. 

Osnovna ideja bila je ostvariti sklad arhitekture tvrđave s jasnim i vidljivim sustavom orijentacije u prostoru. Konzistentnom orijentacijskom signalizacijom posjetiteljima žele pružiti što sažetije i  kvalitetnije informacije o povijesti tvrđave te prostoru koji je okružuje.

Dizajn je nadahnut bogatom hrvatskom poviješću kojoj je Klis bio temelj od samih početaka. Sustav je podjeljen na tri zone – crvenu, bijelu i plavu – čije boje simboliziraju hrvatsku zastavu, ali ujedno prate i pozicije tri obrambena obzida od kojih je tvrđava sazdana. Svi elementi dizajna konstruirani su na način da finalna forma bude nenametljiva i da čini prirodni dodatak fortifikaciji.

Odabir pozicija na kojima su postavljene oznake definiran je u suradnji sa stručnjacima i sastoji se od 40 različitih tipova oznaka koje su postavljene unutar i oko tvrđave. Sve oznake, osim različite funkcije i veličine, koriste istu oblikovnu temu inspiriranu kvadratom kao elementom hrvatskog grba, te na taj način uz konzistentnu upotrebu boja i tipografije zaokružuju ukupan vizualni dojam. 

Novi sustav signalizacije obogatit će iskustvo obilaska i pridodati dimenziju više upoznavanju s bogatom poviješću kojoj je tvrđava Klis bila i svjedok i zaštitni znak.

POSLJEDNJE DODANO: