E-cigareta možda ne pomaže prestanku pušenja

 Američka studija provedena na malenom uzroku korisnika elektroničkih cigareta ne potvrđuje da taj uređaj pomaže prestanku pušenja i sugerira potrebu za drukčijom regulacijom e-cigareta.

Objavljena u ponedjeljak u listu JAMA Internal Medicine, studija koja je pratila 88 pušača e-cigareta pokazuje da nakon godinu dana korištenja oni nisu skloniji prestanku pušenja ništa više od običnih pušača.

Vanjski stručnjaci, međutim, dvoje u valjanost studije jer je uzorak ispitanika premalen i ne zna se jesu li ispitanici rabili e-cigarete kako bi prestali pušiti.

Kritičari zato pozivaju da se studija Centra za kontrolu, istraživanje duhana i edukaciju sveučilišta iz San Francisca, dopuni temeljitijom studijom.

E-cigarete prvi je put uvela Kina 2004., a tržište je od tada naraslo na industriju od 2 milijarde dolara. Uređaji na baterijsko punjenje omogućuju korisnicima da udišu nikotinske pare bez štetnog katrana i ugljičnog dioksida sadržanih u duhanu.

Pitanje se postavlja kako bi američki regulatori zdravlja trebali kontrolirati taj proizvod. Zagovornici e-cigareta drže da one mogu pomoći pušačima da se odreknu duhana. Stručnjaci za javno zdravlje pak strahuju da ona može imati suprotni učinak, razviti naviku pušenja u nepušača, napose tinejdžera.

Prethodna britanska studija govori da ljudi posežu za e-cigaretama prvenstveno zato da bi se odvikli pušenja. Međutim, voditeljica nove američke studije Rachel Grana kaže: “Nismo pronašli vezu između e-cigareta i smanjenja potrošnje cigareta”.

Grana i njezine kolege sa Sveučilišta u Kaliforniji analizirali su podatke iz 2011., prikupljene na uzorku od 949 pušača, od kojih je njih 88 pušilo e-cigarete. Nakon godinu dana istražitelji su utvrdili da korisnici e-cigareta godinu dana nakon analize nisu bila ništa skloniji prestanku pušenja u odnosu na tradicionalne pušače.

Za one koji su još pušili u 2012., čini se da im e-cigareta nije pomogla promijeniti broj popušenih cigareta na dan.

Dr. Michael Siegel, koji nije sudjelovao u novoj studiji, iznosi ozbiljne zamjerke autorima studije jer nisu istražili razloge zbog kojih su ispitanici posegnuli za e-cigaretama te zaključuje da su potrebni “solidni podaci na solidnoj znanosti prije donošenja odluka” vezanih uz e-cigaretu.

POSLJEDNJE DODANO: