Po prvi put održano inovativno Match race natjecanje s fokusom na održivu budućnost hrvatskog turizma

Turističko-ugostiteljska škola Split, u sklopu Projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti u
sektoru turizma i ugostiteljstva
, organizirala je manifestaciju Dani
adventa – FitSplit RCK
koja se održavala proteklih pet dana u Splitu. Cilj
je bio prikazati sva zanimanja u sektoru ugostiteljstva: kuhare, konobare,
slastičare, komercijaliste i hotelijersko-turističke tehničare, kroz prizmu
održive budućnosti hrvatskog turizma.

Tijekom natjecanja, koje je osmislila
Turističko-ugostiteljska škola Split, učenici su nastupali u tri discipline. Match
Race Cooking
, gdje su imali zadatak pripremiti jelo, po principu zero waste
namirnica pri kuhanju, Match Race Cocktail na kojem su morali osmisliti
koktel, prema slikama atraktivnih dalmatinskih pejzaža te Match Race Tourism
gdje su trebali kreirati video priču koja predstavlja Splitsko-dalmatinsku
županiju kao destinaciju održivog turizma.

Trenutno imamo više od dvadeset hrvatskih
škola, ali ideja je odlična i dinamična te će biti format koji ćemo pokušati
prezentirati prema vanjskim partnerima i u budućnosti raditi na višoj razini,
sa školama iz inozemstva, kroz asocijaciju AEHT
. – rekao nam je Ivo Bilić,
ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split.

Učenici su, kao nositelji manifestacije, imali
zadatak pričama i kreacijama predstaviti glavne smjernice održivog turizma.
Predstavnici svih šest Regionalnih centara kompetentnosti iz Dubrovnika,
Splita, Opatije, Pule, Zaboka i Osijeka sudjelovali su i na Enteru,
najvećoj konferenciji o obrazovanju, gdje je održano i natjecanje učenika.

Djeca nisu bila unaprijed pripremljena i
surađivali su s partnerima, koje ranije nisu upoznali već su trebali pokazati
svoj nivo obrazovanja i kompetencija koje su do sada stekli kroz srednjoškolsko
obrazovanje, na način koji im je onemogućio raniju pripremu i automatizaciju
.  – objasnila je Andrea Bilandžić, voditeljica promidžbe i
vidljivosti Projekta RCK.

Žiri je imao pune ruke posla u dinamičnom
natjecanju koje je bilo možda i najposjećeniji dio Enter konferencije. Petar
Jureško,
član žirija, pojasnio nam je kriterije ocjenjivanja natjecatelja:
„U ugostiteljstvu je najvažnija komunikacija, osmijeh koji zadržava i
privlači gosta, kao i sama prezentacija koktela ili jela. Učenici su se snašli
odlično, moram pohvaliti njihove mentore, ali i same učenike koji su se
odvažili doći na ovakvo natjecanje.“

S natjecanja, koje je osmišljeno kao vjerna
simulacija ugostiteljstva u praksi, učenici odlaze puni dojmova:

 – Ovo
mi je već treće natjecanje, zahvaljujući mojoj Turističko-ugostiteljskoj školi
Split, koja me uvijek prijavljuje i na tome sam baš zahvalna. Iz svega sam naučila
kako je najvažnije ne stati u trenutku stresa već nastaviti raditi ono što znaš
i sve na kraju bude dobro
! – rekla nam
je Domina Dužević, jedna od natjecateljica.

Dugo očekivano proglašenje pobjednika,
impresivnom koreografijom su otvorile djevojke iz splitskog Plesnog studija
Clique
, nakon čega je uslijedila dodjela priznanja i nagrada.  

Pobjednica natjecanja u spravljanju hotela
bila je Petra Milijević, učenica Ugostiteljske škole Opatija, koja je
osvojila prvo mjesto koktelom „Plavetnilo Jadranskog mora“. Svoje oduševljenje
pobjedom nije skrivala: „Osjećam se jako uzbuđeno, sretno i ponosno! Ovo
natjecanje me pripremilo za životne izazove koji me čekaju, koji neće biti
očekivani nego iznenadni!“

Najbolji kuharski par, s jelom „Dalmatinski
gušt“, bili su Pero Bošković, učenik splitske Turističko-ugostiteljske
škole i Josip Horaček iz Ugostiteljske škole Opatija. Poručili su kako
im je nit vodilja bila izvorna dalmatinska kuhinja, a faktor iznenađenja,
inherentan natjecanju, odlična priprema za nepredvidljivost radnog okruženja
koje ih očekuje.

Matija Jakopec iz Zaboka i Larisa Matić iz Osijeka, izradili su pobjedničku
prezentaciju kojom su opisali komparativne prednosti održivog turizma u
kontekstu Splitsko-dalmatinske županije, njezine povijesti, sporta i kulture: 

Prvi put smo u Splitu i baš nam se svidjelo. Ideja natjecanja je odlična i
jedva se čekamo vratiti u ovaj lijepi grad
! – poručio je pobjednički par.   

Organizatori su se pobrinuli da pobjednici
dobiju vrijedne nagrade. Petra Miljević je osvojila profesionalni set za
pripravak koktela, pobjednički par kuhara profesionalne noževe, a Matiji i
Larisi će se ostvariti želja za povratkom u Split, jer su osvojili vikend
aranžman u Radisson Blu Resort ̨̨̨& Spa, Split.

Dodajmo kako će se večeras, u restoranu Velum,
održati svečano zatvaranje petodnevne manifestacije Dani Adventa – FitSplit RCK,
koja je pokazala kako održivi turizam ne mora biti samo često korištena
floskula već kroz angažman mladih, stvarna budućnost hrvatskog turizma.

POSLJEDNJE DODANO: