Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63cfc0155d7965ddb48b4618/80

Koncert: Zvjezdani glasovi u Hrvatskom domu Split

Nastupaju Jelena Kordić, mezzosopran / Irakli Kakhidze, tenor / Elias Corrinth, klavirska pratnja
Mlada hrvatska mezzosopranistica Jelena Kordić godinama uspješno gradi karijeru izvan domovine, a u četvrtak 26. 1. u 20.00 sati nastupit će u Hrvatskom domu sa sjajnim gruzijskim spinto tenorom Iraklijem Kakhidzeom, čiji glas podsjeća na vremena pjevačkih velikana 20. stoljeća kao što su Franco Corelli, Mario Del Monaco i Mario Lanza. Dva zvjezdana glasa izvest će neke od najpoznatijih arija i dueta iz opusa G. Verdija, G. Puccinija, G. Bizeta, G. Donizettija i J. Masseneta uz klavirsku pratnju njemačkog pijaniste Eliasa Corrintha.
 
Mezzosopranistica Jelena Kordić studirala je u klasi Martine Zadro na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i polazila je satove kod Ruže Pospiš Baldani. Trenutačno pohađa satove kod Shermana Lowea i Allison Oakes. Do sada je nastupala u brojnim opernim ulogama u prestižnim europskim opernim kućama kao što su Njemačka opera u Düsseldorfu, Semperopera u Dresdenu, Latvijska nacionalna opera u Rigi, Državno kazalište u Braunschweigu, Litavsko nacionalno kazalište u Vilniusu, HNK u Zagrebu te u dvorani Concertgebouw u Amsterdamu. Od 2018. članica je Nacionalnog kazališta u Mannheimu. Među brojnim koncertnim nastupima ističu se oni uz Luksemburšku filharmoniju, Zagrebačku filharmoniju te uz Simfonijski orkestar HRT-a u Verdijevu Rekvijemupod ravnanjem Plácida Dominga. Zapaženi su i njezini gala koncerti u Meksiku i Weimaru i turneja po Južnoj Koreji.
 
Gruzijski tenor Irakli Kakhidze stekao je glazbeno obrazovanje na konzervatoriju u rodnom gradu Batumiju, diplomirao 2005. godine, a pohađao je i majstorske tečajeve kod Lea Nuccija i Ruggera Raimondija. Nakon studija bio je član opernog studija Državnog glazbenog centra u Batumiju, gdje je odigrao širok raspon uloga u operama Verdija, Puccinija, Donizettija, Mascagnija, Bizeta i Mozarta. Dobitnik je nagrade Gruzijskog kazališnog društva za ulogu Turiddua u Mascagnijevoj Cavalleriji rusticani i laureat je natjecanja Lado Atanéli. Godine 2014. bio je finalist Paris Opera Awards. Od 2011. do 2013. bio je član Centre National d'Artistes Lyriques (CNIPAL) u Marseilleu i Avignonu, a od sezone 2017./2018. član je ansambla Nacionalnog kazališta u Mannheimu. Gostujući angažmani odveli su ga u operne kuće u Nanyju, Bordeauxu, Tbilisiju, Dortmundu, Kielu, Weisbadenu, Bergenu, Rigi, Helsinkiju, Hong Kongu i Daeguu (Južna Koreja).
 
Njemački pijanist i dirigent Elias Corrinth od kolovoza 2022. angažiran je kao glazbeni asistent i pijanist u prestižnoj Državnoj operi u Berlinu, i to na poziv generalnog glazbenog ravnatelja, maestra Daniela Barenboima. Godine 2016., nakon studija u Leipzigu, Zürichu i San Franciscu, pridružio se Nacionalnom kazalištu u Mannheimu gdje je bio dirigent i asistent glazbenog ravnatelja Alexandra Soddyja. Njegov repertoar  dirigenta obuhvaća djela od barokna do suvremene glazbe, a u fokusu njegova djelovanja kao pijanista, vokalnog pedagoga i istraživača glazba je Richarda Wagnera. Pobjednik je natjecanja Richard Wagner u Leipzigu 2014. i bio je asistent na festivalu u Bayreuthu 2019. godine. Surađivao je s dirigentima kao što su Christian Thielemann, Simone Young i Valerij Gergiev.

ULAZNICE:
- Blagajna Hrvatskog doma Split, Tončićeva 1/ 4. kat (koristiti lift)
  radnim danom od 9.00 - 14.00 sati te sat vremena prije izvedbe
- online sustav Adriaticketa i prodajne lokacije (Tisak Media, Dancing Bear)

hr Tue Jan 24 2023 12:25:24 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63db6ab25d796591cd8b4624/80

Gastro rivijera: Ovoga petka nova radionica u organizaciji udruženja obrtnika Makarska

Krovna tema radionice je slastičarstvo i 'sourdough' pekarstvo, a moderirat će ju Ana Skender i Suzana Mustapić

Druga u nizu edukativnih radionica unutar ciklusa 'Gastro Rivijera' održat će se ovog petka s početkom u 9 sati u kabinetu Srednje strukovne škole u Makarskoj. Projekt u organizaciji Ceha za ugostiteljstvo i turizam pri Udruženju obrtnika Makarska usmjeren je na poticanje interesa za upis učenika u strukovna zanimanja. Kroz praktičnu edukaciju i stručni nadzor lokalnih majstora obrtnika podižu se kompetencije učenika u ugostiteljstvu te pripremi i posluživanju hrane i pića.

Nakon inicijalne radionice koju su moderirali poznati chefovi Mario Tomaš i Marin Ivanac te vinski edukator Daniel Čečavac, ovog puta učenike će educirati dvije mentorice. Krovna tema radionice je slastičarstvo i 'sourdough' pekarstvo, a moderirat će ju Ana Skender i Suzana Mustapić. Skender je vlasnica makarskog obrta 'Zrno Cukra' za proizvodnju kruha, peciva i slastica, a već je surađivala sa strukovnom školom. Sa mladim ljudima rado dijeli svoje znanje, motivirajući ih pritom na izbor slastičarskog zvanja koje u gastronomiji igra važnu ulogu. Mustapić zajedno sa suprugom već 25 godina vodi obiteljski restoran 'Il Golfo', a kroz rad u kuhinji otkrila je svoj veliki talent i strast koji unosi u pripremu dizanog tijesta.  

Koordinator projekta Ante Matić, ujedno i predsjednik makarskog Ceha za ugostiteljstvo i turizam, osim ove radionice najavio je nastavak projekta u veljači.

- Izvore znanja crpimo u bogatoj bazi od preko 1400 obrta od Brela do Živogošća, a u novim radionicama poseban fokus stavit ćemo na kompetencije u turizmu. Svaki edukator zasebna je priča o uspješnom vođenju posla i izdvojeni primjer dobre prakse kojim potičemo poduzetnički i obrtnički duh kod učenika – kazao je Matić.  


hr Thu Feb 02 2023 08:48:20 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63db67bb5d7965a9d18b4568/80

Pokrenuta jedinstvena suradnja između Pomorske škole u Splitu i ribarske luke Brižine

Dodatna vrijednost ove suradnje su i prve ponude maturantima za zasnivanje radnog odnosa

Pomorska škola u Splitu jedina je srednjoškolska ustanova u Republici Hrvatskoj u kojoj se, kroz četverogodišnje školovanje, učenici obrazuju za zanimanje ribarsko-nautičkog tehničara. Učenici ovog smjera školovanje većinom nastavljaju na srodnim fakultetima, prvenstveno Sveučilišnom odjelu za studije mora i Pomorskom fakultetu. Na tržištu rada osjetna je potražnja za ribarskim kadrom. 

Pokrenuta jedinstvena suradnja između Pomorske škole u Splitu i ribarske luke Brižine, odnosno koncesionara ribarske zadruge „Friška riba“ je proizašla iz obostrane želje napretka i razvoja ribarstva u Republici Hrvatskoj  i to kroz nadogradnju znanja i vještina koje učenici stječu u školi.  Modernizacija i obnova ribarska luke Brižine je započela u rujnu 2019. godine. Upravo suvremena ribarska luka je mjesto na kojem kroz terensku nastavu učenici razvijaju svoje kompetencije.

Dana 31. 01. maturanti ribarsko-nautičkog smjera u pratnji profesorice ribarsko-nautičke skupine predmeta Marijane De Marchi po prvi su put obišli ribarsku luku Brižine. Nastavni sat profesorice o ribarskim lukama održano je u modernoj predavaonici luke. Luka je djelo arhitekta Dinka Peračića (projekt je nominiran za nagradu „Viktor Kovačić“ koju dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata).

Tijekom obilaska zatvorenih prostora luke Brižine, Linda Zanki Duvnjak, upraviteljica ribarske zadruge „Friška riba“, učenike je osim s detaljima rada postrojenja (hladnjača, postrojenje za proizvodnju leda…) upoznala i s organizacijom te radom u luci, uslugama luke kao i logističkim operacijama na manipulativnoj vanjskoj površini. U praktičnom dijelu koji se održao u mrežari luke učenici su odradili vježbu krpanja mreže, a svoja dosadašnja znanja iz ribarskih, nautičkih i brodostrojarskih stručnih predmeta iskazali su tijekom razgleda brodova „Preko“ (plivaričar) i „Karfil“ (koćar).

Dodatna vrijednost ove suradnje su i prve ponude maturantima za zasnivanje radnog odnosa. 

 


hr Thu Feb 02 2023 08:41:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63db60e05d796553ce8b460c/80

U subotu u Bolu gostuje Jurica Pavičić

S Juricom Pavičićem razgovarat ćemo o novom romanu, strukturiranju priče, izazovima žanra kriminalističkog romana, o njegovom književnom radu i mjestu na domaćoj književnoj sceni
Centar za kulturu Općine Bol poziva vas na zimsko književno gostovanje i druženje s književnikom, publicistom, novinarom i filmskim kritičarem Juricom Pavičićem. Ovom prilikom predstavit ćemo novi roman Jurice Pavičića "Mater Dolorosa" (Stilus knjiga, 2022) kao i njegovu slikovnicu za djecu "Tri kuće, tri prijatelja" (Profil, 2022).

Juricu Pavičića poznajemo kao vrsnog filmskog kritičara i društvenog kroničara, njegovi tekstovi i kolumne naš su vodič za razumijevanje društvene, političke i kulturne stvarnosti. U domaćoj književnosti priznat je kao prvak žanra kriminalističkog romana, te je njegov novi roman "Mater Dolorosa" već dobio pozitivne reakcije književne kritike i čitateljske publike. Slikovnica "Tri kuće, tri prijatelja" donosi vješto ispričanu priču o različitim obiteljima, te o tome kako nastaju prijateljstva i kako se razvijaju, odgovaraju na pitanja što je vjernost, hrabrost i poštenje. 

S Juricom Pavičićem razgovarat ćemo o novom romanu, strukturiranju priče, izazovima žanra kriminalističkog romana, o njegovom književnom radu i mjestu na domaćoj književnoj sceni, te kako se odlučio na pisanje slikovnice. Iza Jurice Pavičića osam je romana i dvije zbirke priča, a njegova intezivna dinamika objavljivanja kao i pripovjedačka izvrsnost neprestano fasciniraju i iznenađuju.

Ulaz je slobodan. 
Mjesto: Dom kulture Bol
Vrijeme: subota, 4. veljače u 19 sati
Moderira: Sanja Baković
hr Thu Feb 02 2023 08:06:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63dacade5d7965a3cb8b468c/80
Foto: Zajednica tehničke kulture Dubrovnik

Na Du STEM Promo Daysima u Pločama i Metkoviću sudjelovalo preko 100 djece

Održano je šest radionica robotike i programiranja bez ekrana – jedna radionica na Pučkom otvorenom učilištu u Pločama
U sklopu projekta Du STEM Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Informatički klub Futura organizirale su STEM Promo Days 31. siječnja u Pločama u suradnji s Udrugom mladih Nova Ploče i 1. veljače u Metkoviću. Održano je šest radionica robotike i programiranja bez ekrana – jedna radionica na Pučkom otvorenom učilištu u Pločama, tri radionice u Središnjem dječjem vrtiću
Metković te dvije u Dječjem vrtiću Radost u Metkoviću.

Sudjelovalo je preko 100 djece, a svi polaznici su na kraju radionice dobili uvjerenje o uspješno odrađenoj radionici. Na radionicama su se koristili Cubetto setovi koji se sastoje od malih drvenih robota naziva Cubetto. On omogućuje davanje naredbi s blokovima (pločicama) koje se slažu na Cubetto kontrolnu ploču te se prema zadanim naredbama Cubetto robot kreće.

STEM Promo Days u Pločama i Metkoviću organizirali su Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Informatički klub Futura u sklopu projekta Du STEM. Ukupna vrijednost projekta je 353.053,70 EUR / 2.660.083,07 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“
iznosom od 300.095,64 EUR / 2.261.070,61 HRK.
hr Wed Feb 01 2023 21:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .