OGRANIČENJA U PROMETU

Vremenske nepogode na horizontu: Kiša, grmljavina i vjetar uz hladnije temperature

Nastavlja se promjenljivo vrijeme, u petak i subotu i prilično vjetrovito, posebice za vikend i hladnije, u unutrašnjosti često uz jutarnji mraz. Povremene kiše, ponegdje i obilnije, praćene grmljavinom, bit će uglavnom u petak te ponovno početkom novog tjedna, kad će opet zajužiti. U gorju će mjestimice biti susnježice, vjerojatno i snijega.

Ograničenja u prometu, možda i neke druge nevolje, stvarat će i često jak, na udare i olujan vjetar – početkom petka još jugozapadni i jugo, zatim do subote, na Jadranu još i u nedjelju prijepodne – sjeverni i sjeverozapadni, uz obalu lokalno i bura. Za studeni ništa neobično, ali naviklima na toplinu vjerojatno neugodno. – piše Zoran Vakula za HRT.

U nastavku četvrtka kiša će biti sve češća, do petka ujutro na sjevernom Jadranu i u gorju ponegdje i obilnija, praćena umjerenim i jakim, na udare ponegdje i olujnim jugom i jugozapadnim vjetrom, koje će zamijeniti još i jača bura i tramontana. S njima će poslijepodne zahladnjeti pa je u gorju moguć i snijeg. Prije toga temperatura zraka uglavnom od 12 do 17 °C, u gorskoj Hrvatskoj od 6 do 13 °C.

U Dalmaciji malo toplije, uz promjenjivu naoblaku te također češću kišu do ranog poslijepodneva, pa i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. I pritom najprije osjetna južina, zatim još jača bura i tramontana, uz more većinom valovito, osobito na otvorenome.

Ograničenja u prometu bit će i na još u petak razmjerno toplom jugu Hrvatske – i to ne samo zbog južine pa bure i tramontane, nego i zbog lokalno obilnih pljuskova s grmljavinom.

Nestabilnosti su moguće i na pretežno oblačnom istoku Hrvatske, temperature uglavnom između 6 i 12 °C. Uz popodnevno zahladnjenje te sve češće jak, na udare i olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar u gorju je moguć i snijeg.

I u središnjoj Hrvatskoj navečer najhladnije, a prije toga još za studeni ugodno toplo prije nego što zapuše umjeren do jak, na udare gdjekad i sjeverni vjetar. Povremenih oborina bit će uglavnom u malim količinama.

Do ponedjeljka hladnije, za vikend većinom suho, uglavnom u subotu još vjetrovito

Sljedećih dana hladnije, u unutrašnjosti uz jutarnji mraz, te za vikend većinom suho, uz dosta sunčanih sati, ali u subotu još vjetrovito, ponajviše u Podunavlju. Od ponedjeljka opet oblačnije, uz oborine. – piše Vakula za HRT.

POSLJEDNJE DODANO: