Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60aacb916f52df23808b4587/80
Foto: DalmacijaNews

'Oni' dogurali do Klovićevih dvora, a Tisjina grintava svakodnevnica dobit će i još jedan libar nastavka

U Dalmaciji je vrime samo formalnost, cvike su neizostavan modni detalj bilo sunce, kiša ili snig, a Dalmatinci najbolje znaju ispijat jednu kavu satima i ćakulat svaki dan na istim štacijama.
Njima nikad nije dobro, zapravo uvik imaju razlog za grintat. Isto ka šta razloga za grinat imaju 'Oni'. On u mudantama, ona u donjoj majici. U životnoj svakodnevnici. Ona deblja nakon korone, a on sam u kinu s još tri muška. 
- 'Oni' su odavno u mojim slikama. Ta dva glavna lika su na drugi način prikazani u slikama - na poetski i lirski način. Uvik je u njima postoja mali tekst, često duhovit. S karikaturama je počelo kad mi je muž Igor reka da ga počešem po leđima. Ja sam to skicirala. Nastavilo se nakon šta su to ljudi prihvatili i onda je samo kasnije ispadalo 'ko iz rukava' - govori Tisja Kljaković Braić koja u ateljeu od tek 14 kvadrata stvara svjetske karikature. S malo svjetla i puno duše. Ali, tako je to imaš vozačku, a ne znaš vozit pa je i taj mali kutak dovoljno dobar da slavu neviđenih razmjera dobije par koji živi zajedno 100 godina. I voli se.

- Ja svoju umjetnost crpin iz života. Meni je realizacija ništa, sliku napravin jako brzo. Ako je radim dugo, onda je bacin. Umorin je. To je pokazatelj da neman jasnu ideju - kaže.

A njezine ideje su napravljene sa žličicom jednostavnosti, dva prstohvata fraje i još pola kile vrlina i mana. Tisja je kroz 'Njih' napravila libar obiteljskih odnosa. Zapravo, nacrtala je kako je to narod priživio ovolko godina.

- Ne bi svoj kvart minjala, a kamoli da bi izašla iz grada... Ma ni stan - smije se dok vadimo sve bitno u životu ove uspješne žene, majke i kraljice. O godinama ne smimo, naređeno nam je.



On i Ona postali su dalmatinski brend

Tisja, uz najpoznatiju crtu oko crtanja, piše i knjige, bila je čak i novinarka, a još je naslovnica dili do završnog tača dječje slikovnice koju radi zajedno s Nebojšom Lujanovićem. Knjiga 'U malu je uša đava' prodana je u više od 8 tisuća primjeraka.

- Knjigu san doslovno napisala u jednoj pauzi od slikarstva. Došlo mi je da to napišen i ne zaboravin. Napisala san samo to sebi za uspomenu, a na kraju je ispala uspomena cile jedne generacije. Mosor, Milorad Bibić Mosor se oduševio knjigon i da joj naslov - kaže pa nastavlja. Ne prikidamo.

- Sve je to dio mog posla. Nisam odskočila baš daleko nego u ilustraciju. Drugačija je od slikarstva i karikature, al pribaciš se u taj duh. Nije to tako jednostavno. Kad sam napravila karikaturu, onda mi je to poremetilo slikarstvo. Mora se čovik prišaltat u drugu priču. Slikovnica mi je baš bila veliki izazov, al upalo mi je to baš nakon šta sam rodila. Bilo mi je zgodno crtkat za stolon... - priznaje.

Ona i On postali su dalmatinski brend, a u povijest će otić i rujan godine Gospodnje 2021. jer će u Klovićevin dvorima, baš u rujnu, biti izložba dva desetljeća Tisje. Njezina retrospektiva. Na cilom jednom katu. S malo slikarstva art bruta, još malo lirskog slikarstva i ostatak karikature.



'Radin šta me usrićuje'

Karikature pretočene u knjigu dobile su svoje inačice i u susjednin zemljama.

- Viš ti kako je proša taj dalmatinski mentalitet svugdi? - ne da se.

- Knjiga se prevela čak i na slovenski. Slovenci su kupili naš humor. U Srbiji će isto izać njihovo izdanje, ali oni neće prevodit tekst. Kad vidim di sve ta knjiga ide, ne znan šta bi rekla - iskreno će Ona.

Ona koje će, ovo je ekskluziva, objaviti još jednu knjigu 'Njih'. Oni 2. Vrlo vjerojatno.

- Meni je to najbolji način. Kako drukčije. Pa imamo već 'Oni 1'... Samo će ova bit upotpunjena s malo teksta - govori.

Karikatura i politika - nipošto. A i mi pitamo svašta...

- Ne da se u politiku neću dirat, nego me apsolutno ne interesira. Ne mogu se bavit s nečim šta me ne privlači. Mene privlače male stvari, sitnice, naizgled gluposti u životu - objašnjava Tisja.

Često puta ostavi sve da napravi sliku ili karikaturu pa je Tisja s pravom postala dalmatinski glasnik u svitu. Glasnik koji gušta i radi ono šta je čini najsritnijom ženom na svitu.

- Poruku za mlade? Ma daj molin te. Ja bi mogla reć da rade šta vole, ali nema svak tu privilegiju. Al to je jedini način. Ja znan samo da radin ono šta me usrićuje i šta ja jesam. I tako će bit dok me bude.


hr Sun May 23 2021 23:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5f3e9818daf72d40758b4591/80
Foto: Ilustracija

Pretjerano izlaganje suncu: Koje bolesti uzrokuje i kako ga točno smanjiti?

Dobro je poznato kako pretjerano izlaganje suncu nije dobro za našu kožu jer može izazvati brojne kožne bolesti ili najgore – rak kože.

Rak kože je nekontrolirani rast kožnih stanica koji nastaje oštećenjem DNK, a koje je najčešće uzrokovano ultravioletnim zračenjem iz sunčevih zraka.

Sunčeve zrake mogu izazvati oštećenja i melanom, najzloćudniji tumor kože. Iako mnogi smatraju kako melanomi nastaju iz madeža ili prethodnih promjena kože, ne mora biti tako. Pretjerano izlaganje suncu može izazvati dugoročne promjene na koži koje u početku ne moraju pokazivati simptome, zbog čega se tumori kože obično otkrivaju u uznapredovalom stadiju.

Zašto je pretjerano izlaganje suncu opasno?

Štetan utjecaj sunca na kožu posebno je izražen kod određenih skupina ljudi kojima se preporučuje izbjegavanje pretjeranog izlaganja suncu. Među njima su osobe svjetlije puti, osobe koje imaju brojne madeže, osobe koje su često imale opekline od sunca, osobe kod kojih netko u obitelji ima rak kože te one koje primaju imunosupresijsku terapiju.

Pretjerano izlaganje suncu stvara oštećenja na koži zbog UV zraka koje nisu vidljive, ali mogu prolaziti kroz kožu. Važno je znati kako UV zrake kod pretjeranog izlaganja suncu imaju utjecaj i na unutarnje slojeve kože, ne samo epidermis već i dermis u kojem se nalaze živci i krvne žile.

Epidermis kao gornji sloj kože je nešto čvršći kod osoba tamnije puti jer one imaju veću količinu melanina što je razlog zašto osobe bijele puti lakše pocrvene na suncu. Do tamnjenja kože na suncu dolazi kada se naše tijelo bori protiv UV zraka.

Prikaz oštećenja koje stvaraju UV zrake na unutarnji sloj kože je crvenilo kože kod kojeg obično kažemo da je netko „izgorio na suncu“. Pretjerano izlaganje suncu može izazvati crvenilo, a to znači da je došlo do umiranja ili oštećenja stanica kože.

Ovo su očiti znakovi da ste se pretjerano izlagali suncu:

– crvenilo kože koje se može dogoditi prilikom izlaganja suncu ili nakon nekoliko sati
– toplina kože
– manje otekline na koži
– ježenje kože
– bol kože na dodir
– svrbež kože i nastanak rana na koži
– suhoća kože i kasnije ljuštenje kože

Osim crvenila kože koje uništava stanice, postoje i drugi razlozi zašto pretjerano izlaganje suncu nije dobro za naše tijelo i cjelokupno zdravlje. Iako sunce ima i dobrobiti za našu kožu, one se mogu iskoristiti samo ako nije došlo do pretjeranog izlaganja.

Osim što sunce može izazvati rak kože, ovo su još neki od problema koje može izazvati sunce:

– prerano starenje – sunce izazva starenje kože, a osnovni znakovi su brža pojava bora, smežurana koža te tamne mrlje na koži
– oslabljivanje imunološkog sistema – ako dopuštate prekomjerno izlaganje suncu i ako često izgorite na suncu, bijele krvne stanice se bore kako bi što prije oporavile dio kože koji je izgorio, a to smanjuje njihovu sposobnost da se bore protiv drugih problema u organizmu
– oštećenje vida – UV zrake mogu negativno utjecati na tkivo u našim očima te oštetiti rožnicu što može uzrokovati mutan vid, a s vremenom i kataraktu oka
– promjene kože – osim raka kože, pretjerano izlaganje suncu može potaknuti stvaranje sunčevih pjega, madeža i mrlja na koži koje se s vremenom mogu pretvoriti u rak kože

Kako smanjiti pretjerano izlaganje suncu?

Ako niste sigurni što bi bilo pretjerano izlaganje suncu, riječ je o boravku na direktnoj i indirektnoj sunčevoj svjetlosti duže od 30 minuta. Osim što crvenilo kože nakon sunčanja može pokazati da ste se prekomjerno izložili UV zrakama, toplina kože i osjećaj žeđi su već kasni znakovi da je vrijeme da se maknete u hlad.

S uništavanjem ozona sunčeve zrake imaju sve štetniji utjecaj na našu kožu, a tako i cijeli organizam zbog čega je vrlo važno znati kako smanjiti pretjerano izlaganje suncu. Neki od savjeta su da se izbjegava direktno izlaganje suncu u periodu od 10 sati ujutro do 16 sati popodne, posebno kod osoba svjetlijih puti i djece.

Osim toga, preporučuje se korištenje kapa i drugih pokrivala za glavu kao i sunčanih naočala koje će smanjiti utjecaj UV zraka na najosjetljivija područja. Osobama svjetlije puti se preporučuje čak i nošenje prekrivala za tijelo kako ne bi došlo do crvenjenja.

Korištenje kreme za sunčanje je nužno čak i kada niste direktno izloženi suncu i to ne samo ljeti. Sunčeve UV zrake vrlo su jake i u drugim godišnjim dobima, ali i kada se nama čini da je oblačno. Krema za sunčanje bi trebala imati barem SPF 15 za tijelo i SPF 30 za lice te bi se trebala nanijeti 30 minuta prije izlaska na sunce, a nakon kupanja i znojenja ponovno nanositi. Preporučuje se ponovno nanošenje krema svakih dva sata.

Uzimajte pauze za vrijeme boravka na suncu kako bi se tijelo ohladilo. U tom periodu obavezno popijte vode ili druge tekućine koja ne dehidrira, dakle ne kavu, jer s grijanjem tijela vaš organizam polako može dehidrirati.

hr Wed Sep 22 2021 15:32:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/614996436f52df7d348b45c0/80
Foto: Pixabay

Iznenađujuće: Ovo je glavni uzročnik trovanja hranom

Ispostavilo se da je povrće i voće sve više zagađeno.

Ranije se smatralo da su jaja i sirovo meso glavni uzročnici trovanja hranom. No, to se posljednjih godina promijenilo, zbog razvoja proizvodnje i široke distribucije proizvoda.

Ispostavilo se da je povrće i voće sve više zagađeno, izvijestio je CDC.

I dok brojne organizacije rade na nadzoru proizvodnje, opozivu proizvoda i rješavanju problema s lancem opskrbe, zadnji koji na sve utječu na kraju ćete uvijek biti – vi.

Slijedi statistika CDC-a o tome koja hrana najvjerojatnije uzrokuje trovanje. Četiri su jednostavna koraka koja možete poduzeti da se razbolite dok uživate u hrani koju volite – očistite, odvojite, skuhajte i ohladite.

1. Povrće

Povrće kao što je lisnato zeleno povrće (8% bolesti uzrokovanih trovanjem, prema CDC-u), sjemenke (7%), klice (2%), začinsko bilje (2%) i korjenasto povrće (2%) na uvjerljivom su prvom mjestu hrane koja će najvjerojatnije biti kontaminirana patogenima, što čini 21 posto svih bolesti uzrokovanih hranom, kažu iz CDC-a. Iznenađujuće, lisnato povrće, koje ljudi obično jedu sirovo, na vrhu je popisa.

Prema CDC -u, najsigurnija metoda je skuhati voće i povrće, a druga najsigurnija metoda je da ga se opere. Izbjegavajte neoprane svježe proizvode. Lisnato povrće koje kupite u trgovini u vrećici, na kojemu stoji da je već oprano i spremno za konzumiranje, također biste trebali oprati još jednom. Uz to, operite i krumpir, patlidžan, avokado i sve ostalo.

2. Meso peradi

Piletina (12% bolesti koje se prenose hranom) i puretina (8%) mogu sadržavati mnoge patogene i veliki su izvor salmonele.

Piletinu je potrebno dobro skuhati ili ispeći, da bi bila sigurna za konzumaciju. Nikada se ne smije prati, jer može širiti bakterije na druge površine, a ostatke hrane treba odmah staviti u hladnjak.

3. Svinjetina i govedina

Svinjetina i govedina zajedno čine 19% bolesti uzrokovanih hranom. Prilikom kuhanja svinjetine (10%) i govedine (9%) slijedite iste upute kao za kuhanje peradi.

4. Plodovi mora

Kontaminirani plodovi mora uzrokuju 9% slučajeva trovanja hranom. Opet, morate kuhati plodove mora, uključujući školjke (5%) i ribu (4%) na sigurnoj temperaturi, a ostatke zagrijati.

Kad je u pitanju sushi ili kamenice, kod njih morate posebno paziti, jer se jedu sirove. Nabavljajte ih iz pouzdanih izvora.

5. Voće

Nažalost, voće je zaslužno za 9% svih bolesti prenosivih hranom, kaže CDC. Voće može postati kontaminirano bilo gdje u lancu opskrbe. To je moguće s borovnicama, lubenicom, breskvama, dinjama, a posebno kod voća koje u trgovinama kupite već izrezano i spremno za konzumaciju. Pokušajte sami narezati voće i temeljito ga oprati prije rezanja. Učinite to čak i ako ne jedete koru, jer bakterije mogu prodrijeti u hranu prilikom guljenja kore, prenosi Eat This.

6. Jaja

Opće je poznato da s jajima morate biti posebno oprezni, ona su zaslužna za 7% svih bolesti prenosivih hranom. Mogu sadržavati salmonelu. Jaja dobro skuhajte i budite posebno oprezni prilikom konzumiranja hrane koja sadrži sirova jaja.

7. Mliječni proizvodi

Sirovi mliječni proizvodi čine 5% slučajeva bolesti uzrokovanih hranom. U SAD -u vjerojatno nećete naići na ove proizvode u supermarketima jer je većina ilegalna. No ipak, budite oprezni i te proizvode nemojte dugo držati izvan hladnjaka.

8. Žitarice i grahorice

Sirove žitarice i grahorice odgovorne su za 4% slučajeva trovanja hranom. CDC je čak izdao posebno upozorenje protiv konzumiranja sirovog brašna, jer neki ljudi jedu sirovo tijesto za kolačiće. Što se tiče graha i druge konzervirane hrane, bacite sve udubljene limenke i koristite odgovarajuće postupke za konzerviranje hrane kod kuće.

9. Drugi krivci

Ova kategorija uključuje proizvode poput alkohola, kave, pića, leda, začina i dodataka prehrani. Oni čine 7% bolesti prenosivih hranom, prenosi N1.

hr Tue Sep 21 2021 10:22:44 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6147a7706f52df4a328b45a1/80
Foto: DalmacijaNews

Domaća pamet i spretne ruke osmislile digitalnog pomoćnika u ugostiteljstvu: Splićanin Zlatko okupio ekipu i osvojio svijet - u tri klika

Njihove digitalne cjenike diljem Hrvatske koristi preko sto objekata, a od ponedjeljka je u pogonu i naprednija razina sustava.
Kažu da prilika stvara lopova, ali u vrijeme pandemije koronavirusa neprilika je stvorila - junake. Junaci ove priče, koja još jednom dokazuje kako se sreću mjesto van granica Lijepe naše može pronaći i u Hrvatskoj, riješili su sveprisutni ugostiteljski problem. Uz DotYourSpot, kako i samo ime kaže, u svega tri klika moguće je rezervirati mjesto u svom omiljenom restoranu ili noćnom klubu, pregledati cjenik i ponudu pomoću QR koda ili odabrati željenu poziciju u objektu.

Njihove digitalne cjenike diljem Hrvatske koristi preko sto objekata, a od ponedjeljka je u pogonu i naprednija razina sustava koja olakšava ugostiteljima menadžment rezervacija, planiranje smjena te optimizira iskoristivost objekta.

- Trbuhom za kruhom otišao sam na brod pa sam se odlučio fokusirati na čitanje i nova znanja jer sam shvatio da je danas najbolje djelovati samostalno. Kako bih s curom često išao u omiljeni kafić dosta puta bi on bio zauzet pa sam došao na ideju da unaprijed znamo kakva je situacija u objektu - govori Splićanin Zlatko Kovačić (28) koji je svoju poslovnu ideju uz pomoć prijatelja iz djetinjstva pretvorio u dostižnu stvarnost. Zlatko je, metaforički, arhitekt dizajna i sadržaja sustava.

Kad je detaljno osmislio primjenu u praksi i njegovu funkcionalnost prijatelj Karlo Đuderija objeručke je prihvatio projekt na kojem su, na prvu, radili i Šime Jozipović te Mario Azinović da bi se potom proizvodna knjiga popela i na desetak ljudi neumornog duha i nepresušnih inovativnosti.

- U timu su i Damir, LovroMarko, Petra, Tonći, Ivan, Stefani, AntePetra Ana - u dahu izgovara naš sugovornik.



Više od 300 tisuća korisnika iz cijelog svijeta

Ugostitelji u sustavu sami mogu mijenjati cijene, a gosti se pomoću QR koda mogu automatski i spojiti, primjerice, na WIFI mrežu objekta. U zemlji koja sve nade polaže u visoke temperature, more i sunce ovaj projekt je - neprocjenjiv poduhvat. Samo preko ljeta više od 300 tisuća korisnika iz 80 zemalja skeniralo je cjenike preko sustava.
 
- U turističkoj zemlji iznimno je važno biti konkurentan i otvoren za što veći broj korisnika pa smo odlučili kako će se cjenici prikazivati u više stranih valuta, a odabrati se može i više od 20 svjetskih jezika - objašnjava Kovačić.


- Osim brojki, moguće je pogledati i fotografije proizvoda, ali i doznati koliko kalorija i alergena sadrži jelo ili piće - dodaje.

DotYourSpot na natjecanju u organizaciji ICT Županije osvojio je drugo mjesto, na natjecanju na kojem su mladi i inovativni ljudi predstavljali svoja IT ostvarenja.

Kako je ovim ljudima samo nebo granica potvrđuje i nova ideja kojom bi se dodatno olakšala cijela ugostiteljska zavrzlama - uz pomoć programa u budućnosti će biti dostupan i prikaz dijela objekta gdje će se uz kalendar i vrijeme moći pratiti rezervacije i broj ljudi u objektu.

I sve to jer ovi ljudi imaju jedan cilj - na isti način olakšati život što većem broju ljudi. 

hr Mon Sep 20 2021 07:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/614728ff6f52df47328b4579/80
Foto: Facebook

U Obrovcu održano 20. Otvoreno prvenstvo Dalmacije u raketnom modelarstvu, Zvjezdano selo Mosor posjetili studenti medicine

Na Žegarskom polju kod Obrovca održalo se 20.Otvoreno prvenstvo Dalmacije i 7.memorijalni kup Mirsije Tokić (Kup Dalmacije) u raketnom modelarstvu za djecu i mladež Obrovac 2021.
18. rujna 2021., na Žegarskom polju kod Obrovca održalo se 20.Otvoreno prvenstvo Dalmacije i 7.memorijalni kup Mirsije Tokić (Kup Dalmacije) u raketnom modelarstvu za djecu i mladež Obrovac 2021.

Natjecanje se održalo u organizaciji Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza i udruge tehničke kulture Faust Vrančić,  pod pokroviteljstvom Zajednice tehničke kulture zadarske županije.

Na natjecanju su prisustvovali natjecatelji osnovnih i srednjih škola, a cilj natjecanja je bio pravilno ispaliti raketu u zrak (raketa je trebala "izbaciti" padobran ili traku te se što duže održati u zraku, bez da iz nje "izleti" motor), te je nakon što je ispaljena i pronaći u polju. Iz Splitsko-dalmatinske županije su na natjecanju sudjelovale ekipe OŠ Split 3 (pod mentorstvom nastavnice tehničke kulture Danice Plastić), OŠ Kman-Kocunar (pod mentorstvom nastavnika tehničke kulture Martina Olujića), OŠ don Lovre Katić (pod mentorstvom nastavnika tehničke kulture Ante Milića), ZTD Sinj (pod mentorstvom voditelja Tonija Jagnjića), KMT Punta - OŠ J. Pupačića (pod mentorstvom voditelja Joze Nejašmića) te ekipe Zajednice tehničke kulture grada Splita (pod mentorstvom stručne suradnice ZTK grada Splita, Elle Rinčić).

Po završetku natjecanja, natjecatelji su se okupili u srednjoj školi u Obrovcu, gdje su se pobjednicima podijelili pehari i medalje za prvo, drugo i treće mjesto. 

CroMSIC studenti medicine u posjetu Zvjezdanom selu Mosor

- Sinoć su nas posjetili europski studenti medicine koji su preko Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska (CroMSIC) došli na praksu u splitsku bolnicu.
Uživali smo
s njima na promatranju i predavanju na terasi kojeg je vodila Paula Brčić, članica Zvjezdanog sela Mosor i studentica Astrofizike na PMFu u Splitu. Nakon toga smo u prostorima zvjezdarnice razmjenjivali znanja iz različitih struka u zanimljivoj interdisciplinarnoj raspravi.“, rekao je Tomislav Nikolić.
hr Sun Sep 19 2021 14:12:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .