Milanović: Ne ukidamo poticaje za zapošljavanje mladih

Premijer Zoran Milanović izjavio je danas da Vlada ne ukida poticaje za zapošljavanje mladih iz mjera aktivne politike zapošljavanja, već će sredstva za to povući iz europskog programa poticanja zapošljavanja mladih pod nazivom Garancija za mlade.

Milanović je na početku Vladine sjednice opovrgnuo tvrdnje u nekim medijima da Vlada zbog nedostatka novca ukida poticaje iz mjera aktivne politike zapošljavanja, te je pozvao medije da istinito izvješćuju o toj temi.

– Pozivam sve da pošteno rade svoj posao, i one koji rade i one koji izvješćuju – rekao je Milanović osvrnuvši se na današnje napise u nekim medijima.

– Ništa ne ukidamo, to je netočna informacija, da je točna valjda bi već prije deset dana pri rebalansu proračuna netko to primijetio – dodao je premijer.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izvijestio je jučer da se zbog smanjivanja sredstava u državnom proračunu do daljnjega obustavljaju mjere aktivne politike zapošljavanja.

Najpoznatija od mjera bila je ona o zapošljavanju bez zasnivanja radnog odnosa na godinu dana, odnosno pripravništvo za 1600 kuna mjesečno, namijenjena mladima.

Nastavak provođenja mjera, rekao je pritom Mrsić, ovisi o sredstvima koje će Hrvatska od Europske komisije dobiti kroz Garanciju za mlade.

Milanović je podsjetio da je Vlada prilikom uvođenja pripravništva za 1600 kuna, prije dvije godine, bila kritizirana.

“Rugali su nam se da njome rušimo cijenu rada, a podaci pokazuju da je skoro 60 posto onih koji su tako zaposleni kroz državne poticaje, kasnije našlo posao”, istaknuo je premijer.

Potvrdio je riječi ministra Mrsića da Hrvatska čeka sredstva iz europske Garancije za mlade, koja će doći tijekom ove godine.

“A oni koji su već u programu zapošljavanja kroz ovu mjeru i dalje će biti u programu”, dodao je.
Nažalost, objavlju se netočne stvari, a ja ih ovdje korigiram, zaključio je.

POSLJEDNJE DODANO: