Izborni kaos u Trilju: Dosadašnji HDZ-ov gradonačelnik po novi mandat kao nezavisan. Otvoreno se govorilo kako mu je presudio Ante Sanader

Kada su unutarstranački izbori u HDZ-u, krajem studenog prošle godine, u većini gradova prošli mirno, bez previše iskakanja i dvojbi, iznimka, ali i iznenađenje bio je grad Trilj jer kako drugačije okarakterizirati situaciju u kojoj su HDZ-ovci gradonačelnika iz svojih redova, koji je grad na Cetini vodio tri mandata, naprasno skinuli s čelnog mjesta ogranka, a onda mu i uskratili povjerenje u borbi za još jedno četverogodišnje razdoblje.
Sa stranačkom se foteljom, otvoreno se govorilo u triljskom HDZ-u, Šipić oprostio jer je tako htjela ruka Ante Sanadera koji još od ranije, poznato je, ‘vedri i oblači’ ispod Svetog Roka. Nemilost vrha stranke stigla je nakon što se Šipić suprotstavljao usvajanju Istanbulske konvencije, a potom i jer se otvoreno priklonio Miru Kovaču i Davoru Ivi Stieru u borbi za vrh HDZ-a. Kako je u stranci ‘pao’ taj dvojac, tako je i Šipić polagano zatvarao stranačka vrata. 
O eklatantnoj manipulaciji koja se dogodila u Trilju, ususret izborima unutar stranke, ispričao nam je i sugovornik baš iz Trilja, čiji su podatci poznati redakciji.
– Tjednima prije su se u stranku upisivali, tobože, članovi. Tek nekoliko ih je, na prste se dalo prebrojiti, ušlo u stranku redovnim putem preko upisa u Izvršni odbor HDZ-a u Trilju. Svi ostali, njih više od 60, upisani su izravno u županijskoj organizaciji – prepričavao je krajem prošle godine naš sugovornik.

Investicije u gradu i uključivanje Europske unije u brojne projekte Trilj je svrstavalo među najuspješnije dalmatinske gradove, a Ivanu Šipiću donosilo uvjerljive izborne pobjede sve dok se, gore izrečeni scenarij, nije odigrao na Cetini. 

Kormilo triljskog ogranka preuzeo je Ivan Bugarin, aktualni dogradonačelnik koji nije sprezao od toga da se s trenutnim gradonačelnikom Šipićem čak i ne slaže oko epidemiološkog okvira i situacije u vrijeme pandemije. Nije se krilo kako u njihovom odnosu ‘ne cvatu ruže‘, a sve je eskaliralo kada je za svega sedam glasova Bugarin postao novi šef triljskog HDZ-a. Kao nastavak niza izabran je i za gradonačelničkog kandidata da bi onda i Ivan Šipić, koji je 23 godine članstva u HDZ-u zamijenio nezavisnom listom, odlučio izaći još jednom u izborni ring. Dosta mu je, veli, ‘podlih i lažnih konstrukcija u proteklih godinu dana’.

– Znam da će to nekima sjesti, a nekima ne, i svačije je pravo donositi mišljenje o ovom. Bez vrijeđanja.

O nikome, posebno ne o ljudima koji su godinama bili podrška, a onda mi okrenuli leđa, neću izgovoriti niti jednu ružnu riječ. Reći ću HVALA VAM.

Potaknut, od nemalog broja ljudi, koji cijene što i kako sam radio, koliko je projekata u tijeku i koliko ih je svih ovih godina realizirano, donosim odluku koja je posljedica svega što se događalo oko mene u proteklom razdoblju.

Ostajem najprije Vaš jer volim svoj triljski kraj. Ostajem svoj jer sam se uvijek, uz sve mane koje imam, nastojao držati odluka od kojih može oćelaviti glava, ali neka je duša na mjestu.

O meni i mom radu, projektima sadašnjim i budućim, odluku će donijeti narod, a ne pojedinci koji moje ime blate na relaciji Trilj-Split-Zagreb – kazao je, među ostalim, Ivan Šipić na svom Facebooku, na kojem je objavio kandidaturu za novi mandat.

Na lokalnim izborima sredinom svibnja, iz redova HDZ-a, protukandidat bit će mu, za ne povjerovati, Ivan Bugarin, aktualni dogradonačelnik. Ovoga puta gradonačelnik i dogradonačelnik na dvije suprotne strane. Nadasve inspirativno i nevjerojatno kolike razmjere poprima i ljestvice podiže politika u Dalmaciji.

POSLJEDNJE DODANO: