Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63b6ef6f5d79658b8d8b456d/80
Foto: Pixabay

Klub vijećnika SDP-a SDŽ: Stanje u obrazovnim ustanovama Splitsko-dalmatinske županije zahtijeva hitnu raspravu

Klub SDP-a je zato u Program rada skupštine za 2023. godinu predložio tematsku sjednicu na ovu temu
Povodom Međunarodnog dana obrazovanja koji se obilježava danas želimo još jednom ukazati na probleme školskih ustanova u Splitsko dalmatinskoj županiji. 

Obrazovanje je temeljni dio svih društvenih aktivnosti. 

Ali, osim pružanja znanja kroz obrazovanje, učenicima treba omogućiti primjerene uvjete u objektima koji tome služe. Na kraju krajeva u primjerenim uvjetima i samo obrazovanje je uspješnije. Obrazovanje je skupo, ali je neznanje još skuplje 

Nažalost, svjedoci smo da je stanje školskih objekata u velikom dijelu Županije zapušteno, neadekvatno, nedostaje prostora, objekti prokišnjavaju, a učionice nisu opremljene prema potrebnim standardima današnjeg, modernog školovanja. Veći dio škola nema sportske dvorane, a one koje imaju, u većini slučajeva su stare, dotrajale i prokišnjavaju.

Za početak da krenemo samo od broja osnovnih škola o kojima skrbi Splitsko-dalmatinska županija i dolazimo do brojke 67.

Sa srednjim školama i učeničkim domovima je malo drugačija situacija pa brojka iznosi 45.

Sa 112 škola nije se lako nositi, i proračun je zahtjevan, ali od 68,6 mil eura koji odlazi na Program osnovnoškolskog obrazovanja na kapitalna ulaganja predviđa se svega 1.1mil eura u 2023. godinu, odnosno 1,6% sredstava koji su predviđeni za ovaj Program dok za srednjoškolski program na kapitalna ulaganja odlazi 1,46% sredstava od ukupnog proračuna za Program srednjoškolskog obrazovanja (974 tisuće eura).

Mnoge škole su bez dvorana što znači da u kišnim/snježnim/vrućim danima danima su „osuđeni“ na učionicu za vrijeme tjelesnog ili slobodnih sportskih aktivnosti. 

S druge strane pokreću se razni programi zbog pretilosti djece.

Novaca ima jer kada se ima za Regionalne CENTRE IZVRSNOSTI mora biti i za osnovne funkcije i opremu školskih prostora s opremom koja je dostojna razvoja vremena u kojem se nalazimo.

Uzmimo za primjer Grad Kaštela koji ima pet osnovnih škola, od kojih je samo jedna novije gradnje, sve ostale su sagrađene sedamdesetih i osamdesetih godina. U ovom trenutku devet razreda škole iz Kaštel Starog pohađa nastavu u drugoj školi, jer je prva zatvorena zbog neispravnih i instalacija opasnih po život. U Trogiru za četiri škole, dvije osnovne i dvije srednje, postoji samo jedna sportska dvorana, i to gradska,a ni jednu u vlasništvu škole. Dvorana nema dovoljno kapaciteta za svih. Zadnja osnovna škola sagrađena je prije više od četrdeset godina, a jedino novije je nadogradnja jednog krila srednje škole. Grad Makarsku možemo dati kao primjer srednje škole za koju kažu da je najzapuštenija u Županiji. Prepreke oko obnove uzrokovali su imovinsko pravni odnosi, također u nadležnosti Županije. 

Svjedočimo i lošem stanju sinjske sportske dvorane, na koju Sinjani čekaju godinama, a Županija ne reagira adekvatno, već se projekt obnove razvlači i još uvijek je na čekanju.

Stanje u tim gradovima preslika je i stanja u ostalim gradovima i općinama gdje su škole pod nadležnošću Županije. Iako i tu ne smijemo zaboraviti  princip „što južnije, to tužnije” pa je stanje sve gore kako idemo prema udaljenijim otocima.

Splitsko dalmatinska županija nalazi se u trusnom području. U slučaju jačeg potresa pitanje je koliko su nam škole sigurne, jer neke su starije i od sto godina.

Osim zapuštenosti objekata i materijalni uvjeti u školama su zabrinjavajući. Nedostatak novca u školama za papir za fotokopiranje, projektore, pametne ploče, klima uređaje, računala, sapun, topla voda, wc papir.. Nema novca za slanje učitelja na stručna usavršavanja (tako bar ravnatelji tvrde) ili se oni šalju po principu tko je bolji ili bliži ravnatelju…događa se da su učitelji prisiljeni sami sebi plaćati putne troškove i/ili smještaj da bi se stručno usavršavali

Nedostaje spremačica, kuharica i domara. Ministarstvo ne daje ili vrlo teško i sporo daje suglasnosti za zapošljavanja tog kadra po školama, pri tome niti ne poštuju DPS (Državni pedagoški standard) kojeg su sami donijeli (npr. 650 m2 je uvjet za zapošljavanje spremačice, a oni u MZO suglasnost daju tek na 800 m2).

Isti je problem i sa zapošljavanjem stručnih suradnika po školama (psiholozi, logopedi, pedagozi, defektolozi, socijalni pedagozi) koji su neophodno potrebni. Napominjemo i nepoštivanje zakona o zaštiti na radu gdje čistačice moraju imati zaštitnu odjeću i obuću koju je dužan osigurati poslodavac, no naše spremačice to nemaju.

O pomoćnicima u nastavi ne znamo ni sami od kud krenuti. Odbijen je naš amandman kojim bi se u proračunu županije osigurao novac za koliko-toliko adekvatne naknade pomoćnicima u nastavi i reguliranje njihovog radnog statusa.

Zbog svih ovih nabrojenih problema, ali i svega onog čega se nismo dotakli u ovom obraćanju, tražimo od Županije tematsku sjednicu na ovu temu, (što smo kao Klub i predložili u Programu rada za 2023. godinu.)

Želimo da ova točka bude uvrštena u rad skupštine ne samo ovu godinu nego svaku godinu kako bi kontinuirano bili upoznati sa stanjem obrazovnih ustanova u Županiji i na temelju tih saznanja permanentno donosili konkretne zaključke i potrebne korake da se što prije krene s rješavanjem stanja u školama te redovito pratili izvršavanje istih. 

"Obrazovanje je putovnica za budućnost, jer sutra pripada onima koji se za nju danas pripremaju".

Žele li nam vladajući i to oduzeti?


hr Tue Jan 24 2023 08:58:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63be77015d79657f958b45aa/80

Policija traži očevice sinoćnje nesreće u kojoj je smrtno stradao vozač teretnog vozila

Okolnosti ove nesreće se utvrđuju te stoga molimo očevice da se jave osobno u Postaju prometne policije, Put Plokita 81 ili na brojeve telefona 021 504 036, 504 010, ili na 192
Sinoć oko 20.00 sati u Splitu na kolniku Ulice ZNG-a kod nadvožnjaka ispod Vukovarske ulice dogodila se prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao 40-godišnji vozač teretnog vozila. Okolnosti ove nesreće se utvrđuju te stoga molimo očevice da se jave osobno u Postaju prometne policije, Put Plokita 81 ili na brojeve telefona 021 504 036, 504 010, ili na 192.
hr Thu Feb 02 2023 09:12:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63cce7a85d796589b18b4583/80

U Hrvatsku stiže osjetno zahlađenje sa snijegom!

Subota donosi jačanje bure i sjeverca na moru, dok će u unutrašnjosti biti promjenjivo uz mogućnost lokalno za malo kiše ili susnježice
Vedro je jutros u većini predjela, no tmurnije na jugu Jadrana, osobito prema otvorenom moru i otocima, gdje ima slabe kiše. Na istoku zemlje isto tako jutros kiši. U nastavku dana, osobito prema večeri, može biti i slabe susnježice lokalno u unutrašnjosti. U većini predjela zemlje bit će ipak barem dijelom sunčano, piše meteorologinja Tea Blažević za N1 Info.

Petak isto neće biti posve stabilan, treba računati na mogućnost prolazne slabe kiše u unutrašnjosti, dok će duž Jadrana biti pretežno sunčano. Jutro će biti manje hladno u odnosu na jučer i jutros.

Subota donosi jačanje bure i sjeverca na moru, dok će u unutrašnjosti biti promjenjivo uz mogućnost lokalno za malo kiše ili susnježice.

Nedjelja slična, uz slabu oborinu u unutrašnjosti izgledniju na zapadu, no isto tako treba računati na kišu na sjevernom Jadranu, osobito poslijepodne i navečer.

Novi tjedan donosi prave zimske prilike, barem tako u ovim trenucima pokazuju prognostički materijali, piše nam se tako jače zahlađenje.
Prevrtljiva veljača ubrzo će pokazati svoju ćud.hr Thu Feb 02 2023 08:13:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6333343d18d1cbaef18b461d/80
Foto: Facebook

Novi pothodnik za sigurniji Trstenik!

Djeca Trstenika će konačno sigurno moći pristupiti školi, knjižnici, crkvi i ostalim institucijama i sadržajima bez prelaska prometno prekapacitirane, a nedavno sanirane Ulice Moliških Hrvata
Damir Barbir, gradski vijećnik Splita i predsjednik Gradskog kotara Trstenik poslao je priopćenje u kojem ima dobru vijest za stanovnike kotara.

Nakon što smo se izborili da stavka izgradnje pothodnika u Ulici Moliških Hrvata uđe u Proračun Grada Splita, ostvaren je još jedan važan korak pri realizaciji za Trstenik ovog važnog pitanja; naime provedena je javna nabava i usvojena je najpovoljnija ponuda za izvođenje projekta s cijenom ponude od 2.380.707,25 kn s PDV-om. 

S ovim činom su se stekle sve pretpostavke za realizaciju ovog izuzetno važnog projekta! 

U komunikaciji sa gradskim službama sam dobio informaciju da je planirani rok izvođenja radova 11 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao. 

Djeca Trstenika će konačno sigurno moći pristupiti školi, knjižnici, crkvi i ostalim institucijama i sadržajima bez prelaska prometno prekapacitirane, a nedavno sanirane Ulice Moliških Hrvata.

Moram istaknuti da je ovo zajednički projekt svih građana Trstenika koji su inzistirali na realizaciji od arhitekata Višnje Kukoč i Duje Štambuka, preko zajedničkog pisma gdje su podršku realizaciji projekta dali i predstavnici Osnovne škole Trstenik, Gradske knjižnice Marka Marulića Trstenik pa sve do pisma predstavnika Župe Sv. Ivana Krstitelja čija sam pisma podrške inicirao, prikupio i poslao službama kao pokazatelj jasne sinergije i volje građana i institucija Trstenika za realizaciju ovog vrijednog projekta.

Sigurnost naše djece i naših građana je na prvom mjestu, a mi ćemo učiniti sve da Trstenik svakim danom bude što bolje mjesto za život.

hr Thu Feb 02 2023 08:00:09 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63db4b595d7965becf8b45f0/80

U slijetanju vozila jedna osoba smrtno stradala na nadvožnjaku Visoka

Promet se preusmjerava kroz podvožnjak u ulici Zbora narodne garde
Iz PU Splitsko-dalmatinske izvjestili su kako se večeras oko 20.10 sati na D8 u smjeru Stobreča na nadvožnjaku Visoka dogodila prometna nesreća, izlijetanje vozila van kolnika.

Od ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći jedna osoba je preminula na mjestu događaja.

U tijeku vršenje očevida. Promet se preusmjerava kroz podvožnjak u ulici Zbora narodne garde.
hr Wed Feb 01 2023 20:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .