ULOGE STRANE RADNE SNAGE

Ugostiteljstvo i turizam u Hrvatskoj: Između rasta i radne snage

Prema Hrvatskoj obrtničkoj komori, broj obrta u ugostiteljstvu i turizmu porastao je za 142 u posljednjih godinu dana. Ovo povećanje ukazuje na rastući interes za ulaganje i razvoj u ovom sektoru. U istom razdoblju, broj zaposlenih u ovim obrtima povećao se za 813. To može biti odraz širenja postojećih poslovanja, otvaranja novih objekata i općenito veće potrebe za radnom snagom u ovom sektoru. Međutim, problem nedostatka kvalificiranih radnika i dalje ostaje goruće pitanje, unatoč ovom pozitivnom trendu, prenosi HRT.

Kongres HOK-a, koji će se održati u Termama Tuhelj od 26. do 28. studenoga, fokusirat će se upravo na izazove s kojima se suočavaju obrtnici u ovom sektoru. Glavne teme uključuju nedostatak kvalitetne radne snage, potrebu za poreznim rasterećenjem te zakonodavne novosti i aktualne trendove u turizmu. S naglaskom na turističke potencijale kontinentalne Hrvatske, kongres će biti prilika za razmjenu iskustava i traženje rješenja za postojeće probleme.

Franz Letica, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, ističe važnost kvalitete u ugostiteljstvu i turizmu te potrebu za značajnim poreznim olakšicama kako bi se privukao i zadržao kvalificiran kadar. Iako je zabilježen oporavak u broju obrta i zaposlenih nakon pandemije COVID-19, iz HOK-a upozoravaju na prethodni značajan pad u 2020. godini, koji je izravna posljedica pandemije i mjera zaključavanja.

Nadalje, podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje potvrđuju da su najtraženija zanimanja u posljednjih deset mjeseci bili prodavači, čistačice i konobari, što dodatno naglašava problem nedostatka radne snage u ovom sektoru. HOK također naglašava potrebu za nastavkom ograničavanja cijena struje i plina, što je još jedan ključni faktor u održivosti ovog sektora.

Za Hrvatsku, čija ekonomija značajno ovisi o turizmu, rješavanje ovih izazova ključno je za održivi razvoj i prosperitet kako ugostiteljskog sektora, tako i cijele države.

POSLJEDNJE DODANO: