BIO JE "GLAVA" AKCIJE

U Turskoj uhićen Nenad Petrak, specijalci su mu upali u stan i pronašli novac i zlato u sefu

Turski specijalci upali su u stan i uhitili Nenada Petraka, potvrdio je tako na društvenim mrežama ministar unutarnjih poslova Turske Ali Yerlikaya. Objavio je i video uhićenja. U sefu je skrivao zasad nepoznatu, no veliku svotu novca i zlatnog nakita

– Utvrđeno je da se Nenad Petrak, kojeg je pratio naš Odjel za borbu protiv narkotika u Istanbulu, Ured za obavještajne poslove i Granični ured pod koordinacijom Generalnog direktorata za sigurnost, nalazi u Uskudaru. Operacija KARTEL-2 je odmah pokrenuta uz podršku Uprave za specijalne operacije Istanbula kako bi bio uhićen međunarodni krijumčar drogom. Čestitam našim policajcima koji su organizirali akciju – napisao je ministar u Turskoj.

USKOK sumnja da je organizacija okupila najmanje 19 članova za koje se sumnja kako su dio zločinačke organizacije koja je krijumčarila kokain iz Južne Amerike, a marihuanu i hašiš
dovozili iz Španjolske. Vjeruje se kako je uhićeni Petrak bio baš “glava”. Inače je bio sudionik pokušaja ubojstva na Skalicama.

Krijumčarenje je, prema sumnjama, trajalo od prosinca 2019. godine do veljače aktualne 2023., a istražitelji sumnjaju da je prvoosumnjičeni 43-godišnjak, na području Hrvatske, Španjolske, Nizozemske, Njemačke, Francuske, Italije, Crne Gore, Kolumbije i Sijera Leonea, u zločinačko
udruženje povezao “više desetaka osoba s jasno podijeljenim ulogama i ciljem kontinuirane nabavke, krijumčarenja i preprodaje većih količina kokaina, marihuane i hašiša”.

Realizacija kriminalističkog istraživanja u Hrvatskoj koordinirana s paralelnom akcijom u Njemačkoj jer je zločinačko udruženje djelovalo i na tom području pa je njemačka policija uhitila pet osoba.

Ukupno je nabavljeno 964,58 kilograma marihuane te 100,17 kilograma hašiša. Od toga je 587 kilograma marihuane i 24 kilograma hašiša zaplijenjeno u ukupno osam policijskih akcija u Španjolskoj, Francuskoj i Hrvatskoj, dok je dio kokaina zaplijenjen u Hrvatskoj i Njemačkoj. Ukupna vrijednost zaplijenjene droge cijeni se na 4.000.000 eura, izvijestio je MUP.

Tijekom pretraga na dvadesetak lokacija na području Splita i okolice policija je pronašla i oduzela veću količinu novca, različito vatreno oružje (puške, strojnica, streljivo, prigušivači), osam vozila od kojih je većina visoke klase, satove, raznu dokumentaciju, mobitele, različite vrste droga te vage za precizno mjerenje i uređaj za brojanje novca.

POSLJEDNJE DODANO: