VREMENSKA PROGNOZA

U subotu najprije kiša, uglavnom na jugu i grmljavina, pa razvedravanje

U noći i početkom subote kiša česta, ponegdje i obilna, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, a u najvišem gorju past će i malo snijega. Slijedi razvedravanje pa će u sunčaniju, ali ne i posvuda suhu nedjelju po nizinama unutrašnjosti biti mjestimičnog jutarnjeg mraza i magle. Već od ponedjeljka toplije, ali i dalje promjenjivo, uz kišu najprije češću na Jadranu i uz njega, kasnije vjerojatno posvuda.

Dakle, ove se godine za najviše gorje djelomično ostvaruje izreka iz pučkog vremenoslovlja: “Sveti Martin dojahao na bijelom konju.”, kao i: “Sveti Marta – snig na vrata.”, a sudeći prema trenutačno najvjerojatnijim dugoročnim prognozama – mogla bi se ostvariti i: “Ako Martin oblake preganja, nestalnu zimu pripravlja.” – piše HRT.

Listopad k’o nikad – najtopliji dosad, uz oborinski nesklad

Na istoku Hrvatske će kiša postupno prestajati, a u drugom dijelu subote sa zapada će i oblaka biti sve manje. Uz umjeren zapadni vjetar temperatura će biti podjednaka kao u petak.

U središnjoj Hrvatskoj prijepodne oblačno s povremenom kišom, poslijepodne razvedravanje. Vjetar umjeren sjeverozapadni. Temperatura između 6 i 12 °C.

Na sjevernom će Jadranu većina kiše pasti do jutra i popodne će biti sunčano. U gorju oblačnije, s povremenom kišom, a u planinama će u noći na subotu kiša prelaziti u snijeg.

Malo snijega može pasti i na vrhu Dinare, no prevladavat će kiša. Padat će glavninom u prvom dijelu dana. lokalno u Dalmaciji i obilnija. Poslijepodne razvedravanje. Sjeverozapadnjak umjeren i jak pa će još uvijek relativno toplo more biti umjereno valovito i valovito.

Na krajnjem jugu Hrvatske prijepodne lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom, potom smirivanje i okretanje vjetra na umjerenu buru.”

Slijede stabilniji dani, ali i dalje ne posvuda suhi

Nedjeljno jutro na kopnu će biti uz mjestimičnu maglu, hladno i ponegdje s mrazom, danju djelomice sunčano. Malo kiše past će u gorju, s jugozapadnjakom zatim toplije, u utorak češće s kišom.

Na Jadranu promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima osobito u ponedjeljak, a u ponedjeljak i utorak s mjestimičnom kišom. Jugo i jugozapadnjak slabi do umjereni pa postoji i mala vjerojatnost za jutarnju maglu. Temperatura u blagom porastu. – prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

POSLJEDNJE DODANO: