Muzej grada Trogira na poklon dobio bistu s likom Krune Quiena

Fundus zbirke suvremene umjetnosti Muzeja grada Trogira obogaćen je brončanom bistom s likom Krune Quiena, autora Stanka Vukadina, koju je darovala Gordana Quien – Belamarić. Vrijednost ove biste je, napominju u Muzeju, od posebnog kulturno-povijesnog i umjetničkog značaja za Trogir zbog Quienove posebne veze s tim gradom.

Kruno Quien, pjesnik, pripovjedač, filmski scenarist i dramaturg, rođen u Zadru, inspiraciju je pronalazio u Trogiru, o njemu je pisao u svojim stihovima, u Trogir je smještao svoju prozu, dokumentirao ga u filmovima.

– Quienova novela “Kaja, ubit ću te” ekranizirana je 1967. godine, a film je sniman u Trogiru i smatra se jednim od klasika hrvatske kinematografije. Nekoliko scena je snimljeno u stalnom postavu Muzeja grada Trogira. Od 1960. do 1985. godine je napisao niz scenarija za dokumentarne, kratke ili igrane filmove od kojih su mnogi snimani u Trogiru, što pokazuje kako je Trogir uvijek bio interesantna i iskoristiva kulisa za domaću i stranu filmsku produkciju – poručuje Maja Maljković, iz Muzeja grada Trogira, te dodaje kako je njegov film iz 1979. godine “Priko sinjeg mora” zanimljiv jer je to prvi dugometražni film u Hrvatskoj kojeg je režirala žena.

Osim filmskih scenarija Quien je pisao i prozu, eseje te pjesme. Sa slikarom Hrvojem Šercarom objavio je slikarsko-pjesničku mapu “San svetog Ivana Trogirskog”. Za života je objavio dvije zbirke pjesama: “Rime” (1943.) i “Kameni grad” (1956.), a posmrtno mu je, 1992. godine, objavljena zbirka “Stihovi na starinsku”.

POSLJEDNJE DODANO: