PRAVNA MAGIJA

Turistički trend: Gosti iznajmljuju nekretnine bez dozvola

Unatoč završetku turističke sezone, Državnom inspektoratu i dalje pristižu prijave o objektima koji su tijekom ovog ljeta primili goste, iako nisu imali registriranu djelatnost. Najnoviji slučaj dolazi iz zaleđa Primoštena, gdje tvrtki u vlasništvu švedskog državljanina zabranjeno pružanje usluga u kampu, a mora vratiti i protupravno zarađeni novac.

Ovog ljeta, gosti iz Slovenije, Austrije, Njemačke i Poljske su uživali u nevjerojatnom pogledu i ponudi. Međutim, godinama unatrag, stanovništvo obalnih područja i lokalne turističke zajednice upozoravaju na praksu inozemnih državljana koji kupuju ili grade nekretnine, a zatim ih iznajmljuju bez potrebnih dozvola.

Švedski državljanin je tijekom ljeta nelegalno iznajmljivao smještaj u svojim bungalovima na vlastitom imanju i redovito ih oglašavao. Međutim, nedavno je prestao primati rezervacije za te bungalove. Unatoč tome, Primoštenska Turistička zajednica i općina tvrde da je ovaj švedski državljanin redovito prijavljivao svoje goste i plaćao boravišnu pristojbu, te tvrde da posjeduje potrebne dozvole za iznajmljivanje.

Načelnik općine Primošten, Stipe Petrina, istaknuo je:

Danas smo se detaljnije informirali o ovom slučaju, i kao načelnik općine sam osobno zainteresiran za to. Ispostavilo se da prema informacijama Državnog inspektorata, ovaj švedski državljanin ima uredno izdano rješenje za obavljanje usluga kampa i drugih usluga.

Međutim, prema inspektoratu, taj švedski državljanin je registriran samo za svoje OPG (Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo) koje se nalazi na drugom zemljištu, a ne na lokaciji gdje se nalazi šest luksuznih bungalova. Prema informacijama inspektorata, ne postoji valjano rješenje za iznajmljivanje tih bungalova u vlasništvu te pravne osobe, te će se ilegalno zarađeni novac morati vratiti.

Ministarstvo turizma i sporta će provjeriti zakonitost rješenja. Ove godine, turistička inspekcija u Dalmaciji je zbog neregistriranog obavljanja djelatnosti izdala 13 prekršajnih naloga i 18 optužnih prijedloga. Ukupna ilegalna zarada u tim slučajevima iznosila je oko 633 tisuće eura, prenosi HRT.

POSLJEDNJE DODANO: