NOVI MINISTAR OBRANE

Tko je Zdravko Jakop: Višestruko odlikovani brigadni general koji se školovao u inozemstvu

Nakon što je predsjednik Vlade, Andrej Plenković jučer razriješio ministra obrane Maria Banožića, zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginula jedna osoba, njegove ovlasti preuzima državni tajnik Zdravko Jakop.

Jakop je u Ministarstvu obrane od 2016.godine, prvo kao pomoćnik ministra od veljače do studenog 2016. Nakon toga postaje državni tajnik.

Rođen je 1967. godine u Višnjici gdje je završio osnovnu školu. Srednju i Višu tehničku školu završio je u Mariboru. Diplomirao je na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i stekao zvanje magistra inženjera prometa, piše Jutarnji list.

Na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu završio je 2011. poslijediplomski studij Međunarodni odnosi, te stekao stupanj magistra znanosti.

U Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski” završio je Ratnu školu “Ban Josip Jelačić”. Završio je NATO Defense College u Rimu kao najvišu razinu izobrazbe koju organizira NATO za visoke časnike.

U obranu suvereniteta Republike Hrvatske aktivno se uključio 31. listopada 1991. godine stupivši u 1. brigadu ZNG-a čiji je pripadnik bio do 12. veljače 1993. kada prelazi u 7. gardijsku brigadu. Ranjen je 1993. godine i ima status hrvatskog ratnog vojnog invalida.

U Hrvatskoj je vojsci obnašao brojne dužnosti – zamjenik zapovjednika bitnice, zamjenik zapovjednika brigade topničke grupe, zapovjednik protuoklopnog topničko – raketnog divizijuna, zapovjednik topničko – raketnog divizijuna, načelnik topništva i načelnik stožera 7. gardijske brigade te načelnik Odsjeka rodova i ujedno načelnik pješaštva u Zbornom području. Obnašao je dužnost zapovjednika Zapovjedništva za obuku te je bio zapovjednik Operativno – strategijskog simulacijskog središta u Hrvatskom vojnom učilištu te Simulacijskog središta HkoV-a.

Dužnost načelnika Službe za nadzor naoružanja u MORH-u obnašao je do odlaska na mjesto zamjenika direktora Centra za međunarodnu sigurnosnu suradnju.

Odlikovan je Redom hrvatskog križa, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti.

U čin brigadnog generala promoviran je Odlukom Predsjednika RH 2009. godine.

POSLJEDNJE DODANO: