Barbir pisao ministru Medvedu: “Samo je pitanje vremena kada će se broj branitelja izjednačiti s brojem svih državljana RH”

Otvoreno pismo uputio je predsjednik splitskog ogranka SDP-a Damir Barbir kojim se obratio ministru branitelja Tomi Medvedu.

– Poštovani gospodine ministre, prema javno dostupnim podacima, u Republici Hrvatskoj ima više od pola milijuna branitelja, a u razdoblju od ožujka 2020. do studenog 2021. godine, registar branitelja iz Domovinskog rata dobio je 3324 nova branitelja. Naglašavam da su novi branitelji dobili status 30 godina nakon početka Domovinskog rata.

Naime, iz navedenog je razvidno, kako je za vrijeme Vašeg mandata kao ministra broj novih branitelja, industrijskim terminom rečeno, uveden u serijskih proizvodnju.
Nadalje, uzimajući u obzir negativne demografske trendove s kojima se suočava naša država gdje prema Državnom zavodu za statistiku, u Republici Hrvatskoj živi 400.000 ljudi manje, kao i snažan i kontinuirani porast broja branitelja, statistički gledano, samo je pitanje vremena kada će se broj branitelja izjednačiti s brojem svih državljana Republike Hrvatske što je prema svemu iznesenom konačan cilj Vašeg političkog djelovanja. 

Slijedom navedenog, kako bi što prije ostvarili zacrtani cilj predlažem Vam da  svim studentima iz studenskog doma „Stjepan Radić“ dodijelite status hrvatskog branitelja, obzirom da su svjedočili padu vojnog drona u neposrednoj blizini te samim time doživjeli šok i stres neposredno povezan s vojnim djelovanjem. 
Ujedno smatram svrsishodnim predložiti Vam da studentima koji su bili smješteni u objektu kompleksa koji je najbliži padu navedenog drona dodijelite status branitelja u borbenom sektoru. 

Vjerujem da ovaj prijedlog, osim što Vas dovodi korak bliže zacrtanom cilju broja hrvatskih branitelja, ima i dobar sinergijski učinak sa drugim ministarstvima, kako prema demografiji, tako i prema mladima kao vid direktnog poticaja za ostanak u Republici Hrvatskoj te stoga smatram da ga na sjednici Vlade RH treba izložiti premijer Andrej Plenković – poručio je Barbir Medvedu.

POSLJEDNJE DODANO: