Brojni splitski restorani sudjelovali su danas na prvom Split Gourmet Expo natjecanju u organizaciji SKMER-a, a na radost brojnih turista. Naime, po izlasku sa jos jednog kruzera koji je pristao u gradu pod Marjanom, splitske je goste na Rivi dočekala bogata trpeza sastavljena od hladnog predjela, glavnog jela i deserta koju su posjetitelji mogli potpuno besplatno degustirati.
Stručni ocjenjivački žiri kojeg su činili majstori šefovi željko Neven Bremec, Hrvoje Zirojević, Antun Nišević, Goran Staničići Ljiljana Kargotić. Odlučili su kako su najbolja jela pripredili Torito tapas bar, Diocletian’ s wine house i Hotel Park, no po pojedinačnim kategorijama nagrađenih je bilo znatno više.
– Jedan od glavnih aduta nase turističke ponude svakako je ova naša gastro priča, a ovi naši restorani danas na jedan simbolican način zahvaljuju i gostima i našim građanima na iznimnoj sezoni – rekla je direktorica Turisticke zajednice Alijana Vukšić koja je pohvalila sve izlagače nakon sto je oduševljeno degustirala splitsku tortu.
Gradonačelnik Ivo Baldasar je naglasio kako uvijek podržava sve manifestacije Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija još od vremena kada je splitsku gastro priču pokrenuo neumorni Miro Bogdanović.
Na dugačkom stolu centralnog dijela rive mogli su se vidjeti zanimljive kreacije kao npr. pulastrići u toću, sushi, kamenice, rižoti, juha od kamena i drugo, ali grupu turista s kojima smo porazgovarali posebno su oduševile autohtone slastice:
– Mi i u nasem restoranu prezentiramo hranu na ovakav nacin. Tradicionalno, nikakva kreativna kuhinja, onako kako su pred goste svoju hranu iznosile naše bake – pohvalio se kuhar Danijel Kujundžić koji je trebalo li to i reći s obzirom na prezime, prisutne oduševio Imotskom tortom.