ODLUKA NADBISKUPA KRIŽIĆA

Suspendiran donedavni profesor na splitskom KBF-u, mise može slaviti samo za sebe

Nadbiskupski Ordinarijat u Splitu poslao je danas dopis o suspenziji vlč. Ivana Tadića svim župnim uredima, ustanovama i samostanima u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, objavljeno je na web stranici Splitsko-makarske nadbiskupije.

Prvi čovjek crkve u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji Zdenko Križić smijenio je velečasnog Ivana Tadića, dopis je to koji je Nadbiskupski Ordinarijat u Splitu poslao svim župnim uredima, ustanovama i samostanima u nadbiskupiji.

– Po ovlaštenju splitsko-makarskoga nadbiskupa mons. Zdenka Križića dajemo na znanje svim župnim uredima, ustanovama i samostanima u Splitsko-makarskoj nadbiskupiju da je vlč. Ivanu Tadiću, svećeniku Splitsko-makarske nadbiskupije, odlukom br. 1104/2023 od 18. listopada 2023. godine izrečena kazna obustave (suspenzije) svih čina vlasti svetoga reda, osim privatnoga slavljenja svete mise u mjestu stanovanja. Svi su pozvani poštivati izrečenu kaznu obustave.

Istodobno, ne posustanimo u molitvi za posvećenje svećenika, preporučujući sebe i jedni druge zagovoru Majke Marije

Dakle, Tadić isključivo može privatno slaviti misu, bez nazočnosti vjernika. Inače, već je neko vrijeme u mirovini, a bio je redoviti profesor na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Splitu. Poznato je kako je baš na fakultetu Ivan Tadić prijavio dvojicu svojih kolega za plagijat, i to Mladena Parlova i Alojzija Čondića. Bilo je to prije više od jednog desetljeća. Kada su Parlov i Čondić postajali dekani fakulteta, Tadić nije odustajao od svoje prijave pa ga je dvojac tada prijavio Etičkom povjerenstvu KBF-a sa sumnjom u “uznemiravanje ili povredu osobnog dostojanstva” i “ometanje obavljanja radnih zadataka ili smanjenje kvalitete života” profesora Parlova i Čondića. Zbog tog je događaja istraga, zapravo apostolska vizitacija stigla čak iz Vatikana.

Detalji kazne nisu poznati, možda je baš ovaj slučaj kumovao odluci Zdenke Križića.

POSLJEDNJE DODANO: