KIBERNETIČKA SIGURNOST

Stručnjaci: “Dobro promotrite što klikate na internetu”

Prošli tjedan najveća svjetska banka bila je meta hakerskog napada. To je samo jedan u nizu napada na velike korporacije pa je pitanje kibernetičke sigurnosti izbilo u prvi plan. Dvjestotinjak stručnjaka i predstavnika velikih kompanija, u prvom redu banaka, okupilo se u Zagrebu na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti.

Cilj uznemiriti javnost

Zbog hakerskog napada najveća je Kineska banka, morala trgovati putem USB sticka. I nije jedina, nego još jedna u nizu sve češćih napada na financijske sustave. A od kuda dolaze napadi trenutačno je glavno pitanje.

Mi smo svjedoci toga da napadi ne dolaze više samo iz jedne zemlje i na jedan način. Postoji cijeli jedan organizirani sustav različitih načina da se dođe do napada, postoje već dobro organizirane skupine koje izvode vrlo sofisticirane napade, rekao je predsjednik Uprave ASSE Hrvatska Igor Gržalja.

A te se organizirane skupine kao i u pravom svijetu kriminala – dijele. Ima skupina koje sve rade isključivo zbog novca. No u posljednje vrijeme rastu one koje se u svijetu globalnih sukoba bave špijunažom, sabotažom i širenjem lažnih vijesti.

Takve su skupine nerijetko povezane sa sa svojim nacionalnim vladama, a cilj im je uznemiriti javnost. Sabotiraju, špijuniraju, i plasiraju lažne informacije kako bi uznemirile javnost. Njima se vrlo vješto koriste različite vlade, a posljednji primjer za koji znamo je – Rusija, kada je započinjao rat u Ukrajini – poručio je potpredsjednik za Fraud Engineering tvrtke ThreatFabric Eward Drehius.

– Mi u Izraelu sada zbog ovog sukoba to itekako osjetimo. Svjedoci smo brojnih lažnih vijesti koje su prenijeli mediji a da ih nisu provjerili prije toga. To dovodi do izazivanja straha među ljudima – rekao je bivši voditelj Odjela za kibernetičku i informacijsku sigurnost u Ministarstvu prometa i cestovne sigurnosti u Izraelu Oren Elimelech.

Kriminalcima pomažemo i mi sami – nasjedanjem na “atraktivne” ponude na internetu, pogotovo u doba blagdana koji su pred nama.

Često zbog kupnje u zadnji čas ali i zbog ponude koja je u tim mjesecima golema- nasjedamo na prevare. Stručnjaci savjetuju dobro promotrite što klikate.

Zapravo je vrlo jednostavno otkriti kada se radi o prijevari – ako je ponuda predobra, imajte na umu da je gotovo uvijek riječ o prijevari – dodao je voditelj Sektora procjene za rizik u VISA kompaniji David Capezza.

A kako bi se one spriječile, stručnjaci su složni – neprestano se mora ulagati u zaštitu, ali i izobrazbu kadra.

Mi smo se prije svega bavili financijskim institucijama koje su davno prepoznale takav problem, međutim danas država, zdravstveni sektor, energetski sektor je izrazito otvoren i pogođen i mislim da je to jedan izrazito veliki prostor gdje će se događati poboljšanja u sljedećim godinama – istaknuo je Gržalja.

Jer u svijetu koji se neprestano mijenja i digitalizira, kibernetička sigurnost postala je ključna kako bi se zaštitili pojedinci, tvrtke, ali i društvo u cjelini.

POSLJEDNJE DODANO: