KAKO ZNATI ŠTO KUPUJEMO?

Štetne tvari, nedozvoljeni pesticidi: Je li hrana na našem tržištu doista sigurna?

U laboratorijima za analizu prehrambenih namirnica detektiraju se nedopušteni pesticidi i druge tvari štetne za zdravlje.

Ono što je tu bitno da su zapravo metode kojima se to određuje vrlo brze i efikasne jer su to sve potencijalne tvari koje bi mogle ugroziti krajnjeg potrošača – kaže za Danas.hr  Marin Svalina, analitičar u laboratoriju za analizu prehrambenih namirnica.

Mnogi građani paze što jedu.

-Ovisi o nama samima, nudi nam se svašta pa moramo izabrati – smatra Marija iz Osijeka. Njezin sugrađanin Željko kaže da godinama kupuje kod iste gospođe pa je siguran da je ekološki proizvedeno.

Iz Agencije za poljoprivredu i hranu poručuju da je hrana u Hrvatskoj sigurna.

-Vrijednosti koje su zakonski propisane su i do sto puta manje nego što je stvarna opasnost za zdravlje ljudi – pojašnjava Brigita Hengl, stručna savjetnica u Centru za sigurnost hrane HAPIH.

Problem s nedopuštenim pesticidima najčešće se pojavljuje pri uvozu namirnica iz zemalja s drukčijom zakonskom regulativom.

Takva hrana bude stopirana prilikom ulaska u Europsku uniju – kaže Svalina.

Štetne tvari otkrivene su u kruškama uvezenim iz Turske koje su povučene i uništene. No, inspekcija je primijetila i zabranjeni pesticid kod jednog hrvatskog proizvođača mandarina iz doline Neretve.

-Ovo što dođe do nas informacija preko sustava je odlična stvar, ali bojim se da bi nam mogle neke stvari ispod radara – poručuje Tanja Popović Filipović, voditeljica Centra za edukaciju i informiranje potrošača.

Zato je, poručuje struka, voće i povrće bitno prati ili namakati u vodi sa solju, sodom bikarbonom ili octom.

-I to namakanje bi trebalo trajati otprilike 20 minuta, ali ako nemamo vremena za to ili volju, vrlo je bitno dobro oprati – zaključuje Danijela Periš, specijalistica sigurnosti kvalitete hrane.

Državni inspektorat u ovoj je godini do sada s tržišta opozvao 76 proizvoda, najviše zbog prisutnosti nedopuštenih mikroorganizama, mikotoksina i alergena.

POSLJEDNJE DODANO: