STRATEGIJA RAZVOJA

Split domaćin konferencije o održivom turizmu

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Split, u Splitu je održana regionalna konferencija turizma pod nazivom “Održivost – nova vrijednost”. Ova konferencija postavila je temelje za raspravu o utjecaju turizma na društvo i istražila načine kako optimalno upravljati tim utjecajima, sa posebnim naglaskom na važnost održivosti u turističkom sektoru.

Joze Tomaš o važnosti održivosti u turizmu: Joze Tomaš, Predsjednik HGK – Županijske komore Split, istaknuo je važnost održivosti kao ključnog faktora u turizmu. U svojoj izjavi, Tomaš je naglasio:

Namjera nam je da ova konferencija postane konstanta, jer smo svjesni koliko je održivost iznimno važna. Svjedoci smo kako će se na tržištu posebno isticati tvrtke koje imaju određeni energetski ili održivi certifikat. Oni mogu dobiti bolju prodajnu cijenu, samim time je i poslovanje isplativije. S druge strane, to bitno otežava rad jer se moraju određene procedure konstantno implementirati. Vjerujem da će se to za dvije ili tri godine pokazati kao win-win situacija. Ispred nas je veliki posao, a mi kao HGK provodimo brojne aktivnosti vezano za održivost, jer ako ne budemo uporni i uporno osvještavali kako sve nas skupa, naše poduzetnike i građane, tako i turiste, nećemo imati uspjeha.

Tonči Glavina o budućnosti turizma: Tonči Glavina, Državni tajnik Ministarstva turizma i sporta RH, u svojoj prezentaciji naglasio je važnost održivog poslovanja u turizmu i novosti u zakonskoj regulativi koje utječu na ovu industriju. Glavina je istaknuo:


-Jako mi je drago što je ovdje interes uistinu sveobuhvatan i to svih
dionika u turizmu jer naše definiranje prostora budućnosti je naš zajednički problem.
Stručnjaci na razini svijeta prognoziraju da će otprilike do 2030. godine turizam na razini
Europe narasti barem za još 50 posto. Zamislite da se sada nalazimo u 2030. i situaciju u
kojoj imamo 50 posto više turista, evo konkretno, u gradu Splitu ili Splitsko-dalmatinskoj
županiji. Jako dobro moramo razmisliti gdje ćemo smjestiti naše goste, kakvu vrstu usluge
ćemo pružiti, kakvu vrstu infrastrukture će moći koristiti te hoće li destinacija biti održiva i
hoće li to biti turizam koji ćemo mi moći nositi i razvijati u budućnosti
.

Partneri konferencije i fokus na održivom turizmu: Konferenciju su podržali i pozdravili Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita, Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, te Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije. Tea Kuzmičić Rosandić iz Udruge Sunce govorila je o zelenom i digitalnom održivom turizmu i predstavila primjere dobre prakse.

Panel o eko certificiranju i održivom poslovanju: Tema eko certificiranja u turizmu bila je centralna točka panela, gdje su predstavnici iz različitih dijelova turističkog sektora – Hotela Cornaro, putničke agencije Shuttle, charter agencije Sunlife i Kampa Stobreč – podijelili svoja iskustva i planove za budućnost. Naglašeno je kako 11 malih i srednjih turističkih tvrtki iz Splitsko-dalmatinske županije već primjenjuje načela održivosti zahvaljujući podršci HGK i županije.

Konferencija je ukazala na rastuću važnost održivosti u turizmu, te potrebu za integracijom održivih praksi u turističkom sektoru.

POSLJEDNJE DODANO: