Kuhanje je oduvijek bila njegova strast. Ljubav prema kuhanju naslijedio je od svoje obitelji i tako shvatio da je to ono što istinski voli. Svoju ljubav potvrdio je pobjedom u prošlogodišnjem kulinarskom showu MasterChef. Pogađate, riječ je o mladom Luki Veiću, najmlađem kandidatu koji je pobijedio na MasterChefu. Luka je svojim šarmom, toplinom, ali i znanjem, ukrao srca gledatelja koji su prepoznali ono što je u njemu oduvijek čučalo. On je mladi kuhar s velikim ambicijama. Jedini cilj mu je napredak i osobni razvoj, bez obzira na dosadašnja postignuća.
U slobodno vrijeme pleše folklor, ali kuhanje je i dalje ono što ga motivira i vuče, uz obitelj i bliske prijatelje koji su mu bili poticaj za prijavu na MasterChef. No, odluka je na kraju bila njegova i nije Luka pogriješio jer upravo mu je to donijelo vidljivost i prepoznatljivost. No, ovaj skromni momak na početku je teško podnosio ‘svjetla reflektora’ i zanimanje javnosti sve dok mu to nije postala svakodnevica. Za MasterChef kaže kako mu je bilo predivno iskustvo, a za svojom odlukom ne žali.
Uz samu pobjedu u MasterChefu, dodatnu hrabrost ulijevalo mu je to što je on najmlađi pobjednik u proteklih šest sezona ovog omiljenog TV formata.
– Imati titulu najmlađeg pobjednika uistinu je nešto posebno. Donijelo mi je puno lijepoga, ali s druge strane i težinu s kojom se treba nositi. Opet, kuhanje je moj fokus i ono što me ispunjava, zato sam siguran da sam na dobrom putu – govori Luka.
Omiljena jela na njegovom meniju su tradicionalna domaća jela koja s radošću sprema za sebe i svoje bližnje, a kada je u pitanju karijera, voli eksperimentirati s tradicionalnom hranom uz veliki naglasak na različite tehnike i spajanje nespojivog.
Luka nam priča da nije lako biti mlad i uspješan te mu je dosta izazovno nositi se sa svim što ‘slava’ nosi. Ali posao i ljubav prema onome što radi olakšava mu i taj javni način života na koji se sada već i naviknuo.
– Nije lako biti mlad i pod povećalom javnosti. Stalno moraš paziti jer je tvoj rad javan. Ali opet kažem, nisam požalio jer sam siguran da ću polako ostvariti ono što sam i zacrtao.
Na pitanje kakav interes mladi imaju danas za kuhanje, Luka kaže da društvene mreže uvelike pridonose interesu mladih za kuhanje. Gledajući zanimljive videe i pripremanje recepata, mladi se zaintrigiraju, a samim time i njihov interes postaje veći. I on je tako među svojom ekipom popularizirao kuhanje, prijatelji ga uvijek zovu za savjet ili recept što bi mogli kuhati. S velikom radošću voli dijeliti svoje znanje i pomoći prijateljima, posebno onima kojima kuhanje ‘nije jača strana’.
Luka je trenutno posvećen privatnim kuhanjima i gostovanjima po restoranima, uz stažiranje u restoranima s Michelinovom zvjezdicom kako bi usavršio svoje kulinarsko znanje.
Ovaj uspješni mladić polako, ali sigurno brodi svojim putem. Na istom, inspiracija je mnogim mladima da rade ono što vole i nikada ne odustaju od svojih snova.
– Mislim da svako zanimanje ima svoje prednosti i mane, ali savjetovao bih svima da rade ono što vole. Uz veliku želju, volju i naravno cilj koji treba imati, jer će zasigurno s vremenom biti primijećen.
U ovo blagdansko vrijeme koje nam slijedi, Luka je svim našim čitateljima preporučio svoj omiljeni specijalitet – cimet rolice
Cimet rolice
Tijesto
- 400 g glatkog brašna
- 50 g šećera
- 200 ml toplog mlijeka
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 50 g rastopljenog maslaca
- 1 prstohvat soli
Nadjev
- 150 g smeđeg šećera
- 1 žlica mljevenog cimeta
- 50 g maslaca, sobne temperature
Preljev
- 100 g krem sira
- 50 g maslaca, sobne temperature
- 50 g šećera u prahu
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- Zamijesite tijesto
Toplo mlijeko stavite u zdjelu, pa u njega dodajte kvasac, šećer, jaje, žumanjak i otopljeni maslac. Pjenjačom miješajte dok se sastojci ne sjedine.
Špatulom ili drvenom žlicom umiješajte brašno i sol. Miješajte dok se tijesto ne počne formirati. Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu podlogu i mijesite dok ne postane glatko, otprilike 10 minuta. - Ostavite da se digne
Tijesto prebacite u dobro nauljenu zdjelu i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite da se diže sat vremena ili dok se ne udvostruči. - Razvaljajte tijesto
Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi u oblik pravokutnika. Bitno je da ima “kutove” kako biste maksimalno iskoristili tijesto i da vam rolice iz sredine štruce ne budu deblje od onih s kraja. - Rasporedite nadjev
Pomiješajte šećer i cimet. Ravnomjerno rasporedite omekšali maslac (što je topliji, bit će ga lakše razmazati) po tijestu, a po njemu pospite mješavinu šećera i cimeta. - Zarolajte, narežite pa ostavite da se još malo digne
Tijesto zarolajte počevši od šire strane, i to čvrsto (ne stezati) kako biste imali lijepi kružni presjek. Nožem ili koncem izrežite rolice na širinu od 3 cm.
Cimet rolice prebacite u nauljeni kalup (ili obložen papirom za pečenje), prekrijte čistom krpom i ostavite na toplom pola sata do 45 minuta. - Ispecite
Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva. Pecite 20 do 25 minuta ili dok rubovi blago ne porumene. Ostavite da se prohlade dok pripremate preljev. - Izmiksajte i prelijte preljev
U zdjelu stavite krem sir, omekšali maslac, šećer i ekstrakt vanilije. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Premažite po cimet rolicama i poslužite.
Ovaj programski sadržaj sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija iz programskog razdoblja u 2024. godini.