Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60913dea6f52df4f548b45ec/80
Foto: Dalmacija News

Splitski svećenici donirali KBC sa suvremenim uređajem. 'Ovo je još jedan oblik brige za najpotrebnije!'

Ovo je prvi takav uređaj na splitskoj Kirurgiji.
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, u ime svećenika Nadbiskupije, splitskom KBC-u uručio je napredni sustav za flourescentnu edoskopsku i otvorenu kirurgiju poboljšanu indocijanim zelenilom.

- Današnji događaj jedan je u nizu donacije Splitsko-makarske nadbiskupije našoj bolnici. Smatramo da je ovo još jedan oblik brige za najpotrebnije. Podsjetit ću samo, meni najdražu donaciju koja je bila konkretni plod trećeg susreta Hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu 2018. godine. Tada smo u akciji ‘Obitelj za najmanje’ skupili preko 600 tisuća kuna kojima je kupljen klinici za dječju kirurgiju endoskopski stup za operaciju djece i novorođenčadi. Danas bolnici, točnije Klinici za kirurgiji, darujemo napredni sustav za florescentnu endoskopsku i otvorenu kirurgiju poboljšanu indocijanim zelenilom vrijednosti nešto manje od 400 tisuća kuna - kazao je Barišić.
Govoreći da moli Gospodina da bude što manje potreban, ali da bude što učinkovitiji. 


- Posebno mi je drago da su sredstva za nabavku ovog uređaja darovali naši svećenici, vaši župnici i tako pokazali brigu za sve ljude. U akciji je sudjelovao i mons. Ante Jozić, apostolski nuncij u Bjelorusiji koji je na ovaj način želio zahvaliti splitskom KBC-u na svemu što su učinili za njega nakon teške prometne nesreće koja se dogodila 2019.godine - dodao je nadbiskup.

Ovo je jedan od načina, podvukao je Barišić, da se proslavi sveti Dujam u ovom vremenu pandemije kada su vanjska slavlja dosta smanjena.

Važnost uređaja istaknuo je Zdravko Perko, predstojnik Klinike za kirurgiju koji je govorio da će ovaj uređaj biti u prvom redu za oboljele od malignih bolesti.

- Našim bolesnicima možemo pružiti još dodatnu uslugu intraoperacijskog mapiranja kako linfnih čvorova tako i prokrvljenosti što je važno kod nekih bolesti gdje odstranjujemo bolesni dio tkiva. Na taj način možemo smanjiti komplikacije i imati bolji ishod liječenja i što manje smrtnosti nakon takvih zahvata - rekao je Perko.

Ovo je prvi takav uređaj na splitskoj Kirurgiji.

hr Tue May 04 2021 14:28:42 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609d57996f52dfb26e8b458a/80

Boban: Splitsko-dalmatinska županija vodi računa o imotskom čovjeku

Boban se sastao s imotskom gradonačelnikom Ivanom Budalićem, koji je izrazio zadovoljstvo odnosom Županije prema Imotskom.
Projekti koje je Splitsko-dalmatinska županija do sada napravila u Imotskom rezultirali su poboljšanjem infrastrukture, zdravstvene i socijalne skrbi kao i kvalitete obrazovanja i života mladih obitelji na ovom području, istaknuto je danas prilikom posjeta Imotskom HDZ-ova kandidata za župana Blaženka Bobana te kandidata za zamjenike župana Stipe Čogelje i Ante Šošića.

"Moram podsjetiti da je Splitsko-dalmatinska županija odigrala veliku ulogu u ukidanju tunelarine za tunel Sveti Ilija, što je rezultiralo razvojem turizma i gospodarstva imotskoga kraja. Podsjetit ću i da je u Imotskom otvoren stacionar za palijativnu skrb, a uređeno je i parkiralište Doma zdravlja. Također, veliki iskorak za zdravstvo ovoga kraja svakako je otvaranje dnevne bolnice u Zagvozdu. Sve ovo pokazuje kako Splitsko-dalmatinska županija vodi računa o Imotskoj krajini i imotskom čovjeku", izjavio je Blaženko Boban. Rekao je i da je kroz projekt Splitsko-dalmatinske županije napravljena i energetska obnova zgrada srednjoškolskog centra, a veliki broj mladih ljudi iz Imotske krajine uspješno je apliciralo na demografske projekte Splitsko-dalmatinske županije. 

Boban se sastao s imotskom gradonačelnikom Ivanom Budalićem, koji je izrazio zadovoljstvo odnosom Županije prema Imotskom. "Grad ima odličnu suradnju sa Splitsko-dalmatinskom županijom i uvjeren sam da ćemo ju nastaviti i u idućem razdoblju. Teme koje su kod nas prioritet svakako su gospodarstvo, demografija, turizam i cestogradnja, pa vjerujem da ćemo i u budućnosti, baš kao i do sada, imati zajedničke interese i dobro suradivati", rekao je Budalić.

hr Thu May 13 2021 18:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609d549d6f52dffe6e8b457b/80

Miro Bulj: "Promjene u našem Sinju više ništa ne može zaustaviti"

Bulj je zahvalio na podršci i poručio da ide po pobjedu
Sinjanke i Sinjani, hvala vam na ovoj ogromnoj podršci, napisao je Miro Bulj, kandidat za gradonačelnika Sinja.

Promjenu u našem Sinju više ništa ne može zaustaviti. Narod je usta i poslao jasnu poruku svima onima koji su jedino i isključivo Sinj koristili za osobnu korist. Od sada pa dovika u Sinju će se pitati narod i jedino narodu polagati račune, nikakve političke elite i interesne skupine više neće stavljati šapu na ovaj grad.

Idemo po pobjedu, za naš Sinj, zaključio je
hr Thu May 13 2021 18:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f61410adaf72d4a988b45e9/80
Foto: DalmacijaNews

MUP: Na dan izbora u RH dozvoljen ulazak svim hrvatskim državljanima bez testa

Ako navedene osobe u navedenom roku od 12 sati ne napuste RH, na njih se primjenjuju epidemiološke mjere iz važeće Odluke.
Iz Ministarstva unutarnjih poslova za N1 su potvrdili da će se "na dan izbora omogućiti ulazak u Republiku Hrvatsku hrvatskim državljanima s pravom glasa na predstojećim izborima bez obzira iz koje države dolaze".

Dolazak u Republiku Hrvatsku iz trećih država u svrhu glasovanja smatrat će se dolaskom iz neodgodivih osobnih razloga, uz preduvjet da osoba ima pravo glasovanja na lokalnim izborima u Republici Hrvatskoj te će se na takve putnike primjenjivati iznimka od Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske u smislu posjedovanja BAT ili PCR testa, potvrde o cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19. Ovom prilikom podsjećamo da se osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga ne smiju zadržavati u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati, poručili su iz MUP-a.

Ako navedene osobe u navedenom roku od 12 sati ne napuste RH, na njih se primjenjuju epidemiološke mjere iz važeće Odluke.

Prilikom boravka u Republici Hrvatskoj svi putnici, neovisno o kategoriji i državi iz koje dolaze, dužni su pridržavati se općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Skrećemo pozornost kako se opisano izuzeće odnosi na dolaske hrvatskih državljana iz bilo koje treće zemlje, a ne samo Srbije ili Bosne i Hercegovine, javlja N1.
hr Thu May 13 2021 18:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609d3e0a6f52dffe6e8b456b/80

Studenti Umjetničke akademije u Splitu dobili novi prostor za rad

Dekan Umjetničke akademije u Splitu, izv.prof.art. Edvin Dragičević naglasio je da je potpisivanje Ugovora samo nastavak suradnje koja već traje između Akademije u Splitu i Javne ustanove u Kulturi Hrvatski dom Split
U novobnovljenom Hrvatskom domu Split,  jednom od najraskošnijih interijera splitske, ali i hrvatske kulturne scene, rektor prof.dr.sc. Dragan Ljutić ispred Sveučilišta u Splitu, dekan izv.prof.art. Edvin Dragičević ispred Umjetničke akademije u Splitu te v.d. ravnatelj Marin Kaporelo, spec.admin.publ. ispred Javne ustanove u Kulturi Hrvatski dom Split sklopili su danas, 13.5.2021. tripartitni Ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, Sastavnice i Nastavne baze.

Ugovorom se uspostavlja poslovna suradnja u djelatnosti znanosti i visokog obrazovanja na način da Nastavna baza (Javna ustanova u Kulturi Hrvatski dom Split) povezivanjem prakse, znanosti, umjetnosti i istraživačkog rada, za studente Sveučilišta u Splitu organizira izvođenje nastave odnosno stručne prakse, a u svrhu stjecanja konkretnih praktičnih znanja i vještina.

Rektor Sveučilišta u Splitu, prof.dr.sc. Dragan Ljutić zahvalio se dekanu Umjetničke akademije u Splitu, izv.prof.art. Edvinu Dragičeviću na angažiranosti oko ovog projekta te otvorenosti za suradnju s druge strane, v.d. ravnatelju Javne ustanove u Kulturi Hrvatski dom Split, Marinu Kaporelu, spec.admin.publ. Povezivanje je neophodno, a ova naša suradnja omogućiti će studentima Sveučilišta u Splitu rad u najboljim mogućim uvjetima, zaključio je rektor, prof.dr.sc. Dragan Ljutić.

V.d. ravnatelj Javne ustanove u Kulturi Hrvatski dom Split, Marin Kaporelo, spec.admin.publ. izrazio je zadovoljstvo što ovu poslovnu suradnju započinje s ljudima koji imaju viziju, ali i poduzetničkog duha, jer ideju je na kraju važno i implementirati odnosno realizirati.

Dekan Umjetničke akademije u Splitu, izv.prof.art. Edvin Dragičević naglasio je da je potpisivanje Ugovora samo nastavak suradnje koja već traje između Akademije u Splitu i Javne ustanove u Kulturi Hrvatski dom Split jer su ne samo profesori, već i studenti bili angažirani na veličanstvenoj obnovi zgrade Hrvatskog doma u Tončićevoj ulici u Splitu, a mnogi aktivno rade na projektima koje ova, već sada uspješna i ugledna  ustanova u kulturi grada Splita prezentira javnosti.

hr Thu May 13 2021 17:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .