IMOTSKI TRIATLONAC: Ponosan sam i sretan što je u Imotskom napokon održano prvo triatlon natjecanje!

Triatlon je sportsko natjecanje koje se sastoji od tri različite sportske discipline, a to su plivanje, biciklizam i trčanje. Natjecatelj mora tijekom utrke prijeći dionice plivajući, biciklirajući i trčeći prema zadanom rasporedu.

U Hrvatskoj je prvo triatlon natjecanje održano 1987., a ove godine po prvi put održalo se u Imotskom prošlog tjedna gdje je sudjelovalo 30 sudionika iz cijele Europe. 

Imotski se pokazao kao odlična destinacija za održavanje triatlon natjecanja, koje je započelo iz Modrog jezera pa sve do Ričica.

Drugo mjesto osvojio je i jedini Imoćanin na utrci, Marino Jukić, koji je svoj prvi triatlon odradio prije osam godina i od tada sudjeluje u različitim triatlon natjecanjima.

– Već nakon Olimpijskih igara u Londonu 2012. bio sam zainteresiran za triatlon i tako odradio svoj prvi super sprint triatlon (375 metara plivanja, 10 kilometara bicikla, 2,5 kilometara trčanja) u sklopu “Marjanskog đira” u Splitu na Benama. Tako je sve krenulo i evo sada je već prošlo 8 godina otkako sam odradio prvi triatlon i do sada sam napravio ogroman napredak i mislim da moja najbolja natjecanja tek dolaze.

Marino kaže da je prošlotjedno natjecanje u Imotskom imalo odličan odaziv te da su sudionici bili oduševljeni ljepotama imotskog kraja. Zajedno s predsjednikom Triatlon kluba Imotski, Matkom Divićem, organizirali su imotski triatlon uz pomoć Turističke zajednice Grada Imotskog, Gorske službe spašavanja te Triatlon kluba Split.

Prva disciplina bila je plivanje u Modrom jezeru od 400 metara, a zatim je slijedilo istrčavanje serpentina do tranzicije na vidilici gdje su čekali bicikli. 

Biciklistički dio je uslijedio od ulaza u Modro jezero, preko Crvenog jezera pa sve do Zelenog jezera i natrag. Ukupno 20 kilometara biciklističke rute. 

Posljednja disciplina bilo je trčanje od vidilice preko Topane do Crvenog jezera i natrag do cilja kod turske kule. Svoj imotski tiratlon, Marino je završio kao drugoplasirani, a i sam kaže da je imao malo veću nervozu jer ipak je ovo natjecanje u njegovom rodnom kraju. 

– Kao jedini Imoćanin na natjecanju u svom rodnom kraju imao sam malo veću nervozu nego prije drugih natjecanja i želio sam pobijediti. Dao sam sve od sebe, ali ovaj put spremniji je bio Dalibor Vujević

Za triatlon kaže kako je to iznimno težak sport, često kažu i najteži jer obuhvaća tri discipline. U Hrvatskoj je još uvijek nepoznanica dok je u ostatku svijeta iznimno popularan. 

Imotski triatlon (400 metara plivanja, 20 kilometara bicikliranja i 4,5 kilometara trčanja) trajao je oko 2 sata. Prava sprint triatlon utrka je duža, ali nije na zahtjevnim rutama kao što je to bila ova u Imotskom. 

Ovaj imotski triatlonac već se sprema za nova natjecanja, a iduće je u kolovozu na Koručuli. 

Imotski se pokazao kao odlično mjesto za triatlon utrke. Jukić ističe kako bi trebalo postatit dio tradicije i na taj način probuditi interes kod mladih Imoćanka kako bi se počeli baviti ovim zanimljivim sportom. 

– Imotski ima potencijala, ali nedostaje jedna stvar. Mislim da Grad Imotski treba čim prije napraviti gradski bazen koji će Imoćanima sigurno korititi tijekom cijele godine, a može poslužiti i za triatlon natjecanja koja se održavaju u hladnijim danima tijekom godine.

Sve u svemu, pred ovim mladim Imoćaninom, triatlon karijera je obećavajuća. Želimo mu još puno natjecanja i pobjeda! 

POSLJEDNJE DODANO: