[FOTO] Splitski učenici gastronomskim delicijama raspametili uzvanike na Danima adventa Fit Split RCK

Kulinarske
i barmenske čarolije vrijednih učenika, vrhunsko gastronomsko znanje svjetski
poznatih chefova, podrška visokih uzvanika i dobra atmosfera obilježili su svečano
otvorenje petodnevne manifestacije Dani adventa – Fit Split RCK koju Turističko-ugostiteljska škola Split organizirala u
sklopu Projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i
ugostiteljstva.

Cilj  manifestacije je poticati
održivu budućnost hrvatskog turizma temeljenu na prirodnim resursima i
tradicijskim kulinarskim vrijednostima. Učenici Turističko – ugostiteljske
škole Split i partnerskih škola već su to i na samom otvorenju uspjeli
predstaviti na čemu im je čestitao i župan Blaženko Boban koji je rekao da su uz
podršku svojih profesora i mentora maestralno povezali i predstavili gastronomiju
cijele srednje Dalmacije, gradova, Zagore, obale i škoja. 

Ovdje u restoranu
Velum svjedočimo jednom vrijednom gastronomskom događanju  gdje učenici prezentiraju naše tradicionalne
kulinarske vrijednosti, naše četiri kuhinje, odnosno tipizirane restorane. Uistinu
sam ponosan na spretnost i znanje ovih mladih ljudi 
– kazao je zadovoljno župan Blaženo Boban.

Antonio Kuzmanić,
zamjenik gradonačelnika grada Splita bio je također zadovoljan viđenim te je
kazao: 

Ovakvi tipovi manifestacija su odlični jer mladi ljudi mogu pokazati
ono što su naučili u srednjoj školi, a stvarno imaju što pokazati. Nama u gradu
Splitu trebaju  kvalitetni kadrovi i
mladi entuzijastični ljudi. Sve pohvale na radu i neka samo ovako nastave.

U restoranu naziva Splite moj, moja lipa radosti uzvanicima je poslužena mesno
– riblja kombinacija s neizostavnim crnim rižotom i dalmatinskom pašticadom te splitska
torta. Restoran Otoče, lipi moj otoče ponudio je raznovrsnu paletu morskih
specijaliteta karakterističnih za kulinarsku tradiciju naših otoka i
neizostavan kolač od rogača koji nije samo obična biljka, već su njegove sjemenke
nekoć u antici vrijedile i kao mjera za vaganje zlata.

Bogatstvo okusa tipične seoske kuhinje, sir i pršut, juha od raštike,
arambašići i imotska torta degustirali su se u restoranu naziva Oj Zagoro,
lijepa li si. Restoran Dalmacija sva od zlata i bisera ponudio je uzvanicima
pršut, sir i poljički soparnik koji je nekoć bio sirotinjska hrana, danas
neizostavna delicija na dalmatinskim svečanostima. Uz to se poslužio bakalar na
bianco, trogirski škartoceti s njokima i tradicijska torta od bajama i prošeka.

Bila su to gastronomski bogata jela i svjetski poželjni jelovnici. Međutim,
nije za čuditi se jer učenike su mentorirali najpriznatiji chefovi, Ivica Katić
i Hrvoje Zirojević. Zirojević je nedavno za posjeta španjolskog kraljevskog
para Hrvatskoj pripremio jelovnik i kuhao svečanu večeru. Za predjelo im je
ponudio svoj signature dishes „Canelon“ od tune i guščje jetre, za glavno jelo konfitirani
filet romba u brudetu s gratiniranim njokima i desert crumble od badema i
sladoleda. Kuhao je on tijekom svoje bogate karijere i planetarno popularnim
zvijezdama, a sada  svakodnevno priprema
jela  u prestižnom splitskom restoranu Dvor.

Bilo da kuham za kraljevsku obitelj ili s učenicima jednak je osjećaj.
Ulažem iste emocije, znanje, energiju i ljubav prema poslu. Mogu kazati da je
emocija čak malo i jača kada kuham s djecom jer im u kratkom vremenu želim
prenijeti što više znanja. Samo neka ustraju u svom poslu i jednog će dana i
sami biti vrsni chefovi koji će slagati maštovite jelovnike i pripremati
najbolja jela
– kazao je Hrvoje Zirojević s puno optimizma.

Nisu učenici pripremali samo jelovnike, već i  koktele. 
Vješto su uz svog mentora Juru Vojkovića miješali likere i stvarali raznobojne
koktele, a sve s ciljem da što vjernije i originalnije predstave stare okuse Splita
i Dalmacije.
Vojković je koktel
Antique Special Split posvetio svom gradu, a s 
njim se nedavno natjecao i na svjetskom natjecanju barmena na Kubi gdje
je od 58 natjecatelja osvojio prestižno 4. mjesto.

Osim ovdje
posluženog koktela Antique Special Split napravili smo još tri koktela. Koktel
plave boje na bazi travarice i curacao likera posvetili smo otocima. Za dičnu
Zagoru izmiješan je koktel zelene boje s okusom mente, a za dekoraciju stavljene
crne i zelene bobice grožđa i listići mente. Ljubičastu boju koktela namijenili
smo Dalmaciji s izrazitim okusom maraskina, a za dekoraciju stavili tuli,
trešnju i kavijar
– objasnio je Vojković ovu simboličnu priču o koktelima.

Kako bi
cijela priča o Dalmaciji, tradiciji i održivom turizmu bila zaokružena u svaki
se restoran unio i dašak prirode za što se pobrinula floristica Fanita Vrgoč, a
klapa Iskon dalmatinskim pjesmama i nadopunila.

 

U pretprostoru
restorana održao se i izložbeni sajam autohtonih dalmatinskih namirnica, ribe,
meda, pršuta i vina. Pelješki vinogradar bio je organizator vinskog dijela
programa, a pozivu su se odazvali vinarija Duboković iz Jelse, Grabovac iz
Prološca te Matuško s Pelješca.  

“Hvala kolegama
vinarima koji su pomogli da ovi mladi ljudi svoje teoretsko znanje pretoče i u
praksu. Nadam se da ćemo i ubuduće zajedno sudjelovati na ovakvim
manifestacija” – kazao je Stanislav Štambuk. 

„Učenici će tijelom
manifestacije ugostiti još cijeli niz uvaženih gostiju, a posebno se vesele što
će sljedeće događanje posvetiti štićenicima dječjeg doma Maestral i podružnice Miljenko i Dobrila te njihovim odgajateljima“ –
kazala je Andrea Bilandžić, voditeljica promidžbe RCK.

POSLJEDNJE DODANO: