Kulinarske
i barmenske čarolije vrijednih učenika, vrhunsko gastronomsko znanje svjetski
poznatih chefova, podrška visokih uzvanika i dobra atmosfera obilježili su svečano
otvorenje petodnevne manifestacije Dani adventa – Fit Split RCK koju Turističko-ugostiteljska škola Split organizirala u
sklopu Projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i
ugostiteljstva.
Cilj manifestacije je poticati
održivu budućnost hrvatskog turizma temeljenu na prirodnim resursima i
tradicijskim kulinarskim vrijednostima. Učenici Turističko – ugostiteljske
škole Split i partnerskih škola već su to i na samom otvorenju uspjeli
predstaviti na čemu im je čestitao i župan Blaženko Boban koji je rekao da su uz
podršku svojih profesora i mentora maestralno povezali i predstavili gastronomiju
cijele srednje Dalmacije, gradova, Zagore, obale i škoja.
– Ovdje u restoranu
Velum svjedočimo jednom vrijednom gastronomskom događanju gdje učenici prezentiraju naše tradicionalne
kulinarske vrijednosti, naše četiri kuhinje, odnosno tipizirane restorane. Uistinu
sam ponosan na spretnost i znanje ovih mladih ljudi – kazao je zadovoljno župan Blaženo Boban.
Antonio Kuzmanić,
zamjenik gradonačelnika grada Splita bio je također zadovoljan viđenim te je
kazao:
– Ovakvi tipovi manifestacija su odlični jer mladi ljudi mogu pokazati
ono što su naučili u srednjoj školi, a stvarno imaju što pokazati. Nama u gradu
Splitu trebaju kvalitetni kadrovi i
mladi entuzijastični ljudi. Sve pohvale na radu i neka samo ovako nastave.
U restoranu naziva Splite moj, moja lipa radosti uzvanicima je poslužena mesno
– riblja kombinacija s neizostavnim crnim rižotom i dalmatinskom pašticadom te splitska
torta. Restoran Otoče, lipi moj otoče ponudio je raznovrsnu paletu morskih
specijaliteta karakterističnih za kulinarsku tradiciju naših otoka i
neizostavan kolač od rogača koji nije samo obična biljka, već su njegove sjemenke
nekoć u antici vrijedile i kao mjera za vaganje zlata.
Bogatstvo okusa tipične seoske kuhinje, sir i pršut, juha od raštike,
arambašići i imotska torta degustirali su se u restoranu naziva Oj Zagoro,
lijepa li si. Restoran Dalmacija sva od zlata i bisera ponudio je uzvanicima
pršut, sir i poljički soparnik koji je nekoć bio sirotinjska hrana, danas
neizostavna delicija na dalmatinskim svečanostima. Uz to se poslužio bakalar na
bianco, trogirski škartoceti s njokima i tradicijska torta od bajama i prošeka.
Bila su to gastronomski bogata jela i svjetski poželjni jelovnici. Međutim,
nije za čuditi se jer učenike su mentorirali najpriznatiji chefovi, Ivica Katić
i Hrvoje Zirojević. Zirojević je nedavno za posjeta španjolskog kraljevskog
para Hrvatskoj pripremio jelovnik i kuhao svečanu večeru. Za predjelo im je
ponudio svoj signature dishes „Canelon“ od tune i guščje jetre, za glavno jelo konfitirani
filet romba u brudetu s gratiniranim njokima i desert crumble od badema i
sladoleda. Kuhao je on tijekom svoje bogate karijere i planetarno popularnim
zvijezdama, a sada svakodnevno priprema
jela u prestižnom splitskom restoranu Dvor.
– Bilo da kuham za kraljevsku obitelj ili s učenicima jednak je osjećaj.
Ulažem iste emocije, znanje, energiju i ljubav prema poslu. Mogu kazati da je
emocija čak malo i jača kada kuham s djecom jer im u kratkom vremenu želim
prenijeti što više znanja. Samo neka ustraju u svom poslu i jednog će dana i
sami biti vrsni chefovi koji će slagati maštovite jelovnike i pripremati
najbolja jela – kazao je Hrvoje Zirojević s puno optimizma.
Nisu učenici pripremali samo jelovnike, već i koktele.
Vješto su uz svog mentora Juru Vojkovića miješali likere i stvarali raznobojne
koktele, a sve s ciljem da što vjernije i originalnije predstave stare okuse Splita
i Dalmacije. Vojković je koktel
Antique Special Split posvetio svom gradu, a s
njim se nedavno natjecao i na svjetskom natjecanju barmena na Kubi gdje
je od 58 natjecatelja osvojio prestižno 4. mjesto.
– Osim ovdje
posluženog koktela Antique Special Split napravili smo još tri koktela. Koktel
plave boje na bazi travarice i curacao likera posvetili smo otocima. Za dičnu
Zagoru izmiješan je koktel zelene boje s okusom mente, a za dekoraciju stavljene
crne i zelene bobice grožđa i listići mente. Ljubičastu boju koktela namijenili
smo Dalmaciji s izrazitim okusom maraskina, a za dekoraciju stavili tuli,
trešnju i kavijar – objasnio je Vojković ovu simboličnu priču o koktelima.
Kako bi
cijela priča o Dalmaciji, tradiciji i održivom turizmu bila zaokružena u svaki
se restoran unio i dašak prirode za što se pobrinula floristica Fanita Vrgoč, a
klapa Iskon dalmatinskim pjesmama i nadopunila.
U pretprostoru
restorana održao se i izložbeni sajam autohtonih dalmatinskih namirnica, ribe,
meda, pršuta i vina. Pelješki vinogradar bio je organizator vinskog dijela
programa, a pozivu su se odazvali vinarija Duboković iz Jelse, Grabovac iz
Prološca te Matuško s Pelješca.
“Hvala kolegama
vinarima koji su pomogli da ovi mladi ljudi svoje teoretsko znanje pretoče i u
praksu. Nadam se da ćemo i ubuduće zajedno sudjelovati na ovakvim
manifestacija” – kazao je Stanislav Štambuk.
„Učenici će tijelom
manifestacije ugostiti još cijeli niz uvaženih gostiju, a posebno se vesele što
će sljedeće događanje posvetiti štićenicima dječjeg doma Maestral i podružnice Miljenko i Dobrila te njihovim odgajateljima“ –
kazala je Andrea Bilandžić, voditeljica promidžbe RCK.