Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5614ebcd3bb0d916298b46f4/80
Foto: D.N./ Ilustracija

Plaće ne dolaze, ali zato poštom stižu otkazi: Što se to događa na splitskom katamaranu u vlasništvu Alana Klanca?

Pomorci od svibnja nisu primili plaće, a ovih dana im dolaze i otkazi - poštom…

Što se to događa u tvrtkama u vlasništvu nekadašnjeg predsjednika uprave Jadrolinije? Hrvatskim medijima prije nekoliko dana odjeknula je vijest o jednom od težih slučajeva napuštanja posade koji se proteže već duga tri mjeseca – slučaju tegljača ‘Mirjana K’, kojime upravlja riječka tvrtka Alveus Capital u vlasništvu Alana Klanca.

Osam članova posade – hrvatski, albanski i crnogorski državljani – napušteni su u grčkom Pireju. Ostavljeni su ondje bez milosti, ali i bez plaće, hrane i pitke vode. Tek nakon što je Sindikat pomoraca Hrvatske odlučio ovaj slučaj iznijeti u javnost, menadžment je konačno počeo surađivati. No, pozornost medija uzburkala je naizgled mirne vode, a na površinu su počele isplivavati nove službene i neslužbene informacije o stanju u Klančevim tvrtkama.

Je li slučaj broda ‘Mirjana K’ tek vrh sante leda? Pravilo, a ne iznimka? Zasigurno se tako čini, sudeći prema neslužbenim informacijama koje su pristigle u redakciju portala Pomorac.hr.

- Čitajući članke o neisplati plaća pomorcima na brodu ‘Mirjana K’ u Pireju, želim vas obavijestiti da se takva situacija događa i na katamaranima istog vlasnika. Pomorci od svibnja nisu primili plaće, a ovih dana im dolaze i otkazi. Poštom… Stalno se nešto obećava i slatkorječivo se pričaju bajke. - rekao je za portal Pomorac.hr izvor koji je želio ostati anoniman.

Anonimni izvor s kojim smo razgovarali referira se na katamaran u vlasništvu druge tvrtke povezane s Alanom Klancem. Riječ je, naime, o tvrtki Adriatic Fast Ferries.

“Nešto je trulo u državi Danskoj”

Adriatic Fast Ferries je društvo s ograničenom odgovornošću za pomorski prijevoz i usluge u prometu, registrirano u Rijeci, kojega je 2018. godine suosnovao Alan Klanac. Navedena tvrtka od 2019. godine stoji iza brenda Splitexpress, koji obavlja brzobrodski prijevoz putnika u hrvatskim nacionalnim vodama. Tvrtka posjeduje jedan brzi katamaran, Adriatic Express, koji za vrijeme sezone svakodnevno povezuje grad Split i splitsku Zračnu luku s otocima Hvarom i Bračem.

Točnije, navedenu uslugu tvrtka je obavljala do prije koji dan. Krajem srpnja, do daljnjega su obustavili sve brzobrodske plovidbe na liniji Split – Bol – Hvar – Zračna luka u sezoni 2022., a neće se vratiti ni plovidbe na liniji Split – Sutivan.

Kao razlog navedeni su nepovoljni tržišni uvjeti i visoke cijene goriva, zbog čega je ta usluga postala neodrživa. Putnici su o prekidu usluge obaviješteni na web stranici tvrtke te društvenim medijima. Samo na engleskom jeziku. Uz napomenu da će svima koji su unaprijed kupili karte biti osiguran puni povrat novca.

Plaće kasne, ali…

U potrazi za odgovorima, obratili smo se direktno suosnivaču Adriatic Fast Ferries, Alanu Klancu. Tražili smo da nam objasni što se događa na splitskom katamaranu te je li istina da pomorcima kasne plaće. Njegov odgovor prenosimo u cijelosti:

– Trgovačko društvo Adriatic Fast Ferries d.o.o. nedavno je bilo primorano prekinuti održavanje redovne sezonske linije zbog izrazite nerentabilnosti uzrokovane visokim cijenama goriva. Ovo je za posljedicu imalo pad trenutne likvidnosti, a što je rezultiralo kašnjenjem u isplati plaća. U ovom trenutku se djelatnicima duguje isplata jedne plaće, i to konkretno za 6. mjesec. Ostale dospjele plaće su podmirene. Naša trenutna nastojanja su maksimalno okrenuta prema tome da podmirimo što prije sva dospjela potraživanja.

Dakle, plaće kasne – pitanje je samo koliko dugo. Usluga koju obavlja Klančeva tvrtka je obustavljena, a time se ne čini ni toliko suludo povjerovati tvrdnjama anonimnog izvora da su pomorcima počeli stizati otkazi. Hoće li se pomorci uspjeti izboriti za svoje zaslužene plaće, ili nas čeka repriza loših poslovnih praksi? Sreća u nesreći je da su ovog puta pomorci u domovini, pa ne moraju prolaziti istu agoniju kao njihovi kolege s ‘Mirjane K’.

Jedno je sigurno: prava istina uskoro će izaći na vidjelo. - piše Pomorac.hr

hr Fri Aug 05 2022 14:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f0277818d1cbaf568b4596/80
Foto: Ivana Ivanović

Svečanim vatrometom završena 307. sinjska Alka

Sinj se od idućeg tjedna priprema za blagdan Velike Gospe
Cijeli vikend u Sinju obilježen je 307. Alkom koja je protekla i više nego uspješno. Na veliko zadovoljstvo Sinjana, ljubitelja Alke, kao i političkih dužnosnika, svečanost je završila spektakularnim vatrometom.

Slavodobitnik ovogodišnje Alke bio je Frano Ivković, a Sinj se sada polako priprema za blagdan Velike Gospe.

U našoj fotogaleriji pogledajte kako je izgledalo slavlje nakon završene Alke.

hr Sun Aug 07 2022 22:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62e18c7c18d1cbbc2e8b4571/80
Foto: Ivana Ivanović

Slavko Tucaković o požaru na Hvaru: 'Kuće više nisu ugrožene, ujutro stiže pomoć iz Splita'

U požaru na Hvaru smrtno je stradala jedna osoba
Požar na Hvaru stavljen je pod kontrolu, a za RTL situaciju koja se odvijala na Hvaru komentirao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Govorio je o aktualnom požaru, kao i problemu s požarima u Hrvatskoj ove godine.

Nažalost, dogodila se ta tragedija. Kuće više nisu ugrožene. Na terenu je 55 vatrogasaca, 15 vozila i jedan kanader. Daljnje ugroze nema, vatrogasci će ostati cijelu noć, a ujutro će doći pomoć iz Splita.

Tucaković je potvrdio i da je u tijeku očevid kojim će se doznati kako je stradao muškarac.
hr Sun Aug 07 2022 21:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f0028118d1cb04568b45a3/80
Foto: Ivana Ivanović

Strastveni govor predsjednika Milanovića u Sinju: 'Ovdje vidim topao i nasmijan hrvatski i dalmatinski svijet. I s ovim svijetom možemo biti mirini da će nas i za 300 godina biti'

Zahvalio se slovenskom predsjedniku Borutu Pahoru na dolasku te ga je nazvao 'dobrim duhom' između Hrvatske i Slovenije

Predsjednik Republike, Zoran Milanović, uručio je slavodobitniku 307. Alke prigodne poklone te je održao govor o važnosti Alke i zajedništva Cetinske krajine.

- Dragi Sinjani, Sinju grade, zlatni buzdovane od starine junački megdane, u Cetini gnizdo sokolovo tebe gleda, oko principovo. Ovaj kraj je poseban, identitetski hrvatski kraj iz kojeg potječem i ja sam, što je slučajnost, ali meni važna. Ovaj kraj ima jednu posebnost koju drugi nemaju - ovaj dualitet dvojnosti Alke kao jedne muške, marcijalne, ratničke, pobjedničke discipline koja se utakala u gentski kod naroda s jedne strane, i oni nježni marijanski, materinjski, vezan uz Mariju zaštitnicu, Gospu Sinjsku.

Čovjek može biti vjernik, kršćanin, katolik, ne mora to biti, ali u Alci neke stvari su univerzalne. Ovaj naš narod je prije puno stoljeća i Gospa Sinjska i njezina slika, pretrpjela mnogo toga. Samostani su gorjeli, ali ona nekim čudom nije bivala dotaknuta., kazao je Milanović.

Kazao je kako Cetinska krajina ima poseban identitet koji je došao s bitkom kod Sinja i da je on uistinu poseban.

- Identitet dolazi s bitkom kod Sinja i s onim što druge sredine nemaju. To je taj identitet i on je poseban. Jer Alka i alci slične trke, trčale su se diljem Dalmacije, a jedino ovdje su opstale. I zato, na 307. godišnjicu Alke, na 27. godišnjicu veličanstvene pobjede u Oluji, pobjede bez mrlje, ta tradicija živi. Njoj moramo biti vjerni, ali isto tako znati da je treba tumačiti na umjeren, primjeren način. Vremena su danas druga, Turci više nisu neprijatelji. Želimo vjerovati da su prijatelji. Želimo vjerovati da razumiju probleme hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini danas koji nisu kao oni prije 300 godina, ali postoje i pomoć bismo cijenili. 

Zahvalio se slovenskom predsjedniku Borutu Pahoru na dolasku te ga je nazvao 'dobrim duhom' između Hrvatske i Slovenije. 

- Tu je naš prijatelj Borut Pahor koji je učinio puno za dobar duh između Hrvatske i Slovenije. Ovih dana vidimo da slovenska vlada nakon sedam godina skida te ružne ograde koje su gradile Hrvatsku i Sloveniju, čije žrtve su bili ljudi, ali i jadne životinje. Viteški je bilo to maknuti, čak i u duhu Alke, i zato to brisanje nepotrebnih granica između bliskih i prijateljskih naroda pozdravljam i zato mi je drago da je predsjednik Slovenije ovdje. 

Na kraju je zaključio kako svatko vidi svoj svijet ili 'svet', ali on vidi onaj hrvatski koji je topao i nasmijan. 

Svijet je danas kao maslačak na vjetru, samo se bojim da netko ne kihne i ne odleti, svijet danas u kojem svatko vidi svoj svijet ili ‘svet’, ja ovdje vidim hrvatski, dalmatinski svijet. To je naš svijet, topao, nasmijan, dobre volje i sa ovakvim svijetom možemo biti mirni da će nas i za 300 godina biti. 

hr Sun Aug 07 2022 20:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f002e318d1cb11518b4690/80
Foto: Ivana Ivanović

Nakon drugog pripetavanja Frano Ivković je slavodobitnik 307. Alke!

Frano Ivković slavodobitnik je 307. Alke. Nakon drugog je pripetavanja došao do ukupno devet punata.

Da su iznimno visoke temperature dovoljan razlog za ostati doma potvrdila je prva trka alkarskog natjecanja u kojoj je 17 alkara kopljanika pogodilo tek 19 punata. Jedino je Ivo Zorica bio nadprosječan s pogotkom u najmanji krug mete.

Gradska glazba Sinj, koja ove godine slavi 160 godina postojanja, zato je učestalije svirala u drugoj trci u kojoj je tri punta na semafor upisao Mihovil Župa, Kristijan Bikić, Frano Ivković i Frano Talaja.

Bikić, Ivković i Zorica u trećoj trci došli su do šest punata pa je pripetavanje i treći dan alkarskih svečanosti bilo neminovno. U prvom je Bikić promašio, a "u jedan" su naciljali Zorica i Ivković da bi u drugom Ivković nadvisio Zoricu.

Frano Ivković rođen je 1984. godine u Sinju, a živi u Brnazama u obitelji koja tradicionalno uzgaja kvalitetne konje. 

Franin otac Davor godinama je vlastitim konjima i kočijom na dan Alke vozio vojvodinog ađutanta koji je u ime alkarskog vojvode obilazi o predstavnike civilne, vojne i crkvene vlasti i poziva o ih na svečanost. 

Frano je zaposlen kao voditelj jahanja i potkivač konja u Alkarskoj ergeli. Oženjen je liječnicom Lucijom koja mu je rodila sinove Pavu i Andriju. 

Kao alkar u pratnji barjaka debitirao je 2006. godine, a kao kopljanik 2013. godine. 

Slavodobitnik je jubilarne 300. Alke 2015. godine, a slavodobitnički plamenac ponio je i na 304. Sinjskoj alci 2019. godine.

Na koplje slavodobitnika alkarski vojvoda Mario Šušnjara prevezao je slavodobitnički plamenac u spomen na junački megdan i osvojeno 307. vitešku alku u čast pobjede malobrojnih Sinjana nad turskom najezdom uz pomoć Majke od milosti iz 1715. godine. Zlatnu plaketu Alke od Viteškog alkarskog društva dobio je slavodobitnik i njegov alkarski momak Mario Blajić.


U govoru na početku Šušnjara je rekao kako se od 1715. godine, kada se dogodila veličanstvena pobjeda nad Turcima, i 1991. u Domovinskom ratu, puno toga dobro dogodilo, ali i da sadašnjost bježi.

- Sve nas je manje. Pusta osta Slavonija, Lika i Krbava, Primorje i Dalmacija. Mladi ljudi odlaze i izgrađuju tuđe zemlje. Uzalud nam sva postignuća ako ostanemo bez najvećeg bogatstva zemlje, naših ljudi. 
Stoga pozivam sve nas a posebno političare, gospodarstvenike i znanstvenike da udružimo snage, damo najbolje od sebe i zaustavimo negativne demografske trendove - rekao je vojvoda izabran ove godine na skupštini Viteškog alkarskog društva.
hr Sun Aug 07 2022 19:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .