Karamarko u Segetu: Brkić će zbog poništenja diplome podnijeti tužbu Upravnom sudu

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je u petak navečer ocijenio da premijer Milanović zbunjuje javnost izjavom u vezi s odlukom varaždinskog Županijskog suda o izručenju Zdravka Mustača Njemačkoj, kad kaže da će Vlada Saboru predložiti „odgovarajuće mjere“ budući da Njemačka i hrvatski sudovi na različite načine tumače hrvatske zakone.

Ako je to pokušaj da se prevari naše njemačke partnere, njemačko pravosuđe i Europska unija onda je to ispod svake razine“, izjavio je Karamarko u petak navečer uoči proslave 24. obljetnice osnutka HDZ-a u Segetu Donjem kod Trogira.

Predsjednik Vlade Milanović je u četvrtak navečer za HTV rekao kako će Vlada Saboru predložiti odgovarajuće mjere u cilju poštivanja pravnog poretka RH i provođenja zakona koje je donio Hrvatski sabor .

“S obzirom da mi predlažemo zakone, Sabor ih donosi, a Njemačka ih tumači i provodi na jedan način, a naši sudovi na drugi način, mi ćemo kada sve ovo završi naći načina da kao Vlada Saboru predložimo odgovarajuće mjere u okviru naših ustavnih i zakonskih ovlasti, u cilju poštivanja pravnog poretka RH i provođenja, a ne tumačenja zakona koje je donio Hrvatski sabor, rekao je među ostalim premijer.

Karamarko je rekao kako Milanović “zbunjuje hrvatsku javnost i svakog pojedinca”. Po njegovoj ocjeni, ako je ta Milanovićeva izjava na tragu da se opet zaštiti “jedan od vinovnika u tim udbaškim zločinačkim akcijama”, onda je to također ispod svake razine.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi s diplomskim radom glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića za koju je stručno povjerenstvo ustanovilo da je plagirano, Karamarko je najavio da će Brkić podnijeti tužbu Upravnom sudu.

“Ima dosta kontroverzi oko samog postupka utvrđivanja, oko te liste od 26 imena, pa ih je 7 skinuto, oko toga kako su glasovali profesori u radnoj skupini“, kazao je. Po njegovim riječima ne treba ništa prejudicirati prije odluke Upravnog suda.

Kako je ocijenio, znakovit je trenutak u kojem dolazi do tzv slučaja diplome, jer radi se o trenutku kada sadašnja vlast objavljuje da dokida 177 miljuna poticaja za zapošljavanje mladih, a neće dobiti ni 66 miljuna eura iz fondova EU jer nemamo akreditaciju. Oni će svaki dan do izbora za EU parlament smišljati neke afere, samo da ne govore ono o čemu treba govoriti, ocijenio je Karamarko.

Na upit kako komentira izjavu ministra Željka Jovanovića da on i Brkić u vezi s diplomama zbunjuju javnost i akademsku zajednicu, Karamarko je rekao da Jovanovića već dugo hrvatska javnost ne percipira ozbiljno, niti njegove riječi bilo što znače.

„Gospodin Jovanović će ostati zapamćen kao loš ministar jedne grozne vlade koja je ovu državu uvela u nevjerojatne gospodarske probleme. Njegove riječi apsolutno nemaju nikakvu težinu. Njegov način komuniciranja, civilizacijska razina te komunikacije puno govori o njemu pa čak i u intelektualnom kontekstu“, ocijenio je Karamarko.

Za Jovanovićevu izjavu da će, dođe li na vlast, HDZ nastaviti pljačkati Hrvatsku, rekao je da treba pogledati koliko afera sada izlazi na površinu, a čiji su glavni protagonisti iz SDP-a. „Primjerice slučaj Sabo, slučaj Merzel, pa koji to ministar nije u sukobu interesa. Njihova politička filozofija svela se samo na to da je HDZ kriv“, dodao je.

U vezi s neizglasavanjem vukovarskog proračuna, rekao je da najbolje održati nove izbore u tom gradu, jer bilo bi dobro da Sabo više ne bude gradonačelnik.

POSLJEDNJE DODANO: