77 ZA, 55 PROTIV

Sabor potvrdio Ivana Anušića, novi ministar obrane prisegnuo

Hrvatski sabor je sa 77 glasova potvrdio je Ivana Anušića za novog ministra obrane, nakon što je u subotu te dužnosti razriješen Mario Banožić zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginula jedna osoba.

Prvi je stanku zatražio SDP-ov Peđa Grbin koji je kazao kako Anušiću “treba odati godišnju nagradu za skidanje gaća”. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković mu je odgovorio kako “pada sve dublje i dublje, jer je neprihvatljivo tako govoriti”. Javio se i Josip Đakić rekavši Grbinu da on ima “najprljavije gaće”, za što je dobio opomenu.

Rasprava se potom razvila nakon izjave Katarine Peović koja je podsjetila da je Ivan Anušić izjavio da žene ne mogu braniti zemlju. Nakon toga uslijedio je niz replika i zahtjevima za stankama, što je Jandroković i odobrio. 

Budući ministar obrane i potpredsjednik Vlade bio je načelnik općine Antunovca i župan Osječko-baranjske županije, biran je u Hrvatski sabor gdje je bio predsjednik Odbora za ratne veterane i član Odbora za obranu. Hrvatski je branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, borio se na brojnim ratištima, sudjelovao u akcijama Maslenica i Bljesak, a nositelj je i Spomenice Domovinskog rata.

Prije glasovanja u Saboru, Anušić je saslušan i dobio je potporu resornog Odbora za obranu na kojem je kao svoje prioritete istaknuo završetak obalnih ophodnih brodova i povratak vojske u Beli Manastir. Najavio je i veća izdvajanja za resor obrane, s obzirom na to da se Hrvatska spustila ispod granice ulaganja od dva posto BDP-a na kojoj inzistira NATO savez, prenosi HRT.

POSLJEDNJE DODANO: