Ivan Božić se ne smatra krivim za pokušaj teškog ubojstva policijskog vježbenika

S novim braniteljem Vinkom Ljubičićem i u odjeći primjerenoj za instituciju u koju dolazi, Ivan Božić (30) iz Solina u četvrtak je izjavio pred Sudskim vijećem na čelu s Teom Budimlić kako se ne smatra krivim za kazneno djelo teškog ubojstva u pokušaju policijskog vježbenika Postaje prometne policije Split, u studenom prošle godine u Ulici Domovinskog rata pedesetak minuta poslije ponoći. U rujnu je Božić uz braniteljicu u službenoj dužnosti Ivanku Šamiju, Solinjanin okovan lisičanama ušetao u sudnicu u kratkim hlačama i sa šlapama na nogama.

Danas se ipak ispričao za svoju “nedoličnost”.

Božić je, stoji u optužnici, upravljajući vozilom Golf ignorirao zapovijed vježbenika da se zaustavi, pa je s nakanom da ga usmrti, bez smanjivanja brzine kretanja, udario ga prednjim dijelom vozila i preko vozila odbacio prvo na policijsko vozilo, a onda i na kolnik. Vježbenik je zadobio ranu razderotinu zatiljka, krvni podljev leđa potkožno, prijelome pet rebara, desne lopatice, nagnječenje pluća i donjeg pola desnog bubrega te proširenje jetrene arterije.

Nakon nesreće u centru Splita, okrivljenik se osobnim vozilom nastavio kretati isključenih svjetala kroz Solin i Klis gdje je u Ulici Svetog Roka zbog neprilagođene brzine sletio izvan kolnika.

Štoviše, vozilo Golf nije bilo u Božićevu vlasništvu već je auto uzeo od poznanika kako bi sanirao ogrebotine, a vlasnik Golfa bila je majka od poznanika.

Božić je i ranije imao posla s policijom i pravosudnim tijelima pa je tako zbog teške krađe dobio uvjetnu osudu na Općinskom sudu u Šibeniku, a osuđivan je i zbog vrijeđanja službenika te posjedovanja i prometa drogama. Za kazneno djelo teškog ubojstva u pokušaju može dobiti i do 40 godina zatvorske kazne.

POSLJEDNJE DODANO: