Article

//www.dalmacijanews.hr/files/614dd4b16f52df2d398b4577/80
Foto: DalmacijaNews

Kerum najavio nasljednika, komentirao i situaciju u Splitu: 'Pod krinkom kulture i znanosti, doveli su polupismene i neuke ljude. Građani polako shvaćaju'

Željko Kerum organizirao je presicu za medije u hotelu u Rogoznici gdje je komentirao trenutnu političku situaciju u gradu pod Marjanom.
Presicu povodom 12. obljetnice osnutka Hrvatske građanske stranke otvorio je Igor Stanišić koji je iskoristio priliku i da čestita rođendan Željku Kerumu.

Hrvatska građanska stranka postoji 12 godina i to nije malo pogotovo na užarenoj političkoj sceni kao što je splitska. Svojevrstan je fenomen što smo ovdje 12 godina. Iskoristio bih priliku i čestitao gospodinu Kerumu 61. rođendan, rekao je Stanišić.

Nakon njega, riječ je preuzeo i Kerum. Kako je i najavio, tema presice bila je osnutak i opstanak stranke, no već na samom početku usporedio je Split u vrijeme njegovog mandata i trenutno.

- Splitu se dešava jedna ružna situacija pod krinkom znanosti, obrazovanja, kulture i školstva. Ljudi koji su pričali o tom, doveli su polupismene i neuke ljude da rade za njih i vode grad. U mom mandatu je napravljeno pet, šest velikih projekata gdje sam i unatoč osobnoj konkurenciji, davao dozvole za gradnju trgovačkih centara. Napravljeni su i POS-ovi stanovi.“

Istaknuo je da građani polako shvaćaju da su pogrešno izabrali, ali da su novi izbori trenutno nemogući. - Gradski vijećnici su jedva dočekali svoja mjesta i neće dati da proračun padne.

Pohvala državnog vrha

- Ja kad spomenem Plenkovića i Milanovića, naježim se. Imamo takve ljude u ovo doba, vrhunske ljude. Hvala Bogu što u doba ovakve krize postoje takvi ljudi, bez obzira na njihova neslaganja.“

- HDZ je stvorio Hrvatsku i kad ovi jadnici kažu da je HDZ uništio hrvatsku i kokošare i za svoje sitne interese... I SDP je iznjedrio odlične ljude, ne mogu im oni bit alternativa. Sram ih bilo kako se ponašaju. Ne daj Bože da Split dođe u problem, ko zna za koju bi oni stranku stali“, osvrnuo se i na komentare trenutne vlasti o najvećim strankama.


Najavio je i nasljednika

Ako je suditi prema današnjoj presici, budući nasljednik Željka Keruma je Igor Stanišić. Kako je najavio, razmišlja o odlasku, ali još se i dvoumi. Odluku će donijeti do sljedećih izbora.

- Koliki god brend bio Željko Kerum, toliko sam i loš za stranku jer se uz moje ime svašta veže. Koliko doprinosim, toliki sam i teret.“

Vjeruje da su gradu puno dali, a kako kaže, “školuje i priprema neokaljanje ljude“ koji bi trebali preuzeti stranku.

Na kraju presice osvrnuo se i na samog gradonačelnika. - Za razliku od ostalih gradonačelnika, nijedan dosad nije ovoliko sijao mržnju. Ovaj je umislio da je on centar svita, a nije nego njegova žena“, poručio je za kraj.
hr Sat Sep 25 2021 13:13:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61837d646f52df966d8b457e/80
Foto: pixabay

Zelena akcija užasnuta Ćorićevim novim planom za otpad: "iz šupljeg u prazno"

Prijedlog revidiranog Plana gospodarenja otpadom RH, pod izgovorom usklađivanja s europskim zakonodavstvom, umanjuje postojeće ciljeve, potiče nastavak štetnih projekata i neće doprinijeti potrebnom poboljšanju postojećeg sustava u Hrvatskoj.

Udruge i inicijative okupljene u mrežu Zero Waste Hrvatska i platformu za borbu protiv zagađenja plastikom komentirale su prijedlog revidiranog Plana gospodarenja otpadom RH,

 - Unatoč činjenici da brojni ciljevi iz europskih direktiva nisu ispunjeni, Plan se i dalje ne usmjerava na to da intenziviranje potrebnih mjera i ulaganja u narednoj godini doprinese cjelovitom poboljšanju sustava gospodarenja otpadom u RH. Također, neće dovoljno potaknuti jedinice lokalne samouprave da ispune svoje obveze kako bi izbjegle drastične kazne za koje već godinama stižu opomene Europske komisije, a uskoro bi mogle stići i same kazne.

Tvrde kako se ovom revizijom brišu neki važni ciljevi postavljeni važećim Planom, poput cilja za smanjenje nastanka otpada, dok se neki ciljevi, kao što je povećanje odvojenog prikupljanja, oslabljuju. Uz to dodaju kako je to vjetar u leđa neodgovornim gradovima i općinama, poput Gospića, Opuzena i Pakoštana, koji imaju 0 posto odvojenog otpada, ne zato što ne mogu, već jer ne žele. S druge strane, da ciljevi mogu i trebaju biti viši, dokazuju gradovi koji su cijelo desetljeće ispred EU ciljeva poput Grada Preloga i desetak općina u Međimurju s više od 65 posto odvojenog otpada.

- Plan mora definirati preraspodjelu EU sredstava i sredstava od naplaćenih naknada u lokalnu infrastrukturu poput centara za ponovnu uporabu, sortirnica i kompostana. Za obradu neodvojenog otpada potrebna su lokalna postrojenja s tehnologijama koje ne uključuju pripremu za spaljivanje, već maksimalno recikliranje i stabilizaciju krajnjeg ostatka za industrijsku proizvodnju ili sigurno odlaganje. To je prava cirkularna ekonomija, a ne prevoženje smeća stotinama kilometara na pripremu za spaljivanje koje rezultira stvaranjem novog smeća s još toksičnijim svojstvima te zagađenjem zraka i štetama za zdravlje i džepove ljudi.

- Što se tiče smanjenja jednokratne plastike, države poput Francuske, Irske i Austrije propisale su više ciljeve od Direktive te dokazale potrebu za većom ambicijom. Ovim se Planom djelomično prenosi minimum ciljeva, a dio se uopće ne regulira, već se poziva na akte koji se tek trebaju donijeti. Tragično je da su ovaj Plan i nedavno usvojen Zakon krovni dokumenti o gospodarenju otpadom, a ne sadrže ciljeve za smanjenje potrošnje brojnih jednokratnih proizvoda, velikih zagađivača, poput vrlo laganih plastičnih vrećica, jednokratnih čaša i spremnika za hranu. Jednako tako, nedostaju mjere i modeli poticaja poslovnim subjektima za uvođenje višekratnih rješenja.

Izjavljuju kako će nastaviti borbu za unaprjeđenje zakonodavstva RH u skladu sa zaštitom okoliša i javnim interesom ako se ovakav neambiciozan Plan usvoji.

- Jer nas očekuje novo razdoblje sporih i nedostatnih pomaka, neispunjenja ciljeva smanjenja, ponovne uporabe i recikliranja otpada te izglednog poskupljenja računa diljem Hrvatske.

hr Fri Dec 03 2021 15:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/614f67ae6f52dfc5398b45a7/80
Foto: Facebook

Domovinski pokret: "Ostvarit će se projekti koje smo obećali biračima u kampanji"

Domovinski pokret u Splitsko-dalmatinskoj županiji usuglasio je sa županijskom izvršnom vlasti suradnju u pogledu proračuna za 2021. godinu, kao i u vezi s planom rada izvršne vlasti u sljedećem mandatnom razdoblju
Domovinski pokret u priopćenju upućuje kako će u suradnji sa županijskom izvršnom vlasti ispuniti obećane projekte. 

- Izvršna će vlast u sljedećem mandatnom razdoblju ostvariti one projekte koje je Domovinski pokret obećao biračima u kampanji, dok će vijećnici Domovinskog pokreta podržati u Skupštini proračun za sljedeću godinu. 

-Tako već početkom 2021. godine počinje postupno ostvarivanje projekta “Besplatna marenda za sve učenike”, najprije u onim općinama koje su slabije po indeksu razvijenosti, ali i u svim ostalima prema europskom projektu “Školska shema", za što je proračunu predviđeno 1.000.000 kn.

Navode kako je u procesu i drugi važan projekt koji se odnosi na  izgradnju županijske hladnjače na području Dalmatinske zagore, u koju će poljoprivrednici moći skladištiti svoje viškove voća i povrća. Osim toga, svaki novi gospodarski subjekt na području Zagore i otoka dobit će potpore.

- Posebna pozornost u proračunu posvetit će se revitalizaciji ruralnih krajeva i poticanju nataliteta. Pored već postojećih programa (Tu je tvoj dom, Ostani tu, Pomoć za novorođenu djecu) uvodi se i mjera po kojoj će svaka obitelj s četvero i više djece u općinama iz I.-III. skupine razvijenosti na početku školske godine jednokratno dobiti od 5.000 do 7.500 kn, za što je u proračunu predviđeno ukupno 700.000 kn.

Spominju se i znatna povećanja izdvajanja za sportaše, na 800.000 kn, a proračun za sport svake će godine rasti, sve dok se ne izjednači s državnim prosjekom. Županija će podupirati ljetne kampove za učenike, kao i privatne srednje škole, za što je u proračunu predviđeno 500.000 kn.

- U sljedećem mandatnom razdoblju Domovinski pokret u Splitsko-dalmatinskoj županiji i županijska izvršna vlast surađivat će u rješavanju gorućih pitanja naše regije, kao što su gospodarenje otpadom, osiguravanje energetske učinkovitosti, poticanje kulture i turizma na ravnomjeran, cjelovit i održiv način.

Za kraj upućuju da glavni uvjet ostvarivanja svega navedenog prepoznata je korjenita reforma županijske uprave, koja treba biti jednostavnija, učinkovitija i ekonomičnija, kako bi spremno odgovorila na izazove vremena u kojem živimo. 
hr Fri Dec 03 2021 15:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61aa0e6a6f52df35988b45e7/80
Foto: DalmacijaNews

Aladrović, Boban i Puljak na Međunarodni dan osoba s invaliditetom stigli u splitski DES

Pred ustanovom su novi izazovi i planovi, ustvrdila je Edita Maretić Dimlić. Zahvalila se svim radnicima ustanove jer sve što su postigli, kazala je, rezultat je timskog rada.
Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović na Međunarodni dan osoba s invaliditetom stigao je u splitsku ustanovu DES koja među zaposlenima ima 48 posto takvih osoba. Pravo je to vrijeme da se osvrnemo oko sebe i nedostatke i mane tih ljudi, koje se često stavljaju u prvi plan, pretvorimo u vrline. 

- U odnosu na prošlu godinu pet posto više je zaposleih osoba s invaliditetom, ali ta ulaganja u poticaje i mjesta gdje te osobe rade značajno ćemo povećati. Do kraja godine ćemo potpisati još 50 milijuna kuna ugovora za bolje radne uvjete i efikasnost osoba s invaliditetom - rekao je Aladrović.

- Nije nužna samo društvena integracija nego integracija u sve oblike društva, ali i rad. Rad je nešto što ispunjava svakog čovjeka i mi ćemo i dalje s te strane činiti da potičemo rad osoba s invaliditetom - dodao je.

I dalje nije zadovoljavajući broj osoba s invalidetetom na otvorenom tržištu rada, a jedan od načina da se društvu u cjelini više senzibilizira bila je tema jučerašnje rasprave u organizaciji DES-a.

Pred ustanovom su novi izazovi i planovi, ustvrdila je Edita Maretić Dimlić. Zahvalila se svim radnicima ustanove jer sve što su postigli, kazala je, rezultat je timskog rada. 
- Mi smo u sprnju dobili suglasnost za proširenje djelatnosti od Gradskog vijeća Splita i Županijske skupštine. U nekom budućem vremenu tako ćemo imati praonicu u kojoj će biti zaposleno još desetak osoba s invaliditetom.

U posjet DES-u stigli su i župan Blaženko Boban te gradonačelnik Splita Ivica Puljak, osnivači ustanove.hr Fri Dec 03 2021 13:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/56ec4bfb0dfb8aee368b4601/80
Foto: DalmacijaNews

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 300 novozaraženih osoba

Preminula su dva muškarca
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 906 obrađenih testova danas je 300 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 137, Hvara 3, Imotskoga 5, Kaštela 21, Komiže 1, Makarske 7, Omiša 1, Sinja 21, Solina 22, Staroga Grada 3, Trilja 4, Trogira 5, Visa 3, Vrgorca 7, Vrlike 1, Baške Vode 2, Dicma 1, Dugoga Rata 2, Dugopolja 2, Gradca 1, Hrvaca 2, Jelse 3, Klisa 9, Milne 1, Muća 5,  Okruga 1, Otoka 6, Podbablja 1, Podgore 1, Podstrane 5, Primorskoga Doca 6, Runovića 2, Segeta 1, Šestanovca 3, Šolte 4 i Zmijavaca 1.

Od ukupnog broja novooboljelih 199 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 706 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 168 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 32 osobe nalaze na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula su dva muškarca; jedan star 78 godina i jedan star 84 godine. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.
hr Fri Dec 03 2021 12:31:39 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .