KRETANJE CIJENA

Rekordan porast cijena u hrani, restoranima i hotelima tijekom listopada

Indeks potrošačkih cijena pokazuje značajan porast cijena dobara i usluga za osobnu potrošnju u listopadu 2023. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ukupni prosječni godišnji rast iznosi 5,8%, dok se mjesečni porast u odnosu na rujan 2023. kretao na razini od 0,5%. – objavio je Državni zavod za statistiku.

Kada se analizira prema glavnim skupinama ECOICOP klasifikacije, najznačajniji porast potrošačkih cijena ostvaren je u skupinama Restorani i hoteli, s porastom od 12,1%, što doprinosi ukupnom rastu od +0,61 postotni bod. Također, skupina Hrana i bezalkoholna pića bilježi porast od 8,7%, s doprinosom od +2,31 postotni bod. Ostale značajne skupine s porastom uključuju Rekreacija i kultura (6,7%), Odjeća i obuća te Razna dobra i usluge (6,6%), Zdravlje (6,4%), Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva (6,3%), Obrazovanje (5,5%), te Alkoholna pića i duhan (5,4%).

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena također pokazuje porast, s godišnjim prosječnim rastom od 6,7%, dok je mjesečni porast u odnosu na rujan 2023. iznosio 0,3%. Ovi rezultati ukazuju na izazove u inflacijskom okruženju, s naglaskom na sektorima hrane, rekreacije, i ugostiteljstva koji su doživjeli izražen porast cijena.

POSLJEDNJE DODANO: