GASTROADVENT

Radijski novinari zapalili drugu svijeću u Splitu

Gastroadvent u Splitu je jedinstvena splitska manifestacija po zamisli nutricionistice Olje Martinić tijekom koje se u četiri adventske nedjelje promoviraju splitski restorane s ponudom adventskih jela i upoznaju adventski običaje različitih zemalja, te promoviraju zdrave mediteranske namirnice. Posebno mjesti zauzima adventski vijenac čije svijeće, tijekom četiri adventske nedjelje  pale novinari elektroničkih medija, tiskanih medija, radio i TV kuća.

Danas je upaljena 2. svijeća Gastroadventa 2024. u restoranu hotela Park. Svijeću su upalili novinari radija, a osoblje restorana Park na čelu s chefom Tonči Puljičem je pripremilo poseban menu na temu višnje maraske.

– Višnja maraska ima bogatu povjest  koju su otkrili arheolozi ali i pisani zapisi koji potvrđuju da se višnja  uzgajala još u 3. stoljeću prije Krista. Zahvaljujući visokom udjelu antioksidansa, višnje su na ORAC ljestvici (Oxygen Radical Absorbance Capacity), među namirnicama s najvećom sposobnošću apsorpcije slobodnih radikala. Sa svojih 3500 ORAC bodova na 100 g, višnje su iznimno korisne u borbi protiv civilizacijskih bolesti. Mediteranski način prehrane, kojeg je UNESCO prepoznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu, uključuje višnju marasku i njezine prerađevine. Potrebno je naglasiti doprinos višnje regeneracije vidnog pigmenta – rodopsina (zahvaljujući prisutnosti antocijana).Ovo je posebno važno za osobe koje dugo vremena provode uz računalo. – naglasila je autorica Gastradveta nutricionistica Olja Martinić  i nastavila: 

Potrebno je naglasiti doprinos višnje regeneracije vidnog pigmenta – rodopsina (zahvaljujući prisutnosti antocijana).Ovo je posebno važno za osobe koje dugo vremena provode uz računalo. Sok od višnje možemo dodati u večernji napitak za ugodan san. Zahvaljujući melatoninu iz višnje  imamo bolji odmor u snu. Melatonin je hormon koji regulira dnevni ciklus tjelesne aktivnosti tj zaslužan je za spavanje i budnost. – prenosi Skitopisi.

POSLJEDNJE DODANO: