LJEKOVITE TVARI: fruktoza,vitamin C, limunova kiselina, katehinski tanini, flavonoidi.....
Ova prekrasna šumska biljka ima mnogo ljekovitih svojstava. Osim zrelih plodova, ljekovita svojstva imaju njeni listovi i korijen . Listove beremo u svibnju i lipnju, dok plodove sabiremo u lipnju i srpnju. Korijen kopamo u rano proljeće ili kasnu jesen, te sušimo u hladu.
Čaj od listova odstranjuje kamenac i pijesak iz mokraćnih puteva, pročišćava krv. Liječi lijena crijeva, hemeroide i bolesti gihta- upalu zglobova. Plodovi šumske jagode sadrže željezo, kalcij, natrij, vitamin C, šećer fruktozu. Zbog svega navedenog Kneipp preporuča plodove jagode rekonvalescentnim bolesnicima koji osjećaju slabost i nemoć.Treba ih redovito uzimati dok traje njihova sezona. Osobama oboljelim od gihta, nakon konzumiranja plodova jagoda svakodnevno, tegobe potpuno prestaju. Svježi plod jagode koristimo za jačanje organizma. Plod jagode i njegove prerađevine kao džem, kompot, slatko, sok i sirup dijetalno su sredstvo kod mnogih oboljenja. Šumska jagoda dobra je za cirkulaciju, smanjuje umor, te se koristi u dijetama za smanjenje tjelesne mase.
Čaj od korijena šumske jagode služi za liječenje proljeva i krvarenje iz nosa.
ČAJ OD LISTOVA ŠUMSKE JAGODE
Dvije žlice suhih listova jagode prelijemo s 2,5 dl uzavrele vode. Nakon 15 minuta procijedimo i pijemo tri puta dnevno. Čaj možemo pojačati dodatkom listova maline, tratinčice, plućnjaka i kupine. Ovaj čaj služi za jačanje organizma,bolju probavu, odstranjivanje kamenaca iz mjehura,liječenje proljeva i hemeroida.
ČAJ ZA SMIRENJE ŽIVACA
Jednu žlicu listova šumske jagode, kupine, lazarkinje, kadulje, timijana, bobica kleke, lišća bokvice, kičice i ploda šipka prelijemo sa 2,5 dl kipuće vode. Poklopimo i procijedimo nakon 15 minuta. Pijemo 3 puta dnevno po jednu šalicu, nakon jela.
RAKIJA OD LISTOVA ŠUMSKE JAGODE
Listove ubrane početkom lipnja stavimo u rakiju i ostavimo nekoliko tjedana. Tom rakijom ispiremo desni i liječimo loš zadah iz usta i krvarenje desni.
MARMELADA OD ŠUMSKIH JAGODA
Za marmeladu nam je potreban 1 kg šumskih jagoda, 0,5 dl limunovog soka, 600 g šećera. Šumske jagode zgnječimo, umiješamo limunov sok i kuhamo 10 - ak minuta na laganoj vatri. Dodamo šećer dok se ne rastopi, a potom kuhamo bez miješanja 15 minuta. Skinemo pjenicu s marmelade, kratko ohladimo i prelijemo u sterilizirane vruće staklenke. Dobro zatvorimo.
SIRUP OD ŠUMSKIH JAGODA
Jedan kilogram jagoda očistimo, operemo i stavimo u lonac, te dodamo dvije litre vrele vode. Kuhamo dok ne provrije. Smanjimo temperaturu na osrednju i kuhamo još 15 minuta. Sve sastojke sameljemo u blenderu ili štapnim mikserom usitnimo u gustu kašu. Dodamo šećer, oko 200 g (po želji) i kuhamo još 10-ak minuta dok se šećer otopi i sjedini sa sokom. Vrući sok prelijevamo u staklene boce, zatvorimo i ostavimo da se ohlade. Čuvamo na hladnom mjestu, a otvorenu bocu čuvamo u hladnjaku dok ne popijemo sav sok.