POVIJESNI TRENUTAK

Prvi terapijski pas stiže u Makarsku: Prekretnica u terapiji i edukaciji!

U Makarskoj se s velikim iščekivanjem očekuje dolazak prvog terapijskog psa, koji će biti posvećen radu s djecom i djecom s teškoćama u razvoju. Ovaj značajan korak za grad predstavljen je na prezentaciji u dvorani Arte, privukavši veliku pažnju stručnjaka iz područja obrazovanja i terapije, roditelja, te ljubitelja pasa.

Prezentaciju su otvorili Dragan Vuković, predsjednik Društva za poboljšanje kvalitete života “Mucrum”, i Maida Arslanagić, bivša rukometna reprezentativka i magistra logopedije. Dragan Vuković je izrazio svoje zadovoljstvo projektom, istaknuvši:

-Ovaj projekt nije samo korak naprijed za naš grad, već i potvrda naše posvećenosti unaprjeđenju kvalitete života u našoj zajednici. Vjerujemo da će dolazak terapijskog psa imati dalekosežan utjecaj na sve naše sugrađane.”

Maida Arslanagić, s nestrpljenjem očekuje rad s terapijskim psom, rekla je:

Kao bivša sportašica i logoped, uzbuđena sam što ću kombinirati svoje iskustvo s predstojećim izazovima koje donosi rad s terapijskim psom. Uz Tiru, našeg budućeg terapijskog psa, očekujemo podizanje kvalitete terapijskih i sportskih aktivnosti na novu razinu.

Labradorica Tira, koja se trenutno školuje u Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet, postat će prvi terapijski pas u Makarskoj do kraja ove godine. Svetozar Stevin iz udruge Prijateljska šapa dao je uvid u značaj terapijskih pasa, naglašavajući:

U radu s djecom, kreativnost i inovativnost terapeuta su od neprocjenjive važnosti. Psi, kao iznimno prilagodljivi i intuitivni, odlični su pomagači u terapiji, što će znatno obogatiti iskustvo učenja i razvoja djece u našoj zajednici.

Dio programa bili su i edukativni radionice za djecu, gdje su se mališani kroz igru i interakciju upoznali s labradoricama Larom i Nanom iz Prijateljske šape. Djeca su učila o pravilnom pristupu psima, važnosti poštivanja njihovog osobnog prostora i drugim aspektima interakcije s psima.

Projekt je dobio i veliku podršku lokalne zajednice. Ragbi klub Makarska rivijera i Hrvatski ragbijaški savez donirali su sav prihod od ulaznica za ragbi derbi između Hrvatske i Ukrajine za školovanje Tire. Donacije su se prikupljale i na Sajmu mogućnosti, što potvrđuje zajedničku podršku ovoj inicijativi.

Dolazak terapijskog psa Tira u Makarsku predstavlja važan korak u unaprjeđenju terapijskih i obrazovnih metoda, te u osnaživanju zajednice kroz inovativne pristupe.

POSLJEDNJE DODANO: