FINANCIRAN IZ BESPOVRATNIH SREDSTAVA

Predstavljen Strateški projekt centra u Dragljanima u vrijednosti 5,35 milijuna eura

U prostorijama Splitsko-dalmatinske županije predstavljen je strateški projekt izgradnje centra za starije osobe i izvaninstitucijske i institucijske usluge u Dragljanima.

Župan Blaženko Boban zajedno s gradonačelnikom Vrgorca Milom Hercegom, dožupanom Antom Šošićem, zamjenicom ravnatelja RERE Maricom Babić te pročelnicom Anamarijom Bralić Silić, detaljno je objasnio budunoćnost razvoja projekta, plan i njegovu vrijednost.

– Ovo je jedan izvrstan projekt na koji se Grad Vrgorac javio, a mi kao županija odlučili smo biti partner i sudjelovati. Ugovor je potpisan, a vrijednost projekta je 5,35 milijuna eura. Moram reći da je ovaj projekt stopostotno financiran iz bespovratnih sredstava te će biti višestruko koristan, kazao je Boban.

Sličan projekt blizu je završetka na području Ciste Provo, a namjera je sličan napraviti i na području Vrlike.

U centru bi tako trebalo biti preko 100 ležajeva za korisnike (inistucionalni dio), a briga će se voditi i za 265 osoba vaninstitucionalno. S ovim projektom otvorit će se i preko 50 radnih mjesta, a projekt će se graditi na području Grada Vrgorca, točnije mjesta Dragljanje i nekadašnje područne škole.

– Radimo na povezivanju našeg grada s njegovim okolnim naseljima. U izgradnji su ceste i projekti u suradnji s Hrvatskim cestama i drugim institucijama, a ovaj projekt sigurno će oživjeti Dragljane. Bit će tu osim skrbi i drugih prilagođenih aktivnosti, a projekt bi trebao biti završen do lipnja 2026. godine.  Moram reći kako je vrijednost projekta dva puta veća od proračuna Grada Vrgorca i jedan je od rijetkih projekata koji je stopostotno financiran iz bespovratnih sredstava, kazao je gradonačelnik Herceg.

Zamjenica ravnatelja agencija RERA, Marica Babić, ukazala je na važnost ovakvih projekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji zbog loše demografske situacije, ali i velikih lista čekanja. Samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji je oko 2400 osoba starijih od 65 godina na listama čekanja za domove te zbog toga ovaj projekt ima strateško uporište.

Pročelnica za nepokretnu imovinu i izgradnju i održavanje SDŽ, Anamarija Bralić Silić, objasnila je zašto je odabrana lokacija u Dragljanama.

– Riječ je o nekadašnjoj školi koja je sada napuštena i u vlasništvu je Županije. Odlučili smo je iskoristiti i prenamijeniti u centar za starije osobe jer ima površinu preko 2000 metara kvadratnih, zaključila je Bralić Silić.

POSLJEDNJE DODANO: